Η αντιπολίτευση, με προεξάρχον το ΑΚΕΛ, κρατά ψηλά στην ατζέντα της κριτικής την ακρίβεια και τον ασταμάτητο πληθωρισμό, ενώ η Κυβέρνηση απαντά πως δεν θα υποκύψει στον λαϊκισμό.

Η ΑΗΚ, απαντώντας σε ερωτήσεις του «Φ», ενημέρωσε πως οι λογαριασμοί που στέλνονται για τον Ιούλιο είναι κατά 22,5% ακριβότεροι από τους προηγούμενους και κατά 68% ψηλότεροι από εκείνους πριν 12 μήνες.

Η ΑΗΚ εκφράζει την ελπίδα πως οι μειωμένες τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες ίσως οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, αν συνεχιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η εφαρμογή πλαφόν στην τιμή πώλησης του ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι το πλαφόν θα είναι κάτω από το κόστος της ΑΗΚ, θα έχει καταλυτικά αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα της ΑΗΚ και στην ικανότητά της να συνεχίσει να δρα με βάση την αποστολή της, με απροσδιόριστες συνέπειες για την ευρύτερη οικονομία του τόπου.

Αυτή είναι η επίσημη θέση της ΑΗΚ, όπως την εξέφρασε μετά από έκκληση του «Φιλελεύθερου» η εκπρόσωπος Τύπου Χριστίνα Παπαδοπούλου, αναφορικά με την πρόταση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών να τεθεί οροφή στην τιμή του ηλεκτρισμού, ώστε οι νέες αυξήσεις (λίγο πάνω από 22% σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο), να μην μεταφερθούν στους καταναλωτές. Η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε πως ο τομέας της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σύγχρονη χώρα και η ΑΗΚ είναι επιβεβλημένο να μπορεί να παρέχει με αξιοπιστία το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους πολίτες αδιάλειπτα και σε ικανοποιητικά επίπεδα ποιότητας, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για πράσινη ενέργεια.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ διαβεβαίωσε πως οι διατιμήσεις της Αρχής είναι πλήρως ελεγχόμενες από τη ΡΑΕΚ, όπως επίσης και τα εύλογα έσοδα της. «Με τα έσοδα αυτά υλοποιείται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ και διασφαλίζεται η αξιοπιστία του δικτύου της, κάτι που απαιτεί συνεχείς επενδύσεις και διαρκή λειτουργικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό» πρόσθεσε.

22,5% η αύξηση τον Ιούλιο

Στην ερώτηση κατά πόσο έχει δίκαιο ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, όταν λέει πως το ρεύμα που θα πληρώσουμε αυτό το διάστημα θα είναι ακριβότερο κατά 24% σε σχέση με τον προηγούμενο λογαριασμό, η Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι οι λογαριασμοί που εκδίδονται τον Ιούλιο είναι αυξημένοι κατά 22,5% περίπου, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται τόσο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, όσο και στην αναθεώρηση των βασικών διατιμήσεων της ΑΗΚ, όπως εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη ΡΑΕΚ». Όπως είχε γράψει πρόσφατα ο «Φ», η αύξηση των διατιμήσεων κρίθηκε επιβεβλημένη από τη ΡΑΕΚ, μετά από αίτημα της ΑΗΚ, καθώς το προηγούμενο επίπεδό τους δεν κάλυπτε για ένα διάστημα το πραγματικό κόστος της Αρχής Ηλεκτρισμού, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά, για τους γνωστούς λόγους. Λόγω της μη κάλυψης του κόστους από το προηγούμενο ύψος των διατιμήσεων, η ΑΗΚ αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες πρόβλημα ρευστότητας και άντλησε σημαντικό μέρος από τα ρευστά της διαθέσιμα.

68% η αύξηση σε σχέση με πέρσι

Είναι σημαντικές οι ακόλουθες επεξηγήσεις από την κ. Παπαδοπούλου: «Τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημειώθηκε αύξηση στην τιμή του καυσίμου πέραν του 100%, με επακόλουθο να σημειωθεί αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 68% (o συντελεστής ΦΠΑ πέρσι ήταν 19% – αν δεν είχε μειωθεί από την Πολιτεία, η αύξηση θα ήταν μεγαλύτερη). Σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι τιμές έχουν αυξηθεί στον ίδιο περίπου βαθμό. Με πραγματικούς αριθμούς, να εξηγήσουμε πως ένας οικιακός πελάτης με κατανάλωση 800 kwh πληρώνει τώρα €295 τη διμηνία, ενώ πέρυσι πλήρωνε €175 για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή έχει μια αύξηση €120 τη διμηνία. Όπως ακούσαμε σήμερα (χθες), οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει κάποια μείωση και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η μείωση αυτή και τους επόμενους μήνες, ούτως ώστε οι τιμές να επανέλθουν σταδιακά σε κανονικά επίπεδα». 

ΑΠΟΡΙΑ

Τι διαφέρει η ΑΗΚ;

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών είχε ταχθεί εναντίον της επιβολής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, όταν το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή. Υποστήριξε πως αν εφαρμοστεί πλαφόν, θα προκύψουν ελλείψεις στην κάλυψη της ζήτησης. Ίσως γιατί εκτιμούσε πως με το πλαφόν θα υπήρχαν ζημιές ή πολύ χαμηλό κόστος, άρα θα σταματούσαν οι πωλήσεις. Ο Σύνδεσμος, αντίθετα, ζητά την επιβολή πλαφόν στην τιμή που χρεώνει η ΑΗΚ, ίσως γιατί πιστεύει πως η ΑΗΚ, ως ημικρατικός οργανισμός, δεν θα σταματήσει ποτέ να παράγει ρεύμα, ακόμα κι αν μετά βεβαιότητας θα συσσωρεύει ζημιές κι αν σταματήσει τις επενδύσεις στις υποδομές της. Είναι έτσι όμως;