Οι απότομες αυξήσεις σε βασικά γεωργικά προϊόντα συνεχίζονται στην Κύπρο, όπου οι τιμές παρουσιάζονται κατά πολύ ψηλότερες από τους μέσους όρους για τα ίδια προϊόντα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η μέση τιμή στην ΕΕ είναι μειωμένη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο, για κάποια προϊόντα στην Κύπρο παρουσιάστηκαν αυξημένες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή του κριθαριού μειώθηκε στην ΕΕ κατά 4,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ στην Κύπρο η τιμή έχει αυξηθεί 5,3%. Το ίδιο παρατηρείται με την τιμή του αραβόσιτου όπου μειώθηκε κατά 0,5% στην ΕΕ και στην Κύπρο αυξήθηκε 2,8%. Μέσα στον μήνα που πέρασε μειώθηκε η τιμή του χοιρινού κρέατος κατά 4,7% και του κοτόπουλου κατά 0,1%. 

Τεράστια παραμένει η διακύμανση μέσα σε ένα χρόνο στην τιμή του κριθαριού όπου στην Κύπρο παρουσιάζει αύξηση 71%, που κινείται περίπου στη μέση τιμή στην ΕΕ όπου αυξήθηκε κατά 68,7%. Η τιμή του χοιρινού κρέατος μέσα στη χρονική περίοδο Ιούνιος 2021- Ιούνιος 2022 αυξήθηκε κατά 19,1% σε σύγκριση με 15,3% μέση αύξηση στην ΕΕ. Αντίθετα η τιμή στο κοτόπουλο παραμένει αυξημένη μεν στην Κύπρο κατά 3,2%, ποσοστιαία μεταβολή πολύ χαμηλότερη από την ΕΕ όπου αυξήθηκε κατά 26,5%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε όλη την ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυξήσεις τιμών σε ένα χρόνο

Κριθάρι 71%

Χοιρινό    19,1% 

Κοτόπουλο 3,2%

Τρόφιμα 8%

Ψωμί και δημητριακά 11,7% 

Κρέατα    12,1% 

Ψάρια και θαλασσινά 7%

Γάλα, τυρί και αυγά 5,8% 

Έλαια και λίπη    21,9% 

Η μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΕ με βάση τα επίσημα στοιχεία Ιουνίου. Μέσα σε ένα χρόνο η Κύπρος έχει πετύχει αυξήσεις σχεδόν σε όλους τους δείκτες τροφίμων, ενώ η διακύμανση στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία σχεδόν σε όλα τα είδη από τη μέση τιμή στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Στον γενικό δείκτη η Κύπρος καταγράφει αύξηση τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 9%, με τη μέση τιμή στην ΕΕ να είναι 9,6%. Περαιτέρω, στην κατηγορία τρόφιμα, η αύξηση στην Κύπρο είναι 8% σε σύγκριση με 11,9% η μέση τιμή στην ΕΕ. Η κατηγορία ψωμί και δημητριακά παρουσιάζει αύξηση 11,7% στην Κύπρο σε σύγκριση με 13,6% στην ΕΕ, ενώ η τιμή στα κρέατα παρουσιάζει αύξηση 12,1% στην Κύπρο σε σύγκριση με 12,7% μέση τιμή στην ΕΕ.

Η κατηγορία ψάρια και θαλασσινά παρουσιάζει αύξηση 7% στην Κύπρο, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ είναι 10,9%. Η κατηγορία γάλα, τυρί και αυγά παρουσιάζει αύξηση 5,8% στην Κύπρο, σχετικά πολύ μικρότερη από τη μέση μεταβολή στην ΕΕ που ανήλθε σε 13,9%, ενώ φθηνότερη είναι η Κύπρος στην κατηγορία έλαια και λίπη που παρουσιάζει μεταβολή 21,9% σε σύγκριση με 30,5%. Μείωση 1,3% παρουσιάζει η τιμή των φρούτων και αύξηση 5,7% των λαχανικών στην Κύπρο. Αντίστοιχα, στην ΕΕ η μέση τιμή αύξησης είναι 7% για τα φρούτα και 9,7% για τα λαχανικά.

Αύξηση παρουσιάζει η κατηγορία ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα και ζαχαροπλαστική 6,4%, ίδια με τη μέση τιμή 6,4% στην ΕΕ, ενώ η κατηγορία προϊόντα τροφίμων παρουσιάζει αύξηση 8,8% στην Κύπρο και 8,9% η μέση τιμή στην ΕΕ.

Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων για τα πλέον αντιπροσωπευτικά γεωργικά προϊόντα και τις τιμές καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022 παρουσιάζουν τις πιο κάτω μεταβολές: Γενικός δείκτης αύξηση 1,2%, τρόφιμα μείωση 2,6%, ψωμί και δημητριακά αύξηση 2%, κρέατα αύξηση 0,2%, ψάρια και θαλασσινά αύξηση 2,3%, γάλα, τυρί και αυγά αύξηση 0,9%, έλαια και λίπη αύξηση 6,7%, φρούτα μείωση 10,2%, λαχανικά 17,2%.

Ακρίβεια παντού εκτός από το αιγοπρόβειο κρέας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρωτογενής τομέας είχε υποστεί σοβαρές συνέπειες, κυρίως από τις επιπτώσεις στους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης. Η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, παρέχοντας στοχευμένες ενισχύσεις που ξεπέρασαν τα €26 εκατ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πρόσθετες αλυσιδωτές επιπτώσεις, με κατακόρυφη αύξηση στο κόστος της ενέργειας, των μεταφορών, των πρώτων υλών ζωοτροφών και των γεωργικών εφοδίων, θέτοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια του λαού. Η Κυβέρνηση έδρασε άμεσα και εξασφάλισε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με ζωοτροφές και σιτηρά για ανθρώπινη χρήση με κονδύλι €18 εκατ. Αμέσως μετά, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των κλάδων της κτηνοτροφίας, της αγελαδοτροφίας και της χοιροτροφίας με €7,5 εκατ., ενώ, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, θα καταβληθούν στους αγρότες επιπλέον €9,5 εκατ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν η τιμή του κρέατος παρουσιάζει αύξηση στην Κύπρο σε όλα τα είδη, σε αντίθεση με την τεράστια μείωση που παρουσιάζει η τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος. Ακόμα και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χαλλούμι διασφαλίζει μεν αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, όχι όμως και του κρέατος που θα συνεχιστούν τα προβλήματα αν η Κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για την προστασία των αιγοπροβατοτρόφων. Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος παρουσιάζει μείωση 15%, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα η μείωση ήταν 2,2%.

Την τελευταία βδομάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η χαμηλότερη τιμή πώλησης στην τιμή είναι με διαφορά στην Κύπρο σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο το αρνίσιο κρέας είναι €4,80 το κιλό σε σύγκριση με την Γαλλία €8,07 το κιλό και την Ισπανία €6,83 το κιλό, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν €7,36 το κιλό.

Δηλαδή, με βάση τα πιο πάνω στοιχεία ο μέσος αιγοπροβατοτρόφος στην Ευρώπη θα πάρει €170 για ένα αρνί βάρους 45 κιλών ζωντανό, ενώ ο Κύπριος αιγοπροβατοτρόφος θα πάρει μόνο €120 για το ίδιο αρνί. Και όλα αυτά ενώ ο Κύπριος αιγοπροβατοτρόφος ταΐζει το αρνί ξηρή τροφή που κοστίζει πολύ περισσότερο από το αρνί που μεγαλώνει στους ευρωπαϊκούς βοσκότοπους.

Στην Κύπρο, το κόστος πάχυνσης των αμνοεριφίων έχει πλησιάσει τα €3,20 το κιλό ζωντανό. Οι τιμές αγοράς των ζωντανών αμνοεριφίων από τους ζωέμπορες είναι μεταξύ €2,50 και €2,80 το κιλό. Επειδή, ο κτηνοτρόφος δεν πληρώνεται ούτε το κόστος της τροφής που χρειάζεται το αμνοερίφιο, ούτε τους κόπους του, ούτε τις απώλειες από θανάτους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η σημερινή προσφορά αμνοεριφίων για σφαγή είναι πολλαπλάσια της ζήτησης και οι τιμές των ζωντανών πιέζονται συνέχεια προς τα κάτω. Οι πιθανότητες εξαγωγής ζωντανών ζώων είναι ανύπαρκτες λόγω της εμφάνισης της βρουκέλλας, ενώ η μόνη εφικτή διέξοδος στο πρόβλημα των πλεονασμάτων των αμνοεριφίων είναι η αποθεματοποίηση των κρεάτων.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Υπέρβαση και στο κρέας

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Γεωργίας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις ομάδες αιγοπροβατοτρόφων προκειμένου να συνθηκολογήσουν σε μία συμφωνία για παραγωγή χαλλουμιού με ποσοστώσεις γάλακτος πολύ πιο κάτω από αυτές που περιλαμβάνονται στην αίτηση που κατοχυρώθηκε το προϊόν ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τώρα πρέπει να συναντηθεί με τις ίδιες ομάδες αιγοπροβατοτρόφων για να μελετηθεί η εισήγηση για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων μέχρι 200 τόνους κατεψυγμένου κρέατος αμνοεριφίων για τις ανάγκες κρατικών υπηρεσιών. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς θα μπορούσε να καθοριστεί τιμή αγοράς των κατεψυγμένων κρεάτων στα €7 το κιλό, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία των προσφορών. Με αυτές τις τιμές δεν θα αυξηθεί η τιμή πώλησης του κρέατος από τους κρεοπώλες.