«Τρίπλα» έκανε χθες η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πάγωμα των εκποιήσεων. Εκεί που χθες η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισε να μην οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Πέμπτης η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων για νέα ολιγόμηνη αναστολή του νόμου, τελικά λίγες ώρες αργότερα άλλαξαν τα δεδομένα.

Τα τρία κόμματα ετοίμασαν νέα πρόταση νόμου, με την οποία προτείνεται πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2022 για κύρια κατοικία αξίας €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750.000 και αγροτεμάχια αξίας €100.000. Μάλιστα, μαζί τους συμμάχησαν ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, οι οποίοι συνυπέγραψαν την πρόταση νόμου.

Η νέα πρόταση νόμου θα κατατεθεί στην αυριανή Ολομέλεια, η οποία είναι η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές και οι εισηγητές θα απαιτήσουν να συζητηθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντως. Το θέμα θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή των εκπροσώπων των κομμάτων. Η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων επιμένει στη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς είναι η ίδια με αυτήν που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματική, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης, τα χέρια της οποίας είναι δεμένα και δεν θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει για αναπομπή του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατά τη χθεσινή μέρα επικράτησε αλαλούμ, καθώς τα γεγονότα διαφοροποιούνταν διαρκώς. Στις 8 χθες το πρωί συνήλθε η Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει πάγωμα των εκποιήσεων, στη βάση της αρχικής πρότασης της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, μέσω της οποίας γινόταν εισήγηση για πάγωμα του νόμου μέχρι τέλος του χρόνου. Λόγω της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου, θα μειωνόταν η περιόδος αναστολής του νόμου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και οι τράπεζες είχαν διαφωνήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά είχαν κληθεί οι τράπεζες από το υπουργείο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο εθελοντικού παγώματος των εκποιήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, υπήρξε ισοψηφία στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών σε σχέση με την αρχική πρόταση νόμου. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (5 βουλευτές) είχαν διαφωνήσει να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια της Πέμπτης, ενώ υπέρ είχαν ταχθεί οι 5  βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΠΑ. Λόγω του ότι η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έχει νικώσα ψήφο, η αρχική πρόταση δεν θα οδηγείτο στην Ολομέλεια, ωστόσο στη συνέχεια ετοιμάστηκε η νέα πρόταση.

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους

Για δυσμενή επηρεασμό της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος προειδοποιούν Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και τράπεζες. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η εκπρόσωπος του υπουργείου Αυγή Λαπαθιώτη προειδοποίησε πως σε περίπτωση αναστολής του νόμου θα επηρεαστεί η εκταμίευση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και θα επηρεαστούν οι δεσμεύσεις της Δημοκρατίας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, άφησε να νοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως νέα αναστολή του νόμου θα επηρεάσει τις νέες δανειοδοτήσεις και τον δείκτη κόκκινων δανείων. Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης είπε ότι το 90% των εκποιήσεων αφορά χωράφια και οικόπεδα, όχι κατοικίες.

ΑΠΟΨΗ

Άλλο βελτίωση κι άλλο πάγωμα

Το νέο πάγωμα των εκποιήσεων που προωθείται και όπως φαίνεται θα εγκριθεί την Πέμπτη από τη Βουλή, δεν θα λύσει τα προβλήματα στο νομικό πλαίσιο. Παρά η Βουλή να βάλει στον πάγο τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μέσω της οποίας θα επιβραβευθούν μεταξύ άλλων και στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα ήταν καλύτερα να αναμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο και να αρχίσει έναν ουσιαστικό διάλογο. Θα ήταν καλό τα κόμματα να αναμένουν και την κυβερνητική πρόταση «ενοίκιο αντί δόσης», καθώς και άλλα μέτρα και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε βελτιώσεις του νόμου. Άλλο βελτίωση και άλλο αναστολή της νομοθεσίας.