Επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με την ηγεσία της ΔΕΟΚ η απροθυμία της κυβέρνησης ώστε το διάταγμα με το οποίο θα εφαρμοστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός να ρυθμίζει και τις ώρες εργασίας των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα καθορίζει συγκεκριμένο μηνιαίο ποσό χωρίς όμως να αναφέρεται σε πόσες ώρες εργασίας αυτός θα αναλογεί. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει κατοχυρωμένο ενιαίο ωράριο και οι ώρες εργασίας μπορεί να είναι από 38 την εβδομάδα έως και 48, που είναι το μάξιμουμ που επιτρέπει συγκεκριμένη νομοθεσία. 

Θέση των συντεχνιών ήταν με αφορμή τον εν εξελίξει διάλογο να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να καθοριστεί ο εθνικός κατώτατος στη βάση 38 ωρών εργασίας, αλλά ο υπουργός Εργασίας θεωρεί πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω αλλά όχι στο πλαίσιο του διαλόγου για τον κατώτατο. Εξάλλου και σήμερα, το υφιστάμενο διάταγμα που καθορίζει κατώτατο μηνιαίο μισθό για συγκεκριμένα επαγγέλματα δεν αναφέρεται στις ώρες εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως, πάντως, πληροφορούμαστε, υπάρχει πρόθεση από τον Υπουργείο Εργασίας να υπάρξει πρόνοια στο διάταγμα με το οποίο θα θεσπίζεται εθνικός κατώτατος μισθός προκειμένου να διευκρινίζεται πως οι ώρες εργασίες που ισχύουν σήμερα για κάθε εργαζόμενο δεν θα μεταβληθούν. Αίτημα των συντεχνιών είναι στο διάταγμα να υπάρχει και αναφορά για κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων. Το θέμα μαζί με άλλα δεν ξεκαθάρισε πλήρως ούτε χθες. Ούτε και το ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις για τον κατώτατο, αν και όλα δείχνουν πως εκτός από τους εργάτες στη γεωργία, τις οικιακές βοηθούς και τους ναυτικούς θα εξαιρούνται και όσοι εργάζονται υπό δοκιμασία για περίοδο δύο-τριών μηνών. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Με τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με την ηγεσία της ΔΕΟΚ  ολοκληρώθηκε, πάντως, ο κύκλος διαβουλεύσεων και με τις συντεχνίες και πλέον αναμένεται η κοινή συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Στην κοινή συνάντηση, ο υπουργός θα παρουσιάσει τις τελικές του θέσεις που θα θέσει και στον ΠτΔ με στόχο την έκδοση διατάγματος που εκ των πραγμάτων δεν θα είναι συμφωνημένο. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Φ», η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου και το ύψος του δεν θα διαφέρει αισθητά από τα ποσά που ορίζονται σήμερα για συγκεκριμένα επαγγέλματα, δηλαδή 870 ευρώ ακαθάριστα μηνιαίως με την πρόσληψη και 924 ευρώ μετά από 6μηνη συνεχή απασχόληση.