Το περίγραμμα του νομοσχεδίου που θα αφορά τη σύσταση Δικαστηρίου Εκποιήσεων προώθησε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ως πολιτική δέσμευση, με σκοπό την έγκριση των πολύκροτων νομοσχεδίων για τους διαχειριστές δανείων. Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού, που κατέχει ο «Φ», οκτώ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί μεταγενέστερα στο Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ψυγείο μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι εκποιήσεις

Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία Ειδικής Δικαιοδοσίας στα πλαίσια του Επαρχιακού Δικαστηρίου, που θα επιλαμβάνεται διαφορές για πιστωτικές διευκολύνσεις (δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης) με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. Επίσης, θα επιλαμβάνεται υποθέσεις  εκποιήσεων και αξιογράφων. Η εξέταση και η ολοκλήρωση των αιτήσεων και των εφέσεων στα πλαίσια της διαδικασίας εκποίησης θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών από την καταχώρηση τους.

Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το υπουργείο θα προχωρήσει σε διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο και την Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει πως θα δημιουργηθούν έξι θέσεις δικαστών στο Ανώτατο, που θα εκδικάζουν τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό από το 2019. Υποδεικνύει, επίσης, πως το νομοσχέδιο θα δώσει ώθηση στην εκδίκαση χρηματοπιστωτικών διαφορών προς όφελος των επηρεαζόμενων.