Χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και επιτόκιο με αναφορά το Euribor θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται από €50 και άνω, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, που συμπιέζει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ανακοίνωσε χθες την πρώτη άνοδο επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, επιλέγοντας να κάνει επιθετική αύξηση, με 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 8,6% τον Ιούνιο, ενώ ενέκρινε το νέο εργαλείο για τον περιορισμό των spreads των ομολόγων του Νότου.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 0,25%. Φαίνεται, όμως, ότι επικράτησαν οι θέσεις των κεντρικών τραπεζιτών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, που ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται με ταχύτητα. Και τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται στο 0,5% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, στο 0,75% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο 0% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, με ισχύ από τις 27 Ιουλίου 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα δάνεια που θα επηρεαστούν από την αύξηση της ΕΚΤ, είναι αυτά που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, αν και τα τελευταία χρόνια οι δανειολήπτες και οι τράπεζες έχουν στραφεί στα σταθερά επιτόκια για τα πρώτα χρόνια. 

Ο «Φ» παρουσιάζει κάποια παραδείγματα για να δώσει μια γεύση στους δανειζόμενους που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο πόσο θα επιβαρυνθούν τα έξοδά τους από την αλλαγή νομισματικής πολιτικής της  ΕΚΤ. 

Για στεγαστικό δάνειο €200.000 με εξασφαλίσεις και 20 χρόνια αποπληρωμής, το μέσο επιτόκιο σήμερα είναι 2,3% και η δόση €1.040. Με την αύξηση 0,50% η δόση γίνεται €1.089. Για στεγαστικό δάνειο €350.000, η δόση με επιτόκιο 2,3% (πριν την αύξηση) είναι €1.820. Με την άνοδο του 0,50% αυξάνεται στα €1.906. Στην περίπτωση επαγγελματικού δανείου €200.000 με εξασφάλιση κατοικία, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο αγοράς είναι 3,1% (πριν την αύξηση) και η δόση €1.119. Με την αύξηση γίνεται €1.170. Για επιχειρηματικό δάνειο €200.000, χωρίς εξασφάλιση, το μέσο επιτόκιο αγοράς είναι 4,6% και η δόση €1.276. Με την αύξηση η δόση γίνεται €€1.330. Για καταναλωτικό δάνειο €200.000, το οποίο έχει εξασφαλίσεις, το μέσο επιτόκιο είναι 3,31%(πριν την αύξηση) και η δόση υπολογίζεται €1.140. Τώρα αυξάνεται στα €1.192.

Νέες αυξήσεις έρχονται τον Σεπτέμβριο

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις θα συνεχισθούν τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, με μία αξιολόγηση των στοιχείων κάθε μήνα.  Στην ανάλυση που έκανε για την οικονομία της Ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί και πιο έντονοι βραχυπρόθεσμα, αλλά εκτιμάται ότι με τη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους και τον περιορισμό της ζήτησης, στην οποία θα συμβάλλει και η αύξηση των επιτοκίων, θα αποκλιμακωθεί. Για την ανάπτυξη είπε ότι επιβραδύνεται, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικό αντίκτυπο, αλλά στηρίζεται από την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας και τη δημοσιονομική πολιτική. Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, είπε, δεν προβλέπει ύφεση ούτε φέτος, ούτε το 2023.

ΑΠΟΨΗ

Αρχίζουν τα ζόρια κάθε μήνα

Δεν έφθαναν οι ανατιμήσεις προϊόντων, ήρθε τώρα και η αύξηση των επιτοκίων, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό, θα αυξήσει μίνιμουμ 50 ευρώ τη δόση ενός δανείου για ποσό μέχρι €200.000, που δεν θεωρείται ευκαταφρόνητο με την ακρίβεια που υπάρχει σήμερα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Να δούμε πότε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα περάσει στη μείωση του πληθωρισμού. Το σίγουρο είναι πως από τον Αύγουστο θα έχουμε μεγαλύτερες δόσεις και ακόμη μεγαλύτερες από τον Σεπτέμβριο, αν αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια.