Το 2024 θα επανέλθει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019 προβλέπει η Κεντρική τράπεζα λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με την έκβαση του πολέμου και των εκατέρωθεν κυρώσεων, με συνεπακόλουθη επίπτωση στις τουριστικές ροές από Ρωσία, που αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, αλλά και της πανδημίας. 

Οι προκλήσεις του τουριστικού τομέα είναι ιδιαίτερα μεγάλες το 2022 σημειώνεται στο Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εντούτοις αναμένεται καλύτερη επίδοση από πέρυσι, με σταδιακή ανάκαμψη, και τον τουρισμό να επανέρχεται στα επίπεδα του 2019 το 2024».

«Στην προσπάθεια ενίσχυσης του τομέα, σημαντική ώθηση παρέχουν τα κρατικά μέτρα στήριξης που περιλαμβάνουν κίνητρα για εγχώριο τουρισμό. Τα μέτρα επεκτάθηκαν μέχρι και τον Ιούλιο του 2022, αφού αποδείχτηκε ότι συνέβαλαν θετικά κατά το 2021 και μετρίασαν, σε κάποιο βαθμό, τις απώλειες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωνές ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη συλλογική σύμβαση

Στο Οικονομικό Δελτίο αναφέρεται «σημειώνονται οι προσπάθειες του Υφυπουργείου τουρισμού για κάλυψη των απωλειών της Ρωσικής αγοράς από υψηλότερη ζήτηση από άλλες αγορές, όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Σκανδιναβικές χώρες. Επιπλέον, σημαντικές εξελίξεις αποτελούν οι ανακαινίσεις ξενοδοχείων και η δημιουργία νέων υποδομών, όπως η ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, μαρίνων και του καζίνου-θερέτρου, που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών, με τη λειτουργία του περί τα τέλη του 2022. Γενικότερος στόχος των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια είναι η προσέλκυση περισσότερων τουριστών κατά τους χειμερινούς μήνες και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Επισημαίνεται ότι ο τουριστικός τομέας αποτελεί ένα κύριο πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και δεν πρόλαβε να ανακάμψει πλήρως από το ισχυρότατο πλήγμα που υπέστηκε από την πανδημία και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον τουριστικό κλάδο. «Οι εξαγωγές υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού, αποτελούν ένα σημαντικό μέγεθος για σκοπούς ανάλυσης της κυπριακής οικονομίας, αφού η Κύπρος αποτελεί τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο και η οικονομία της στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσφορά υπηρεσιών. Μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός το 2020 από την εξάπλωση της πανδημίας, κατά το 2021 ανέκαμψε σημαντικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές υπηρεσιών και περισσότερο τον τουρισμό (κυρίως από τη Ρωσία)».

Βοήθησαν τα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Οι εξαγωγές υπηρεσιών το 2021 κατέγραψαν ετήσια αύξηση 14,8% (€1.982,5 εκατ.) προερχόμενη από όλες τις κύριες κατηγορίες, σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από την κατηγορία των ταξιδιωτικών εσόδων (€1.099,4 εκατ.), τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα από τον τουρισμό. Επίσης, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και πληροφόρησης αυξήθηκαν κατά €250,1 εκατ. και οι μεταφορές κατά €130 εκατ. Κύριες πηγές τουρισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2022 αποτέλεσαν οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (69 χιλ. τουρίστες), τη Γερμανία (21 χιλ.) και το Ισραήλ (20 χιλ). Παράλληλα, αυξημένα καταγράφονται και τα έσοδα της πρώτης διμηνίας του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. «Η αύξηση στην κατηγορία των ταξιδιών (€216,9 εκατ.) συγκρατήθηκε από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του εγχώριου τουρισμού, λόγω της πανδημίας, με μεγάλο αριθμό Κυπρίων να επιλέγει να κάνει τις διακοπές του εγχώρια», σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΟ

Μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ χωρών

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Για ορισμένες χώρες όμως αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες. Για παράδειγμα, σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της Κροατίας προέρχεται από τις δαπάνες ξένων τουριστών -το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Για την Κύπρο, το ποσοστό ανέρχεται στο 15%, την Ιταλία στο 13,2%, για την Ελλάδα στο 20%, την Ισπανία στο 14,6% και την Πορτογαλία στο 19%. Δεν ελπίζει μόνο η Κύπρος στην τουριστική σεζόν. Το δικό τους μερίδιο στην «πίτα» του καλοκαιριού διεκδικούν οι χώρες της Μεσογείου αλλά θα δοθεί  μεγάλη μάχη για το ποια χώρα θα κερδίσει τους περισσότερους τουρίστες και σε ποιες τιμές θα κλείσουν τα τουριστικά πακέτα.