H αύξηση στην τιμή της ενέργειας διαχέεται σε όλα τα προϊόντα και τους κραδασμούς της ακρίβειας έρχεται να αντιμετωπίσει ο ίδιος ο καταναλωτής.  O καταναλωτής παρουσιάζεται πολύ συγκρατημένος στις αγορές του και φαίνεται ότι πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες προτού επιλέξει την υπεραγορά που θα ψωνίσει. Σε ό,τι αφορά όμως στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο, αυτό κινήθηκε θετικά σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι, όπου υπήρχαν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι παρουσιάζει αύξηση 24%. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου σε αυτό βοήθησε η άρση των μέτρων με αποτέλεσμα ο κόσμος να προχωρεί σε ψώνια ένδυσης και υπόδησης για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσεις. 

Στα αξιοσημείωτα της αγοράς ένδυσης και υπόδησης, παρουσιάζεται η θετική συνεισφορά του τουρισμού κυρίως στην επαρχία Πάφου. Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, την επαρχία αυτή επισκέπτεται ποιοτικός τουρισμός από Σκανδιναβία, Γερμανία και Ισραήλ, ο οποίος δεν περιορίζεται στις αγορές προϊόντων σουβενίρ, αλλά ψωνίζει και από καταστήματα ρουχισμό και παπούτσια. 

Η άνοδος που παρατηρείται στον τομέα αυτό έχει να κάνει και με τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι καταστηματάρχες για να διαθέσουν τα αποθέματά τους. Η σταδιακή βελτίωση του τομέα και τα θετικά σημάδια που παρατηρούνται, είναι σημαντικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι παρατηρήθηκαν αυξήσεις και στα είδη αυτά, ως αποτέλεσμα των αυξημένων κοστολογίων που καλούνται να καταβάλουν και οι επιχειρήσεις αυτές στον τομέα της ενέργειας.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι έχει να αντιμετωπίσει ο καταναλωτής τον προσεχή Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταναλωτές κυκλοφορούσαν με «μαξιλαράκι», όπως είπε χαρακτηριστικά, και έκαναν τα ψώνια τους και τις διακοπές τους ξέγνοιαστα και ανέμελα. Η επιστροφή όμως από τις καλοκαιρινές διακοπές, σημείωσε, θα βρει τους καταναλωτές με έκτακτες υποχρεώσεις που θα τους δυσκολέψουν να τα βγάλουν πέρα με διψήφιο νούμερο στον πληθωρισμό. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα σχολικά έξοδα και στις φορολογίες που θα έρθουν μαζεμένες. Βλέποντας κανείς τις τιμές της ενέργειας, και ιδιαίτερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές, αλλά και οι καταστηματάρχες για τις ίδιες κιλοβατώρες που καίνε, πληρώνουν αυξημένα τιμολόγια κατά 52%. 

Από τις απανωτές αυξήσεις επηρεάστηκε και ο τομέας της εστίασης, αλλά και οι υπόλοιποι τομείς. Επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό και οι οικογενειακοί έξοδοι σε εστιατόρια. Οι αυξήσεις στις τιμές είναι στο 20%. Οι αυξήσεις στις τιμές και όχι στον όγκο επηρεάζουν και τον τομέα αυτό. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα διορθωθεί η κατάσταση και θα αρχίσουν οι μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και κατά πόσο οι μειώσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο στους καταναλωτές με αντίστοιχη μείωση σε προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάστηκαν. Είναι γεγονός πάντως πως, ό,τι αυξάνεται στην Κύπρο, δεν μειώνεται.

Μετά τα απανωτά lockdown λόγω της πανδημίας και τον επηρεασμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρατηρείται μια ανάκαμψη στην οικονομία με αύξηση της ζήτησης και των τιμών. Ο πληθωρισμός έκλεισε τον Ιούλιο στο 10,9% με την τιμή του ηλεκτρισμού να αυξάνεται κατά 61,7% και των πετρελαιοειδών κατά 44,1%. Μόνο τον τελευταίο μήνα η τιμή του ηλεκτρικού εκτοξεύτηκε κατά 16,7%.