Δεν πτοείται ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, από την επίκληση, από μέρους κυβερνητικών στελεχών, του μεγάλου κόστους ενδεχόμενης υλοποίησης της πρότασης του συνδέσμου να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η αύξηση περίπου 24% για το επόμενο τιμολόγιο να μην επιβληθεί στους καταναλωτές.

Θέσαμε υπόψη του κ. Δρουσιώτη τη θέση της υπουργού Ενέργειας, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» είχε πει πως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν μια απόφαση που θα προκαλούσε μεγάλη απώλεια εσόδων και ζημιές στην ΑΗΚ, αφού το κόστος καυσίμου ανεβαίνει συνεχώς και δεν θα καλύπτεται από τις «παγοποιημένες» χρεώσεις. Η υπουργός είπε επίσης πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος εκατομμυρίων, υπενθυμίζοντας πως ήδη η ΑΗΚ έλαβε κάποια μέτρα στήριξης των καταναλωτών (πέραν των μέτρων που ισχύουν από την Κυβέρνηση για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα) και τα αποθεματικά της έχουν μειωθεί (σ.σ. η ΑΗΚ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο σε κάποιο βαθμό θα αντιμετωπιστεί με μικρή αύξηση των διατιμήσεων, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕΚ, καθώς τα έσοδα του οργανισμού δεν κάλυπταν επαρκώς τα έξοδά του υπό τις νέες συνθήκες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κ. Δρουσιώτης αντέδρασε έντονα και υποστήριξε πως αν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί το κόστος. Ο ίδιος υποστήριξε πως μόνο από την πώληση ηλεκτρισμού, το κράτος θα βάλει στα ταμεία του περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος, λόγω της ακρίβειας και των αγορών, από τους πελάτες της ΑΗΚ, δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, τα έσοδα από τα οποία καταλήγουν στο κρατικό ταμείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαναφέρει εισήγηση για ανώτατη τιμή στο ρεύμα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

«Προκαλώ την Κυβέρνηση να έρθει να τα βάλουμε όλα κάτω και να κάνουμε τη σούμα όσων εισέπραξε από φορολογίες λόγω των αυξημένων τιμών και πόσα διέθεσε ως στήριξη στην κοινωνία», είπε.

Ο ίδιος υποστηρίζει έντονα πως τα αυξημένα έσοδα του κράτους είναι πολύ περισσότερα από τα ποσά που διέθεσε για στήριξη των καταναλωτών, συνεπώς, κατά τον ίδιο, δεν ευσταθεί η θέση ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να βοηθηθούν οι καταναλωτές ρεύματος, πολλοί από τους οποίους, είπε, δεινοπαθούν για να πληρώνουν ανά δίμηνο τον λογαριασμό, κάποιοι δεν μπορούν και καταφεύγουν στην ΑΗΚ για διευκολύνσεις αποπληρωμής και κάποιοι δυστυχώς υπόκεινται σε διακοπή ηλεκτροδότησης (σ.σ. σχεδόν έξι χιλιάδες το πρώτο εξάμηνο του 2022).

Είπε όμως, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και μέρος των αυξημένων εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα καύσιμα ή και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες ή επίσης να αξιοποιηθούν τα έσοδα του Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, τα οποία προέρχονται από εισφορές των καταναλωτών ρεύματος. Κατά τον ίδιο, η Κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα και να εγγυηθεί την ΑΗΚ για ένα δάνειο, ώστε να χρηματοδοτήσει με αυτό τις όποιες απώλειες εσόδων από ένα πλαφόν στο ρεύμα και αργότερα, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η ΑΗΚ να ανακτήσει τα λεφτά σταδιακά, μέσα από τις χρεώσεις στους πελάτες της.

Ο κ. Δρουσιώτης επικαλείται επεξεργασία στοιχείων στην οποία προέβη, βάσει της οποίας από πέρσι μέχρι φέτος ο μέσος όρος αύξησης στα καύσιμα ήταν 44% περίπου και στον ηλεκτρισμό 70% περίπου.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Δεν έχουν τέτοια πρόθεση

Στην τελευταία σύσκεψη στο Προεδρικό για την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν πως δεν θα εγκριθούν άλλα οριζόντια μέτρα υπέρ των καταναλωτών και ότι κάποια στοχευμένα μέτρα υπέρ όσων η Κυβέρνηση θεωρεί ευάλωτους θα αξιολογηθούν και ίσως αποφασισθούν να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο. Έως τότε θα ισχύει η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό στο 5% για τους πλείστους καταναλωτές και στο 5% για τους ευάλωτους. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμούμε ότι οι άοκνες προσπάθειες του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών να μην επιβληθεί η νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ (περίπου 24%) δεν θα ευοδωθούν.