Χαλλούμι ΠΟΠ από γάλα που προέρχεται από όλες τις φυλές αιγών και προβάτων που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο όπως επίσης και μεγαλύτερη κάλυψη των ζωοτροφών, περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις των προδιαγραφών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στη χθεσινή έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά οι αλλαγές εφαρμόζονται επειδή οι φυλές μετά από κάποιο διάστημα θεωρούνται γηγενείς. Πρόκειται για συνήθους τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισμένης στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων, στη βάση του κανονισμού 2021/591 της Επιτροπής ονομασίας χαλλούμι ΠΟΠ.

Η απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αφορά την έγκριση των συνήθων τροποποιήσεων που υπέβαλαν με αίτηση τους στις 25/8/2021 επτά ομάδες αιγοπροβατοτρόφων, για τροποποίηση των Προδιαγραφών της ΠΟΠ. Η αίτηση υποβλήθηκε από τις oμάδες Septica Ltd, Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ, Σ.Κ.Π. Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Πάφου ΛΤΔ, Μ-Π.Ο.ΑΙ ΛΤΔ, Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού «Ο Ποιμένας» ΛΤΔ, Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ και Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Λευκωσίας ΛΤΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με βάση σχετικό άρθρο του κανονισμού, μια ομάδα που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση για την έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών ενός προϊόντος. Στη βάση των στοιχείων α) που έχει προσκομίσει η αιτούσα ομάδα και περιλαμβάνονται στον διοικητικό φάκελο, β) που περιλαμβάνονται στο μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και γ) περιλαμβάνονται στο Μητρώο του Τμήματος Γεωργίας, που αφορά στις Αναγνωρισμένες Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών.

Οι δύο τροποποιήσεις που εγκρίνονται με τη χθεσινή απόφαση διαλαμβάνουν:

α) Την κατάργηση της αναφοράς στις Προδιαγραφές του προϊόντος και στο Ενιαίο Έγγραφο σε συγκεκριμένες φυλές αιγών και προβάτων. 

β) Την κατάργηση της υποχρέωσης της διατροφής των αιγών και των προβάτων με τουλάχιστον 20% κριθάρι ντόπιας παραγωγής και τουλάχιστον 20% πίτυρα ντόπιας παραγωγής, στο σύνολο της ποσότητας κριθαριού και πιτύρων αντίστοιχα, που καταναλώνει μια κτηνοτροφική μονάδα, στην περίπτωση βέβαια που περιλαμβάνεται στη διατροφή των ζώων της εν λόγω μονάδας το κριθάρι ή και τα πίτυρα.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψη το στόχο της 10ετούς μεταβατικής περιόδου που εγκρίθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, με την Κ.Δ.Π. 326/2014. Στόχος είναι να δοθεί το χρονικό περιθώριο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή αιγινού και πρόβειου γάλακτος έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί χαλλουμιού να δύνανται να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της ΠΟΠ. Συνεπώς, σημειώνεται, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν στην επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου αυξάνοντας το δυναμικό παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν στην απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου για τη συμμόρφωση προς τις προδιαγραφές της ΠΟΠ παρέχοντας τη δυνατότητα καλύτερης ιχνηλάτησης.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, τονίζεται, δεν τίθενται οποιοιδήποτε επιπλέον περιορισμοί στην εμπορία της ΠΟΠ και δεν παραβιάζεται η πρόνοια για κάλυψη τουλάχιστον του 50% της ξηράς ουσίας σε ετήσια βάση με ζωοτροφές που προέρχονται από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.