Προωθείται νέο ολιγόμηνο πάγωμα των εκποιήσεων από τη Βουλή. Χθες, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αποφασίστηκε να μπουν στον πάγο οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, παρά να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου οι 13 προτάσεις νόμου οι οποίες αλλάζουν τα φώτα του νομικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, με την οποία αρχικά προτεινόταν αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε το πάγωμα να ισχύσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2022. Η νομοθεσία θα αφορά κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια περίμετρο που ίσχυε στην περσινή νομοθετική ρύθμιση της Βουλής, με την οποία αναστέλλονταν η εφαρμογή του νόμου από το τέλος Αυγούστου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως δεν ήταν η αντισυνταγματική εκείνη η ρύθμιση, καθώς η διάρκεια αναστολής της νομοθεσίας ήταν για μερικούς μήνες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που οι εισηγητές άλλαξαν τη χρονική περίοδο κατά την οποία δεν θα εφαρμόζεται η νομοθεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πρόταση νόμου είναι δεδομένο πως θα εγκριθεί, καθώς φαίνεται να αποκτά την απαιτούμενη πλειοψηφία. Επίσης, λόγω και της απόφασης του Δικαστηρίου, η Κυβέρνηση δεν θα έχει επιχειρήματα στα οποία να στηριχθεί για να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου. Σήμερα, στις 8 το πρωί, έχει προγραμματιστεί να συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή Οικονομικών, για να εξετάσει την πρόταση νόμου, έτσι ώστε την Πέμπτη να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών, για να προχωρήσουν εθελοντικά στο πάγωμα των εκποιήσεων. Σε περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.