Παρά την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος Αυγούστου, στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2021, κάποιοι έχουν εφησυχαστεί και συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Τα στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, δείχνουν πως από το τέλος Ιουλίου μέχρι χθες 10 Αυγούστου, άλλοι 21.270  φορολογούμενοι προχώρησαν στην οριστική υποβολή των δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου.

 Συγκεκριμένα, 228.500 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει οριστικά στις φορολογικές τους δηλώσεις, σε σύγκριση με 207.230 φορολογούμενους στις 29 Ιουλίου. Επίσης 11.800 φορολογούμενοι έχουν τοποθετήσει τις δηλώσεις τους σε προσωρινή παραλαβή για τις επεξεργαστούν μεταγενέστερα. Από το τέλος Ιουλίου μέχρι χθες μειώθηκε ο αριθμός των φορολογούμενων που είχαν τις φορολογικές τους δηλώσεις σε προσωρινή παραλαβή, καθώς τότε την ίδια πρακτική εφάρμοσαν 14.210 πρόσωπα. Βάσει των στοιχείων του Τμήματος Φορολογίας, υπολογίζεται πως το 82% των φορολογούμενων έχουν υποβάλει τις δηλώσεις εισοδήματος.

 Πέρσι είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις περίπου 280 χιλ. φορολογούμενοι. Παράλληλα, μετά την παράταση που δόθηκε αυξήθηκε κατά 15% ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση  εισοδήματος ανέρχεται 240.300 (217.700 μισθωτοί και 22.600 αυτοεργοδοτούμενοι), από τους οποίους οι 228.500 τις έχουν υποβάλει οριστικά και 11.800 προσωρινά. Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης μιλώντας στον «Φ» κάλεσε τους φορολογούμενους να μην εφησυχάζονται από την παράταση και να προχωρήσουν στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. «Προτρέπουμε για άλλη μια φορά τους φορολογουμένους όπως, εάν δεν αναμένουν άλλα στοιχεία, να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της δήλωσης τους το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους φορολογούμενους που έχουν τοποθετήσει τις φορολογικές τους δηλώσεις σε προσωρινή παραλαβή να μεριμνήσουν να τις υποβάλουν έγκαιρα οριστικά. Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί πως πολλοί φορολογούμενοι που είχαν υποβάλει προσωρινά τις φορολογικές τους δηλώσεις και αμέλησαν να τις υποβάλουν οριστικά, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν χρηματικό πρόστιμο. Φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες χρονιές. Συγκεκριμένα άρχισε στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωνόταν την 31η Ιουλίου, ωστόσο λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, ο υπουργός Οικονομικών εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δινόταν παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ένας από τους λόγους που δόθηκε παράταση, οφείλεται στο γεγονός πως η τελευταία ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για 2021, ήταν η ίδια με τη λήξη της υποβολής της δήλωσης εισοδήματος εταιρείας και αυτοεργοδοτούμενου με λογαριασμούς 2020 (μετά από παράταση που έδωσε η Βουλή).

Εισπράξεις €2 δισ. από φόρο εισοδήματος

Από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά όσοι υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις θα υπόκεινται σε πρόστιμο €100. Υπενθυμίζεται πως υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, έχουν όσοι το μικτό τους ολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €19.500.Σύμφωνα με στοιχεία πέρσι υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις 280 χιλ. φορολογούμενοι και το 2020 συνολικά 277 χιλ. φορολογούμενοι. Πέρσι στα κρατικά ταμεία από τον φόρο εισοδήματος κατέληξε ποσό €2,03 δισ. σε σχέση με €1,7 δισ. την προηγούμενη χρόνια. Συνολικά παρατηρήθηκε αύξηση 19,7% που αντιστοιχούν σε €335,6 εκατ. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά το 2021 επεκτάθηκε η περίοδος καταβολής της 2ης δόσης της προσωρινής φορολογίας για το 2020 αλλά και το ότι σημειώθηκε αύξηση πέραν του 50% στον αριθμό των εταιρειών που κατέβαλαν προσωρινή φορολογία. Κάτι που δείχνει βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες

Είναι καιρός οι φορολογούμενοι να αλλάξουν νοοτροπίες και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των 21 χιλ. φορολογούμενων που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την παράταση που δόθηκε.  Στις επόμενες 20 ημέρες που απομένουν για την εκπνοή της νέας προθεσμίας, θα πρέπει όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους δηλώσεις να το πράξουν. Δεν θα πρέπει να έρθει η 31η Αυγούστου για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και να καταβάλουν τον φόρο που προκύπτει. Πάντως, οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στα χρονοδιαγράμματα δεν δίνουν τα καλύτερα μηνύματα, καθώς με αυτό το τρόπο συνεχίζει να συντηρείται η ασυνέπεια και η μη φορολογική συμμόρφωση.