Η εκκλησία της Φανερωμένης έχει στα σκαριά δύο φοιτητικές εστίες, εκ των οποίων η μία δίπλα από το κατάστημα «Τσαούσης», πάνω από υφιστάμενο υπόγειο χώρο στάθμευσης και η δεύτερη πλησίον της οδού Λιπέρτη, παρά το κατάστημα «Berlin 2», που βρίσκεται στην προέκταση της οδού Ονασαγόρου.

Ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Φανερωμένης, Νίκος Λακκούφης, με τον οποίον επικοινωνήσαμε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως όντως η εκκλησία Φανερωμένης μελετά ήδη τη δημιουργία δύο φοιτητικών εστιών. Όπως είπε, πρόθεση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής είναι να αναγείρει ένα επιπλέον όροφο πάνω από το μέγαρο Φανερωμένης. Εξήγησε δε, πως όταν κτίστηκε το συγκεκριμένο κτήριο, ελήφθη πρόνοια για ανέγερση ενός επιπλέον ορόφου. Προσωπικά θεωρώ δεδομένο, ότι με βάση την εκφρασθείσα πολιτική, θα δοθεί άδεια ανέγερσης του ορόφου αυτού, είπε ο κ. Λακκούφης. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως εάν και εφόσον εγκριθεί η σχετική αίτηση, στον όροφο που θα διαμορφωθεί θα δημιουργηθούν 50 εστίες.

Ερωτηθείς αν έκαστη εστία θα αποτελείται από ένα δωμάτιο, διευκρίνισε πως θα πρόκειται για μικρά διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, με κουζίνα τουαλέτα και καθιστικό. Θα είναι κανονικά μικρά διαμερίσματα τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κάθε φοιτητή χωριστά και αυτόνομα, ανέφερε. Αν τα δεδομένα δικαιολογούν διεύρυνση του μεγέθους για σκοπούς πιθανής συγκατοίκησης, είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί στην πορεία, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως είπε, ο πρώτος όροφος του κτηρίου δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε εστίες, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα γραφεία ενοικιάζονται σε δικηγόρους και σε άλλους επαγγελματίες.

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, η διαδικασία για τη δεύτερη εστία είναι κάπως πιο περίπλοκη αλλά, όπως είπε, με καλή θέληση μπορεί να υλοποιηθεί και αυτή η σκέψη. Η ιδιομορφία της δεύτερης εστίας έγκειται στο γεγονός ότι το σημείο στο οποίο υπάρχει πρόθεση να ανεγερθεί, ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία πρέπει να συγκατανεύσουν στην υλοποίηση του έργου. Ουσιαστικά ο χώρος βρίσκεται στο ίδιο σύμπλεγμα στο οποίο θα διαμορφωθεί η πρώτη εστία, αλλά προς τη βόρεια πλευρά του, είπε ο κ. Λακκούφης. Βρίσκεται πλησίον της οδού Λιπέρτη και πρόθεση είναι να δημιουργηθούν άλλες 20 εστίες, πρόσθεσε. 

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, οι εστίες αναμένεται να διαμορφωθούν σε περίπου δύο χρόνια από την έναρξη των εργασιών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα είναι έτοιμες πριν τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής σχολής στο κτήριο Φανερωμένης.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι η εκκλησία Φανερωμένης διαθέτει αρκετά κτήρια στην ευρύτερη περιοχή της εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, ανέφερε πως όντως αυτό αποτελεί γεγονός. Έχουμε συνολικά 120 ενοικιαστές, είπε ο κ. Λακκούφης, ο οποίος πρόσθεσε πως αρκετά από αυτά είναι ενοικιασμένα. Υπάρχουν 1-2 κατοικίες των οποίων το μέγεθος είναι τέτοιο που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε εστίες, αλλά βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που κρίνεται ότι δεν αξίζει τον κόπο να δαπανηθούν όσα χρήματα απαιτούνται για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο μιλάμε, είπε.

Στις εστίες θα διαμορφωθεί χώρος για δημιουργία κυλικείου ή καφετερίας ώστε να εξυπηρετούνται οι ένοικοι, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Όσον αφορά το ύψος του ενοικίου, ο κ. Λακκούφης ανέφερε πως αυτό θα είναι προσιτό. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το ενοίκιο αλλά πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής, η οποία για διάφορους λόγους παρέμεινε υποβαθμισμένη επί σειρά ετών, συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρ’ όλον ότι η περιουσία στην περιοχή ανήκει στην εκκλησία της Φανερωμένης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή ήρθε σε συνεννόηση και με τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος έχει τα γενικό πρόσταγμα για το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όπως είχε γράψει ο «Φ», το νοίκι από το κτήριο της Φανερωμένης, το οποίο θα νοικιαστεί στην κυβέρνηση (έναντι περίπου €150.000 ετησίως) η οποία με τη σειρά της θα το διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα κατέληγε στην Αρχιεπισκοπή, αλλά κατόπιν επαφής των δύο πλευρών, μέρος των εισπράξεων θα καταλήγει στην εκκλησία Φανερωμένης.

Θα τσοντάρει και το κράτος

Το κόστος ανέγερσης και διαμόρφωσης των φοιτητικών εστιών δεν θα καλυφθεί στο σύνολό του από την Εκκλησία αφού μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί από το κράτος υπό μορφή πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων.

Ανάμεσα στα κίνητρα που θα δοθούν για διαμόρφωση φοιτητικών εστιών περιλαμβάνονται, σε πρώτη φάση, €15 εκατ. ενώ άλλα €5 εκατ. θα διατεθούν για ιδιοκατοίκηση. Θα δοθεί επίσης συντελεστής δόμησης, διευκολύνσεις για χώρους στάθμευσης κ.α.

Το Σχέδιο κυβερνητικών Χορηγιών για Μετατροπή Κτηρίων σε Φοιτητικές Εστίες/Δωμάτια καλύπτει τόσον ιδιοκτήτες κτηρίων ή ενοικιαστές και η βοήθεια πρέπει να προορίζεται για ανακαίνιση των υποστατικών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για καθορισμένο χρόνο με βασική χρήση αυτή των φοιτητικών εστιών/ δωματίων. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου για πέντε έτη ανέρχεται στα €15 εκατ. Το ύψος της επιχορήγησης θα ξεπερνά το 50% της επιλέξιμης δαπάνης. 

Το Σχέδιο Χορηγιών για Απόκτηση Ιδιόκτητης Κατοικίας θα έχει αντικείμενο την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Το Σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με €5 εκατ. για περίοδο πέντε ετών. Το ύψος της επιχορήγησης και τα κριτήρια επιλογής θα είναι τα ίδια με το εν ισχύι Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, με περιοχή στην εντός των τειχών Λευκωσία. 

Όπως είναι γνωστό, δύο εστίες θα διαμορφώσει και ο Δήμος Λευκωσίας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Όαση στην τσιμεντούπολη

Αν έχει κάτι να παρουσιάσει η Λευκωσία, αυτό είναι το ιστορικό της κέντρο και η εξαγγελία πολεοδομικών και οικονομικών μέτρων για αναβάθμιση της περιοχής ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό.

Θετικότατη είναι η απόφαση του ιδίου του Δήμου να διαμορφώσει φοιτητικές εστίες, όπως και η απόφαση της Εκκλησίας να δημιουργήσει τις δικές της εστίες.

Μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία (με το αζημίωτο) αλλά και την κάθοδο φοιτητών, υπάρχουν ελπίδες ότι η παλιά πόλη θα αναζωογονηθεί.

Υπάρχουν εκατοντάδες οικοδομές και αν έστω και μέρος αυτών αναπαλαιωθούν, η εικόνα της πόλης θα αλλάξει. Και όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Φανερωμένης, τους πεζόδρομους και τους δευτερεύοντες δρόμους, γνωρίζουν πως πρόκειται για την πλέον όμορφη περιοχή. Αποτελεί δε, όαση στην τσιμεντούπολη που την περιβάλλει.