Η Έβελυν Μιχαηλίδου, εκπρόσωπος της ομάδας Digital Services Factory, του Υφυπουργείου Έρευνας, χρειάστηκε χθες έξι περίπου λεπτά για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης για την παροχή βοηθήματος τοκετού, που από χθες μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της νέας κυβερνητικής πύλης gov.cy, που φιλοδοξεί να ευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Ο χρόνος ήταν μεγαλύτερος από ό,τι κανονικά θα χρειάζεται κάποιος για συμπλήρωση της σχετικής αίτησης – η κ. Μιχαηλίδου τον καθόρισε στο ενάμισι λεπτό, καθώς η ίδια σταματούσε συχνά στα τέσσερα μόλις στάδια της διαδικασίας για να αναπτύξει τα ψηφιακά βήματα και για να προβεί σε αλλαγές κωδικών και στοιχείων, ώστε να δείξει τη λειτουργικότητά της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες κάτω από το «gov.cy»

Με την ψηφιοποίηση, από χθες, της διαδικασίας υποβολής αιτήματος για το βοήθημα τοκετού εγκαινιάστηκε, όπως αναφέρθηκε, επίσημα η νέα διαδικτυακή πύλη του κράτους, που θα συγκεντρώσει σταδιακά τις 350 υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα ηλεκτρονικά από το δημόσιο και όσες θα προστεθούν στο μέλλον. Ήδη στο gov.cy μπορεί κανείς να βρει πέραν των 100 υπηρεσιών και να προβεί και σε σχετική αναζήτηση. Η σελίδα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, που λειτουργεί εδώ και χρόνια το gov.uk και με την οποία η ομάδα Digital Services Factory του Υφυπουργείου Έρευνας, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή.

Σταδιακά η νέα πύλη, που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και αγγλικά, θα αντικαταστήσει την κυβερνητική πύλη Αριάδνη, η οποία για δύο μήνες τουλάχιστον θα λειτουργεί παράλληλα με το gov.cy. Για χρήση της νέας πύλης απαιτείται η ταυτοποίηση του προφίλ των χρηστών μέσω του CY Login, για εξασφάλιση των σχετικών κωδικών. Όσοι έχουν ήδη κωδικούς για χρήση της Αριάδνης δεν θα αναγκαστούν να κάνουν νέους. Για τους υπόλοιπους, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, υπενθύμισε πως πλέον η ταυτοποίηση μπορεί να γίνεται και διαδικτυακά, μετά από διευθέτηση ραντεβού με τα ΚΕΠ, τα οποία θα αξιοποιηθούν και για βοήθεια χρηστών για τη νέα πύλη. Για τον ίδιο σκοπό, ο κ. Κόκκινος ανέφερε χθες πως από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει και η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, που θα παρέχει ψηφιακά μαθήματα, τόσο διαδικτυακά όσο και διά ζώσης. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για μέρα ορόσημο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπληρώνοντας πως η νέα κυβερνητική πύλη, το gov.cy, θα αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγής των πολιτών και των εταιρειών με το κράτος. Στοιχεία που συμπληρώθηκαν προηγουμένως ή υπάρχουν ήδη κατατεθειμένα θα εμφανίζονται αυτόματα και δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να υποβάλλονται εκ νέου.

Από σήμερα και το επίδομα μητρότητας

Ο εμπλουτισμός της νέας πύλης θα είναι συνεχής και προς αυτήν την κατεύθυνση σήμερα δίδεται προς χρήση και το δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας. Η διαδικασία θα διαφέρει σε σχέση με το βοήθημα τοκετού αλλά και πάλι η αίτηση είχε την επίβλεψη του Digital Services Factory του Υφυπουργείου Καινοτομίας. Το ίδιο και η ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα ανεργίας, που, όπως αναφέρθηκε χθες, θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι το τέλος του μήνα.

Το φθινόπωρο αναμένεται να μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις για τη θεσμοθετημένη σύνταξη και τη σύνταξη χηρείας, αλλά και για το ΕΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος υπενθύμισε πως ψηφιακές υπηρεσίες προσφέρονται και για άλλα επιδόματα (σ.σ. ασθενείας) και πως από το 2021 ψηφιακά καταβάλλονται και οι κοινωνικές ασφαλίσεις.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν χθες και στη λειτουργία του νέου κέντρου επικοινωνίας που θα λειτουργήσει το φθινόπωρο, ως ένα ακόμα εργαλείο για εξυπηρέτηση του κοινού και για αντιμετώπιση του προβλήματος των αναπάντητων κλήσεων στο δημόσιο. Το Call Center για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας θα αποτελέσει, σύμφωνα με ανακοίνωση, το προοίμιο ενός παγκύπριου κέντρου που θα καλύπτει όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών.