Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βουλιάζουν η μια μετά την άλλη στην έντονη ανησυχία έως και πανικό για τις ακόμα ψηλότερες τιμές ηλεκτρισμού που αναμένονται τον προσεχή χειμώνα, χωρίς να αποκλείεται και το -ορατό για την ώρα- ενδεχόμενο οι μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια ηλεκτρισμού ή και σε αναστολή εργασιών βιομηχανικών μονάδων.

Ο πανικός έχει καταβάλει και τα νοικοκυριά στη Βρετανία, καθώς, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθανάσιου Γκαβού για το ΚΥΠΕ, γίνονται προβλέψεις από ειδικούς για μεγάλη και ταχεία επέκταση της ενεργειακής φτώχειας -με κίνδυνο ευρύτερης οικονομικής κατάρρευσης- τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι κάτοικοι της χώρας αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις της προσεχούς Παρασκευής για τη νέα αύξηση από τον Οκτώβριο στο πλαφόν χρέωσης ανά κιλοβατώρα για την ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Με βάση το όριο χρέωσης που ισχύει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ένα μέσο νοικοκυριό πληρώνει 1.971 λίρες (2.337 ευρώ) τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Νεότερη χθεσινή εκτίμηση από τη συμβουλευτική εταιρεία Auxilione, που λαμβάνει υπόψη την προχθεσινή περαιτέρω αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου, τοποθετεί το πλαφόν χρεώσεων του Οκτωβρίου στις 3.576 λίρες το χρόνο (4.240 ευρώ)! Η εταιρεία προβλέπει ότι τον Απρίλιο του 2023 τα βρετανικά νοικοκυριά θα πληρώνουν 6.552 λίρες (7.769 ευρώ) τον χρόνο για την ενέργεια που καταναλώνουν!

Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά από την ανάλυση της τράπεζας Citi, που προσδιόριζε το ύψος των χρεώσεων για την ενέργεια σε ένα μέσο νοικοκυριό στις 5.816 λίρες (6.898 ευρώ) τον ερχόμενο Απρίλιο.

Με βάση αυτό το σενάριο, ο οικονομολόγος καθηγητής Ρίτσαρντ Μέρφι υπολόγισε πως ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα θα υποχρεώνεται να καταβάλλει το 18% του εισοδήματός του για το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο που θα καταναλώνει. Αυτό συνεπάγεται «ενεργειακή φτώχεια» για ένα τεράστιο ποσοστό βρετανικών νοικοκυριών, σημείωσε. «Θα είναι κυριολεκτικά αδύνατο για το 60% και ίσως περισσότερο των βρετανικών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν. Χωρίς μία τεράστια, σχεδιασμένη παρέμβαση τώρα… αντιμετωπίζουμε μία οικονομική και πολιτική κατάρρευση», προειδοποίησε ο Βρετανός καθηγητής.

Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, ο διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών στον ενεργειακό κολοσσό της EDF Φιλίπ Κομαρέ προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές ενέργειας είναι αντιμέτωποι με το φάσμα ενός «δραματικού και καταστροφικού χειμώνα». Όπως συμπλήρωσε, συμφωνώντας με την ανάλυση του καθηγητή Μέρφι, «από τον Ιανουάριο τα μισά από τα βρετανικά νοικοκυριά ίσως βρίσκονται σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας».

Μαζεύει αέριο η Γερμανία

Στο μεταξύ, μερικώς ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη Γερμανία, ως προς την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στους 47 διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους. Χθεσινές πληροφορίες από αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι τα σημερινά διαθέσιμα αποθέματα έφθασαν ή ξεπέρασαν ελαφρώς το 80% των δεξαμενών, ποσότητα που υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου το 15% των ετήσιων αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Συνεπώς, η αύξηση των αποθεμάτων (ήταν περίπου 55% τον περασμένο Ιούνιο και μόλις 33% πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι μεν θεαματική, δεν απαλλάσσει όμως τους Γερμανούς αρμοδίους από τον φόβο καταστροφικών ελλείψεων μέσα στον χειμώνα, αν οι σοβαρά μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει αυτό το διάστημα η Gazprom συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Η ρωσική εταιρεία κρατικών συμφερόντων έχει ήδη ενημερώσει για τριήμερη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, για συντήρηση υποδομών του αγωγού.

ΓΕΓΟΝΟΣ

Νούμερο ένα πρόβλημα

Οι καλπάζουσες τιμές ηλεκτρισμού και ο κίνδυνος ανεπαρκούς παραγωγής ρεύματος για τα νοικοκυριά τον προσεχή χειμώνα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να παγώσει μέρος της βιομηχανικής παραγωγής λόγω μειωμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου είναι μάλλον το σοβαρότερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα τις κοινωνίες χωρών της Ευρώπης. Στη Βρετανία οι αναλυτές προβλέπουν έως και τριπλασιασμό του ετήσιου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ένα μέσο νοικοκυριό έως τον Απρίλιο. Από τα 2.300 ευρώ που είναι περίπου το κόστος σήμερα, εκτιμούν ότι ίσως αγγίξει τον Απρίλιο τα 7.500 ευρώ! Στην Κύπρο, καθώς χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο, για ένα μέσο νοικοκυριό (χίλιες κιλοβατώρες διμηνιαία) το σημερινό ετήσιο κόστος είναι περίπου 2.200 ευρώ.                          Χ.Μ.