Ποικιλοτρόπως επηρεάζεται ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού από τη μια παρατηρείται κάθοδος ατόμων και εταιρειών από τις εμπλεκόμενες χώρες στην Κύπρο ενώ από την άλλη και παρά τη μεγάλη ζήτηση, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές φέτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Παράλληλα, ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να αναπτύσσει νέα μεγάλα έργα και ψηλά κτήρια ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν τη διοχέτευση ακινήτων στην κυπριακή αγορά.

Σε πολύ ψηλούς ρυθμούς κινείται φέτος, μέχρι και τον Ιούνιο, η κτηματαγορά, αφού οι πωλήσεις ακινήτων έχουν φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η ζήτηση, η οποία προέκυψε λόγω της σταθερότητας στην οικονομία, του μέχρι σήμερα φθηνού δανεισμού και των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων, παρουσιάζεται τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους μόνιμους κάτοικους Κύπρου αλλά και από ξένους επενδυτές, εξηγεί στο Forbes o Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Κύπρου, Πόλυς Κουρουσίδης.

Αναφορικά με τις προοπτικές για την αγορά ακινήτων της Κύπρου και το πώς αυτές επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κουρουσίδης αναφέρθηκε σε μία κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για γραφεία Class A, που έχει παρατηρηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, από εταιρείες οι οποίες ψάχνουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα προς ενοικίαση σε όλες τις πόλεις, αλλά κυρίως στην Λεμεσό, όπως μας ειπώθηκε, στην οποία τα διαμερίσματα είναι «είδος προς εξαφάνιση».

«Η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε άμεσα να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη, τόσο την οικιστική αλλά και την γραφειακή. Εταιρείες έχουν ενοικιάσει ολόκληρα ξενοδοχεία όπου εκτελούν τις εργασίες τους από εκεί, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια έργα που βρίσκονται στα σκαριά», εξήγησε ο κ. Κουρουσίδης.

ΖΗΤΗΣΗ

Οι επόμενοι μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικοί υπό την έννοια ότι από την μία υπάρχει μεγάλη ζήτηση, διαθεσιμότητα χρήματος και μεγάλη ανάγκη για στέγαση, αλλά από την άλλη η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού προκαλούν οικονομική αστάθεια, οι επιπτώσεις της οποίας, ήδη, άρχισαν να φαίνονται σε άλλες χώρες. «Θεωρώ ότι η ζήτηση για ακίνητα πρώτης κατοικίας μέχρι €350.000 με €400.000 θα συνεχιστεί όπως και η ζήτηση, κυρίως από ξένες εταιρείες, για γραφεία ψηλής ποιότητας», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Κουρουσίδη, κάθε πόλη θα κινηθεί με διαφορετικούς ρυθμούς, με την Λεμεσό να παραμένει πρωτοπόρος, κυρίως λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό, από επαγγελματίες που διαμένουν ή θέλουν να μετακομίσουν στην πόλη. Η Λάρνακα παρουσιάζει αρκετή ζήτηση από ξένους, κυρίως από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που αναμένεται  να γίνουν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, κάτι που αναμένεται να μεταμορφώσει την πόλη. Η Πάφος διαχρονικά έχει ζήτηση για εξοχικές κατοικίες, από ευρωπαίους ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να ωθείται από τις ανάγκες των ντόπιων για πρώτη κατοικία. Εξέφρασε τη γνώμη ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

«Λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και της αύξησης των τιμών των ακινήτων τα μεγάλα σπίτια πλέον δεν είναι η συνήθης πραγματικότητα. Αυτό που συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν ο κόσμος δανειζόταν τεράστια ποσά για να κτίσει επαύλεις τις οποίες μετά δεν μπορούσε να αποπληρώσει και κατέληγαν σε κόκκινα δάνεια, δεν συμβαίνει πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά o Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Κύπρου.

Ερωτηθείς για τις τάσεις που επικρατούν σήμερα, απάντησε ότι οι νέοι προτιμούν διαμερίσματα εντός των πόλεων ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμούν μικρά σπίτια στα προάστια των πόλεων, αξίας μέχρι €400.000.

Όπως σημειώνει, σημαντικό ρόλο στην επιλογή των αγοραστών θα παίξει και ο καθορισμός του  ΦΠΑ, σε αξία αλλά και σε εμβαδόν. «Η Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στον καθορισμό των πιο πάνω και να μην δημιουργήσουν στρεβλώσεις και μετατόπιση της ζήτησης εκτός των πόλεων γιατί αυτό θα δημιουργήσει πολλά άλλα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης, λέγοντας για παράδειγμα ότι, «η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ακίνητα κάτω των €300.000 θα είναι καταστροφική μιας και σε κάποιες περιοχές της Λεμεσού ούτε διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων δεν αγοράζει κανείς με τέτοιο ποσό». Προσωπική του άποψη είναι ότι μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κατοικίες και διαμερίσματα (χωρίς διαχωρισμό των δύο) μικρότερα των 175 τ.μ. και αξίας μικρότερης των €400 000. Σημείωσε παράλληλα ότι, εάν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν υιοθετηθεί σε τέτοιο ή παρόμοιο επίπεδο «τότε οι στεγαστικές επιλογές των Κυπρίων θα αλλάξουν και θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα (κυκλοφοριακό, στρέβλωση τιμών, κτλ.)».

ΠΥΡΓΟΙ

Η ανάπτυξη νέων έργων και ψηλών κτηρίων υψηλών προδιαγραφών, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων. Το τελευταίο διάστημα μία σειρά από έργα έχουν ολοκληρωθεί ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμα για κατοίκηση και νέα ψηλά κτήρια.

Ειδικότερα, στο τέλος Μαΐου ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο κατασκευής του οικιστικού πύργου Limassol Blu Marine, στην παραλιακή περιοχή της δυτικής Λεμεσού κοντά στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και μεγάλο αριθμό αγοραστών πολυτελών διαμερισμάτων.

Αυτές τις ημέρες αναμενόταν και η παράδοση του Asteroid, του νέου πολυώροφου κτηρίου στη λεωφόρο Λεμεσού, στην είσοδο της Λευκωσίας. Ο εμπορικός πύργος, ο οποίος θα φιλοξενήσει διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς απ’ όλη την Ευρώπη, όπως εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τυχερών παιχνιδιών, εταιρείες παροχής χρηματοικονομικών υπηρεσιών και  ασφαλιστικές, είναι συνολικής έκτασής 10.000 τ.μ. 6.000 τ.μ. καταλαμβάνουν οι γραφειακοί χώροι και 200 τ.μ. το roof garden bar.

Εντός των επόμενων μηνών θα είναι έτοιμη και η πρώτη φάση της οικιστικής ανάπτυξης Sunset Gardens. Το έργο, που βρίσκεται στη διοικητική περιοχή Τσερκέζοι, θα προσφέρει σειρά ανέσεων, μεταξύ των οποίων πισίνες, γήπεδα τένις, εστιατόριο και business centre.

Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες του έτους θα είναι έτοιμο το Symbol Residence, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Τύχωνα, στη Λεμεσό. Το συγκρότημα κατοικιών αποτελείται από 17 πολυτελή διαμερίσματα, σε ένα κτήριο 11 ορόφων, συνολικής έκτασης 7,300 τ.μ.

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ

Μετά την κατάργηση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων και το ξέσπασμα της πανδημίας ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη στασιμότητα στην προώθηση μεγάλων αναπτύξεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε την κατάσταση χειρότερη, αφού πολλοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο νησί μας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί. Παρά ταύτα πολλά είναι τα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται ή τροχοδρομούνται.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ανοίξει για το κοινό το City of Dreams Mediterranean, το πρώτο πολυθεματικό θέρετρο της Κύπρου και το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το City of Dreams, της Melco, θα διαθέτει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με 14 ορόφους και με περισσότερα από 500 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτει συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους περί τα 10,000 τ.μ., υπαίθριο αμφιθέατρο, adventure park, χώρους εστίασης και πολυτελή καταστήματα.

Τις πόρτες του άνοιξε πρόσφατα το Cap St Georges Hotel & Resort της Korantina Homes, το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο που βρίσκεται στον Δήμο Πέγειας και  εκτείνεται σε 580.000 τ.μ. τοπίου, που αποτελείται από μονοπάτια της φύσης. Διαθέτει 163 δωμάτια με θέα στη θάλασσα και 39 σουίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας προεδρικής έπαυλης επτά υπνοδωματίων. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου περιλαμβάνονται και χώροι εστίασης, ανάμεσά τους το Chroma Lounge & Bar στον έκτο όροφο, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα, το ιαπωνικό Bonsai, το ιταλικό Sapori, καθώς και το Mesoyios, το εστιατόριο, το οποίο σερβίρει κυπριακή και ελληνική κουζίνα. Το ξενοδοχείο φιλοξενεί και το Cleopatra Spa, 2.585 τ.μ., που είναι χώρος αφιερωμένος στην περιποίηση σώματος και πνεύματος. 

Υπό την Sunnyseeker Hotels άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο το ανακαινισμένο Elias Beach Hotel. Το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο της Λεμεσού ανακαίνισε τους εξωτερικούς κήπους και την πισίνα του ενώ η δεύτερη φάση της ανακαίνισης αφορά τα εστιατόρια και τους κοινόχρηστους χώρους και η τρίτη τα δωμάτια. Οι εν λόγω ανακαινίσεις δεν θα επηρεάσουν την λειτουργία του ξενοδοχείου.

Ανανεωμένο επέστρεψε ένα ακόμα μεγάλο ξενοδοχείο της Λεμεσού, το πεντάστερο Amathus. Το ξενοδοχείο είχε κλείσει προσωρινά, ώστε να ανακαινιστεί η είσοδος, το λόμπι και οι αίθουσες συνεδριάσεων. Παράλληλα, τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να είναι έτοιμη και η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη Amathus Residences.

Πλήρως ανανεωμένο και πεντάστερο επέστρεψε το Hilton Nicosia, το οποίο ανακαίνισε όλα τα δωμάτια και τις σουίτες. Μεταξύ άλλων, νέα μορφή έχουν πάρει το λόμπι του ξενοδοχείου και το εστιατόριο Olympia.

Παράλληλα, ανανεωμένο επέστρεψε φέτος το Semiramis Lodge στις Πλάτρες. Το boutique ξενοδοχείο, που στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο με αρχοντική και παραδοσιακή διακόσμηση, διατηρώντας το κλασικό στιλ του 1920, έχει ανακαινιστεί πλήρως, αποκτώντας μοντέρνα διακόσμηση.

Επίσης, το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το Atlantica Sungarden Park, το νέο ξενοδοχείο της Atlantica Hotels & Resorts στην Αγία Νάπα, το οποίο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τη παραλία Nissi. Σημειώνεται ότι η Atlantica Hotels & Resorts διαθέτει περισσότερα από 40 ξενοδοχεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Τις πόρτες του άνοιξε τον Μάιο και το πολυτελές ξενοδοχείο Amanti, MadeForTwo Hotel, στην Αγία Νάπα. Το ξενοδοχείο του ομίλου Kanika Hotels & Resorts, θυγατρικό του Amavi Hotel στην Πάφο, διαθέτει 140 δωμάτια και σουίτες με εξατομικευμένες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, προσφέρει πέντε διαφορετικούς τύπους δωματίων.

Στο ίδιο διάστημα άνοιξε ακόμα ένα ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα, το Chrysomare Beach Hotel & Resort της Tsokkos Hotels. Το πέντε αστέρων ξενοδοχείο διαθέτει πέραν των 300 δωματίων, έξι εστιατόρια, με μπουφέ, ελληνική, ιταλική, ασιατική και μεξικάνικη κουζίνα, πέντε μπαρ, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, πισίνα με νεροτσουλήθρες, πολυτελές σπα, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, conference room, kids club και wedding venues.

Εντός του 2022 θα σηκώσει ρολά το ΝYX Hotel Limassol, της Leonardo Hotels & Resorts Cyprus. Το ξενοδοχείο που θα βρίσκεται στη οδό Χριστόδουλου Χατζηπαύλου θα διαθέτει 135 δωμάτια. Σημειώνεται ότι, τα ξενοδοχεία NYX, που ανήκουν στον όμιλο Fattal Hotel, έχουν παρουσία σε τουλάχιστον 10 χώρες (Ισπανία, Ισραήλ, Ελλάδα κτλ.) και είναι διακοσμημένα με έργα εναλλακτικής τέχνης νέων καλλιτεχνών.     

Ανανεωμένο επέστρεψε φέτος και το Mayfair Hotel & Gardens, στην Πάφο, με ανακαίνιση των κύριων δωματίων του και του γυμναστηρίου και την προσθήκη ενός νέου εστιατορίου, του The Sports Bar.  

ΜΑΡΙΝΕΣ

Μετά τα πρόσφατα εγκαίνια της Μαρίνας Αγίας Νάπας η Κύπρος έχει προσθέσει στο χάρτη των μαρίνων της ακόμα ένα εμβληματικό έργο, για το οποίο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Ο Naguib Sawiris και ο Όμιλος Caramondani ολοκλήρωσαν το έργο με αξία άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διαθέτει διεθνείς εγκαταστάσεις ιστιοπλοΐας παγκόσμιας κλάσης, πολυτελείς κατοικίες και χώρους ψυχαγωγίας πολλαπλών χρήσεων που προσφέρει η Μαρίνα Αγίας Νάπας, η μόνη στην άμεση περιοχή με πιστοποιητικό ISO για την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή έξυπνων υπηρεσιών προς τα πλοία και τους επισκέπτες. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας υπολογίζεται ότι θα έχει συνεισφορά πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην οικονομία της Κύπρου. Περιλαμβάνει 220 διαμερίσματα και 35 πολυτελείς επαύλεις. Διαθέτει δυναμικότητα ελλιμενισμού και παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε 600 σκάφη, ναυπηγείου, καθώς και μια σειρά από επιλεγμένα καταστήματα και εστιατόρια.

Από τη πλευρά της, η Μαρίνα Λεμεσού έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο κοσμοπολίτικες περιοχές στην Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Με συνολική επένδυση αξίας €400 εκ., η πολυβραβευμένη Μαρίνα Λεμεσού με διακρίσεις Blue Flag και Five Gold Anchor Platinum, έχει θέσει νέα πρότυπα στην αγορά πολυτελών ακινήτων, στον τομέα σκαφών αναψυχής αλλά και της ψυχαγωγίας. Τα ακίνητα της Μαρίνας Λεμεσού έχουν προσελκύσει αγοραστές από κοντά στις 50 διαφορετικές εθνικότητες.

Παράλληλα, σε νέα εποχή βρίσκεται από τις αρχές Απριλίου, όταν και η διαχείριση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας πέρασε στα χέρια της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings, η Μαρίνα Λάρνακας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με έργα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί σε 12 χρόνια, σε τέσσερις φάσεις και εκτιμάται πως το όφελος για την οικονομία του τόπου ανά έτος, θα είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος στόχος της ανάπλασης της μαρίνας Λάρνακας, είναι να επιτευχθεί ελάχιστη χωρητικότητα 600 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη μεγέθους μέχρι και 115 μέτρα. Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία εντάχθηκε και ο ευρωπαϊκός κολοσσός ακινήτων Aroundtown SA, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων υψηλής αξίας στην Ευρώπη.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ

Μεγάλο όγκο ακινήτων διοχέτευσαν στην κυπριακή αγορά τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, οι οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν τα βαρυφορτωμένα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών.

Το REMU (Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων) έχει συσταθεί από την Τράπεζα Κύπρου, με εντολή τη διαχείριση των ακινήτων της Τράπεζας που δεν αποτελούν μέρος των βασικών εργασιών της. Συνολικά, οι πωλήσεις από την αρχή του 2017 ανέρχονται σε €1.42 δις και υπερβαίνουν τα ακίνητα που ανέλαβε για την ίδια περίοδο ύψους €1.33 δις.

Το συγκρότημα ολοκλήρωσε πωλήσεις ακινήτων ύψους €44 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2022 (σε σύγκριση με €33 εκατ. κατά το δ’ τρίμηνο 2021 και €24 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο 2021), με κέρδη από πωλήσεις ακινήτων ύψους περίπου €6 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2022. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αφορούν όλες τις κατηγορίες ακινήτων, με περίπου τα δύο τρίτα των πωλήσεων σε αξία κατά το α’ τρίμηνο 2022 να αφορούν γη.

Κατά το α’ τρίμηνο 2022, το συγκρότημα προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλητήριων συμφωνιών για 161 ακίνητα (με τιμή συμβολαίου ύψους €51 εκατ.), σε σύγκριση με αγοραπωλητήριες συμφωνίες για 164 ακίνητα (με τιμή συμβολαίου ύψους €28 εκατ.) κατά το α΄ τρίμηνο 2021. Επιπρόσθετα, το συγκρότημα βρισκόταν σε προχωρημένες διαδικασίες για πωλήσεις ακινήτων ύψους €105 εκατ. (τιμή συμβολαίου) στις 31 Μαρτίου 2022, εκ των οποίων τα €54 εκατ. αφορούσαν υπογεγραμμένες αγοραπωλητήριες συμφωνίες (σε σύγκριση με €109 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021, εκ των οποίων τα €47 εκατ. αφορούσαν υπογεγραμμένες συμφωνίες.

Από τη πλευρά της, στο πλαίσιο του «Project Starlight» η Ελληνική Τράπεζα προχωρά στην πώληση της APS Cyprus, της θυγατρικής εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση των ΜΕΧ και των ιδιόκτητων ακινήτων. Η συμφωνία πώλησης στην Oxalis, την οποία διαχειρίζεται η PIMCO, αφορά περίπου €0,7 δισ. ΜΕΧ και της APS Debt Servicer. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Τα αποθέματα ακινήτων της Ελληνικής Τράπεζας, τα οποία ως επί το πλείστων προέκυψαν από διακανονισμό χρεών των πελατών, ανήλθαν σε €156,4 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2022 (31 Δεκεμβρίου 2021: €169,4 εκατ.) από τα οποία €13,4 εκατ. ταξινομήθηκαν ως περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση, στις 31 Μαρτίου 2022 (31 Δεκεμβρίου 2021: €9,6 εκατ.). Η μεταβολή στο υπόλοιπο των αποθεμάτων ακινήτων από διακανονισμό χρεών των πελατών την 1η τριμηνία του 2022, περιλάμβανε προσθήκες ύψους €0,7 εκατ. και πωλήσεις ύψους €13 εκατ. Η μεταβολή στο υπόλοιπο των αποθεμάτων ακινήτων, που ταξινομήθηκαν ως περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση, την πρώτη τριμηνία του 2022 περιλάμβανε προσθήκες ύψους €4,2 εκατ. και πωλήσεις ύψους €0,4 εκατ.

Διαχειριστής των χορηγήσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ που έχουν καθυστέρηση πέραν των 90-ημερών και των ακινήτων της ΚΕΔΙΠΕΣ που δεν αφορούν ίδια χρήση, είναι η Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd. Η Altamira Real Estate αποτελεί μέλος του διεθνούς Ομίλου doValue, του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης δανείων και ακινήτων στη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΙΠΕΣ, οι Πωλήσεις Ακινήτων το Α΄ Τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα €38,4 εκατ., παραμένοντας σε ψηλά επίπεδα καταγράφοντας αύξηση 11,3% σε σύγκριση με το Δ΄ Τριμήνου του 2021, και αύξηση 2,4% έναντι του Α΄ Τριμήνου του 2021. Στις ψηλές πωλήσεις ακινήτων, παρά την πανδημία, έχουν συμβάλει σημαντικά οι εκστρατείες προώθησης ακινήτων μεσαίας εμπορευσιμότητας που υλοποιούνται από την Altamira, σύμφωνα με την ίδια. Συνολικά 1.485 ακίνητα ύψους €177,2 εκατ. πωληθήκαν μέσα σε ένα χρόνο από την ανάκτησή τους, σημειώνοντας δυνατό αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά, με εξαίρεση την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020 λόγω πανδημίας.

ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα συνιστούν οι άδειες οικοδομής. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, έφτασαν τις 1.951, σε σύγκριση με 1.897 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 2,8%. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 13,8% και το συνολικό εμβαδόν κατά 3,7%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 4,4%.

Παράλληλα, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν κατά τον Μάρτιο ανήλθε σε 642. Από αυτές, 444 αφορούν οικιστικά κτίρια, 97 μη οικιστικά κτίρια, 39 έργα πολιτικού μηχανικού, 40 διαιρέσεις οικοπέδων και 22 κατασκευή δρόμων. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €209,7 εκατ. και το συνολικό εμβαδόν τις 176,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 962 οικιστικές μονάδες, εκ των οποίων οι 282 μονοκατοικίες, οι 92 διπλοκατοικίες, οι 533 οικιστικές πολυκατοικίες και οι 55 μικτές πολυκατοικίες.