• Τα δανειακά προϊόντα που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες για στεγαστικές ανάγκες

Μεγάλη ήταν η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια κατά το 2021, λόγω και του κυβερνητικού σχεδίου για επιδότηση επιτοκίου- το οποίο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Τράπεζα Κύπρου, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παροχέας δανείων στην Κύπρο, με το μερίδιο αγοράς της επί των δανείων να ανέρχεται σε 38.8% στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το 2021 προχώρησε σε νέο δανεισμό ύψους €1,8 δισεκ., ο οποίος είναι αυξημένος κατά 33% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μέσω του εν λόγω σχεδίου η Τράπεζα Κύπρου ενέκρινε νέα στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου €355 εκατ.

Από την άλλη, η Ελληνική Τράπεζα, η οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2021 κατέγραψε μερίδιο αγοράς επί των δανείων ύψους 22,5%, το 2021 προχώρησε σε νέα δάνεια ύψους €908 εκατ., με το 31,1% να είναι προς νοικοκυριά (31 Δεκεμβρίου 2020: 29,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο κερδίζουν όσοι εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα

Ο μεγάλος δανεισμός των τραπεζών για νέα στεγαστικά δάνεια είναι αποτέλεσμα της διάθεσης που δείχνουν οι ίδιες οι τράπεζες, για παραχώρηση στεγαστικών δανείων και της ζήτησης που υπάρχει από τους καταναλωτές. Το Forbes παρουσιάζει πιο κάτω τα στεγαστικά δάνεια που προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Μέσω του σχεδίου «Το πρώτο σας σπίτι» η Τράπεζα Κύπρου παραχωρεί στεγαστικό δάνειο μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι και 35 χρόνια. Οι δανειολήπτες μπορούν να επιλέξουν κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου ή σταθερό για 3, 5 ή 10 χρόνια. Παράλληλα, οι συνδρομητές της 1bank μπορούν να κάνουν την αίτηση τους διαδικτυακά αλλά και να υπολογίσουν τη μηνιαία τους δόση χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη δική τους περίπτωση.

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει και άλλα δανειακά προϊόντα, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα ήδη ακινήτων. Συγκεκριμένα, δάνειο για εξοχικό με χρηματοδότηση μέχρι και το 70% της αξίας του ακινήτου και δάνειο για ανακαίνιση κατοικίας μέχρι και το 80% της αξίας του ακινήτου για πρώτη κατοικία και μέχρι 70% για ανακαίνιση εξοχικού. Παρέχεται επίσης δάνειο για αγορά οικοπέδου, το οποίο μπορεί να ανέλθει μέχρι 70% της αξίας του οικοπέδου ανάλογα με την κατηγορία του και τον σκοπό και τον τρόπο αξιοποίησής του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Με το σχέδιο «Λύση ONE» οι πελάτες  της Ελληνικής Τράπεζας επιλέγουν μία και μοναδική λύση δανεισμού βάσει της αξίας της κύριας κατοικίας, για κάθε τους ανάγκη. Το σχέδιο προσφέρεται με χαμηλό επιτόκιο, σταθερό για τρία χρόνια ή μεταβλητό, με μία μόνο χαμηλή μηνιαία δόση. Το ποσό του δανείου υπολογίζεται βάσει της αξίας της κύριας κατοικίας για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών.

Οι ανάγκες που καλύπτει το σχέδιο Λύση ΟΝΕ, είναι πολλές καθώς προσφέρεται για αγορά, ανέγερση και ανακαίνιση κύριας κατοικίας, για την αγορά οικοπέδου για ανέγερση κύριας κατοικίας, για την αγορά, ανέγερση και ανακαίνιση κατοικίας (άλλη από την κύρια) στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και μπορεί να συνδυαστεί με την χρηματοδότηση καταναλωτικών αναγκών όπως είναι η χρηματοδότηση σπουδών / πληρωμή διδάκτρων, κάλυψη ιατρικών εξόδων αγορά αγαθών, ή ακόμη και για τη μεταφορά από άλλη τράπεζα υφιστάμενων διευκολύνσεων (στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων κ.α.).

Η «Λύση ΔΥΟ» προσφέρεται για αγορά ακινήτου (άλλο από κύρια κατοικία), γης, καθώς και άλλων καταναλωτικών αναγκών. Με χαμηλό επιτόκιο βάση αξίας εξασφάλισης, το σχέδιο καλύπτει την αγορά, ανέγερση, ανακαίνιση δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας, την απόκτηση γης για άμεση ή μελλοντική αξιοποίηση, την αγορά καταναλωτικών αγαθών ή/και οποιαδήποτε άλλη προσωπική ανάγκη. Το σχέδιο προσφέρεται επίσης για την αναχρηματοδότηση και αποπληρωμή υφιστάμενων οφειλών με ευνοϊκό επιτόκιο, μία μόνο χαμηλή μηνιαία δόση και μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Λεμεσός κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στα ακίνητα

ALPHA BANK

Το Alpha Κατοικία είναι στεγαστικό δάνειο το οποίο προσφέρεται σε μόνιμους κάτοικους Κύπρου και μπορεί να καλύψει κάθε στεγαστική ανάγκη, είτε πρόκειται για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επιδιόρθωση κατοικίας ή διαμερίσματος είτε για την αγορά εγκεκριμένου οικοπέδου/γης για άμεση ανέγερση κατοικίας ή ακόμη και για τη μεταφορά υφιστάμενων στεγαστικών δανείων. Το ύψος του στεγαστικού δανείου μπορεί να καλύψει μέχρι και το 80% της αγοραστικής αξίας του ακινήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και μέχρι του 70% για δεύτερη.

Η αποπληρωμή γίνεται με ίσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και 40 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος ενώ στη λήξη του δανείου η ηλικία του πρωτοφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 χρόνια. Επίσης, παρέχεται περίοδος χάριτος μέχρι και δύο χρόνια από την πρώτη εκταμίευση του δανείου.

ANCORIA BANK

Η Ancoria Bank προσφέρει Δάνειο Πρώτης Κατοικίας για την αγορά, κατασκευή ή ανακαίνιση  σπιτιού, μέχρι €300.000 και μέχρι 80% της εκτιμημένης αξίας του ακινήτου. Τα επιτόκια ποικίλλουν ανάλογα με τη συνεισφορά του πελάτη ενώ η διάρκεια του δανείου είναι από τα 5-35 χρόνια. Διευκρινίζεται ότι, η ηλικία του δανειολήπτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 65 έτη κατά τη λήξη του δανείου.

Η τράπεζα προσφέρει επιλογές ευελιξίας και συγκεκριμένα: Για σπίτια υπό ανέγερση μέχρι δύο χρόνια περίοδο χάριτος στο κεφάλαιο του δανείου (δηλαδή πληρωμές μόνο των τόκων) από την έγκριση του δανείου. Δυνατότητα αναστολής μέχρι και δύο μηνιαίων δόσεων τον χρόνο, εάν ενημερωθεί η τράπεζα τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημερομηνία καταβολής της δόσης, με μέγιστο αριθμό αναστολών τις 24 δόσεις κατά τη διάρκεια του δανείου. Επιλογή για άμεση ή σταδιακή εκταμίευση του ποσού του δανείου, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα, η Ancoria Bank προσφέρει Δάνειο Εξοχικής Κατοικίας για την αγορά, κατασκευή ή ανακαίνιση  σπιτιού, μέχρι €300.000 και μέχρι 65% της εκτιμημένης αξίας του ακινήτου. Οι αιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του κυμαινόμενου επιτοκίου της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών.

ASTROBANK

Η AstroBank προσφέρει Δάνειο Πρώτης Κατοικίας, για αγορά, ανακαίνιση ή κατασκευή κατοικίας. Το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας ξεκινάει από 1.80%, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρηματοδοτηθεί είναι το 80% της αξίας του ακινήτου, ενώ η διάρκεια εξόφλησης ενός στεγαστικού δανείου είναι μέχρι τα 40 χρόνια.

Παράλληλα για τους πελάτες της διαθέτει και Στεγαστικό Δάνειο για αγορά, ανέγερση ή ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας. Το επιτόκιο του δανείου ξεκινάει από 1.80%, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρηματοδοτηθεί είναι το 87% της αξίας του ακινήτου ενώ η διάρκεια εξόφλησης είναι μέχρι 20 χρόνια για εξοχική κατοικία και μέχρι 15 χρόνια για ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας.

Από το περιοδικό Forbes Ιουλίου