Κλείνει σήμερα οριστικά μια εντεκαετή πολιτική χαμηλών επιτοκίων, τα οποία μάλιστα είχαν γυρίσει  σε αρνητικό έδαφος τα τελευταία επτά συνεχή χρόνια και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2015.

Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδοτεί την προαναγγελθείσα αύξηση των βασικών της επιτοκίων είτε κατά 25 είτε κατά 50 μονάδες βάσης και θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το νέο μηχανισμό περιορισμού της διεύρυνσης των κρατικών spreads της ζώνης του ευρώ.

Στην πράξη σημαίνει ότι τα δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και ως επιτόκιο αναφοράς το Euribor, θα ανατιμολογηθούν και η δόση ανάλογα με το ποσοστό αύξησης θα αυξηθεί. Από την αλλαγή νομισματικής πολιτικής θα επηρεαστούν και τα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και τα οποία είναι είτε σε ρύθμιση είτε σε καθυστέρηση, εντείνοντας τις πιέσεις για όσους ανταποκρίνονταν μέχρι σήμερα στις δανειακές τους υποχρεώσεις με δυσκολία. Αυτοί που δεν θα επηρεαστούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι οι πελάτες των τραπεζών που επέλεξαν και κλείδωσαν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Η ΕΚΤ θα συζητήσει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης

Η Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου και αναμένει να τα αυξήσει ξανά τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ύψος αυτής της αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΚΤ για στόχο 2% μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός με τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προσαρμόζει τη νομισματική πολιτική του θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και το πώς αξιολογεί την εξέλιξη του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία αύξηση μεγαλύτερη από τις 25 μονάδες βάσης  σε ομιλία της στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 8,6%, το οποίο είναι υπερτετραπλάσιο του στόχου 2%.

Η αύξηση των επιτοκίων σήμερα από την ΕΚΤ αναμένεται να συμβάλει και στην κερδοφορία των τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται στη ζώνη του ευρώ ενδέχεται να οδηγήσουν την ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, απαμβλύνοντας, εν μέρει, την επίδραση της πλεονάζουσας ρευστότητας στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αναμένεται να επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη, ενόψει του ότι όχι μόνο δεν θα διατηρεί πλέον το απόθεμα των καταθέσεών του στο ευρωσύστημα με αρνητικό επιτόκιο, αλλά καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους αποτελούν την κυρίαρχη πηγή εσόδων του, αναμένεται να επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία του».

Αυτό οφείλεται, καταλήγει η Κεντρική, «στο γεγονός ότι οι αλλαγές στα δανειστικά επιτόκια υλοποιούνται πιο άμεσα σε σχέση με τις αλλαγές στα καταθετικά επιτόκια, τα οποία κατά κανόνα παραμένουν αμετάβλητα μέχρι τη λήξη των καταθέσεων. Περαιτέρω, λόγω και της υψηλής ρευστότητας που ήδη κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, δεν αναμένεται να προβούν άμεσα σε ανατίμηση των καταθετικών τους επιτοκίων, καθώς δεν χρειάζεται να προσελκύσουν επιπρόσθετες καταθέσεις».