Ξεκρέμαστοι έμειναν οι πολίτες που θα έβρισκαν αποκούμπι στο σχέδιο «προσιτού ενοικίου», αφού ύστερα από την κατάργηση του προγράμματος των “χρυσών” διαβατηρίων, λόγω των καταχρήσεων που έγιναν και εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς, το κονδύλι που προοριζόταν για ανέγερση των… προσιτών διαμερισμάτων συρρικνώθηκε.

Συγκεκριμένα, ενώ το καλάθι ήταν μεγάλο και προέβλεπε καταβολή €100.000 από κάθε αλλοδαπό επενδυτή στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για σκοπούς κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής, τελικά με την κατάργηση του προγράμματος, αντί €35 εκατ. ο ΚΟΑΓ εισέπραξε περίπου €10 εκατ. οπόταν το σχέδιο έχει ανατραπεί. Ο Οργανισμός, αφού μέτρησε τα κουκιά του και στην προσπάθεια του να περισώσει ό,τι περισώζεται από πλευράς κονδυλίων, αποφάσισε να περικόψει έξοδα και στο πλαίσιο αυτό τερματίζεται και η διαδικασία προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οι οποίοι βοήθησαν να αρχίσει η κατασκευή κτηρίων πέραν των τυποποιημένων που εφαρμόζονταν κατά καιρούς. Εφεξής τα σχέδια θα εκπονούνται από τον ίδιο τον Οργανισμό κάτι το οποίο οδήγησε σε αντιδράσεις μελών του ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΤΕΚ θεωρεί πως οι εξοικονομήσεις δεν θα είναι σημαντικές δεδομένου ότι οι υπάλληλοι του ΚΟΑΓ που θα εκπονούν τα σχέδια θα πληρώνονται, οπόταν οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα θα πλησιάζουν το κόστος των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, στο πλαίσιο των οποίων τα σχέδια εκπονούσαν ιδιώτες μελετητές. Επικρατεί επίσης η άποψη, πως λόγω των οικονομικών ανατρέπεται ο προγραμματισμός του ΚΟΑΓ κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει μόνο τα έργα που επρόκειτο να υλοποιηθούν, αλλά η εκ των έσω ετοιμασία των σχεδίων θα επιμηκύνει τον χρόνο ολοκλήρωσης τους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η υλοποίηση των έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου, σχολιάζοντας τις αναφορές για ανατροπή του προγραμματισμού ανέφερε στον «Φ», πως αφού ελήφθησαν υπόψιν τα νέα οικονομικά δεδομένα, ο ΚΟΑΓ έπρεπε να αναπροσαρμόσει τη δράση του, ώστε να υλοποιηθεί κατά το δυνατόν ο προγραμματισμός. Η κ. Κούσιου αναγνώρισε πως ίσως προκύψουν καθυστερήσεις αλλά σημείωσε πως υπό τις περιστάσεις οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Στον ΚΟΑΓ εργοδοτούνται δύο αρχιτέκτονες και πολιτικός μηχανικός ενώ το τεχνικό τμήμα αποτελείται από 18 άτομα και όλοι μαζί θα διεκπεραιώσουν ό,τι απαιτείται, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας που είναι η εξασφάλιση προσιτού ενοικίου σε οικογένειες οι οποίες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να κτίσουν ιδιόκτητη μονάδα ή να νοικιάσουν, είπε η κ. Κούσιου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος του ΚΟΑΓ ανέφερε πως το ενοίκιο δεν θα καθοριστεί στη βάση του αγοραίου ενοικίου με κάποια έκπτωση, αλλά στη βάση των εισοδημάτων της κάθε οικογένειας.  

Παράλληλα ο ΚΟΑΓ, πέραν της ανέγερσης κτηρίων προς ενοικίαση από σχετικά ευάλωτες ομάδες,  εξακολουθεί να προωθεί την ανέγερση κτηρίων για αγορά από όσους πληρούν τα κριτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Σημειώνεται, πως αν δεν διακοπτόταν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο ΚΟΑΓ θα εισέπραττε €35 εκατ. από τα διαβατήρια και θα δανειζόταν άλλα περίπου €35 εκατ. και με το σύνολο τους θα κατασκεύαζε κτήρια προς ενοικίαση, οπόταν ο αριθμός των διαμερισμάτων και κατ’ επέκταση των οικογενειών που θα επωφελούνταν θα ήταν πολλαπλάσιος. 

Σχετικά με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι κρίνεται ότι αναβάθμισαν την ποιότητα του σχεδιασμού, ο ΚΟΑΓ αναγνωρίζει μεν τη χρησιμότητά τους αλλά παράλληλα παρατηρεί, πως ένας από τους λόγους που προκρίθηκαν ήταν και η προοπτική εισροής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για ανέγερση κτηρίων, οπόταν δόθηκε βάρος και στην επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού, κάτι το οποίο ξέφευγε από τα καθιερωμένα και προσέθετε και στην ποιότητα σχεδιασμού.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για χρηστή αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονται κυρίως για τους οικονομικά πιο ευάλωτους, τόνισε η κ. Κούσιου.