Ημέρες που θυμίζουν την αίγλη του 2019 ζουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες Αγία Νάπα και Πρωταράς, που είναι κατάμεστες από κόσμο. Παρά το γεγονός ότι καλύφθηκε μόνο μέρος της απώλειας της ρωσικής αγοράς από το εξωτερικό, ο «κατακλυσμός» της περιοχής από ντόπιους έδωσε μεγάλη ανάσα σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται, μετά από δύο καταστροφικές χρονιές λόγω της πανδημίας. 

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει, ξεπερνούν το 80% με αρκετά να είναι υπερπλήρη μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου (ΕΤΑΠ), Λάκης Αβρααμίδης, η ζήτηση εντός Αυγούστου ήταν μεγάλη για ξενοδοχεία, διαμερίσματα και επαύλεις. «Τα ποσοστά πληρότητας λόγω και των ντόπιων είναι υψηλά. Πάρα πολλοί Κύπριοι επέλεξαν την περιοχή μας για διακοπές φέτος. Αυτό βοήθησε πολύ και τα εστιατόρια αλλά και τις παρεμφερείς επιχειρήσεις, που δούλεψαν πάρα πολύ μετά από δύο χρόνια».

Αν και πριν το 2019, στην πλειονότητά τους οι ντόπιοι παραθεριστές επέλεγαν μονοήμερες εξορμήσεις στην περιοχή, με εξαίρεση αυτούς που έχουν εξοχικά, λόγω της διαθεσιμότητας καταλυμάτων και των προσφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά. Πρόκειται για μια «αγορά» στην οποία επενδύουν οι τουριστικοί φορείς της περιοχής, αφού αποδεδειγμένα στηρίζει όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετο κέρδος για την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, πέραν από την αύξηση στις αφίξεις από τις παραδοσιακές αγορές, είναι φέτος οι Γάλλοι και οι Πολωνοί. Σύμφωνα με τον κ. Αβρααμίδη, η αύξηση από αυτές τις αγορές ήταν μεγάλη. «Είχαμε και άλλες χρονιές αφίξεις από αυτές τις χώρες, ωστόσο όχι τόσο πολλές. Ο στόχος μας είναι να κτίσουμε πάνω σε αυτές τις αγορές και την επόμενη χρονιά. Παρά την αύξηση, όμως, καλύφθηκε μόνο ένα ποσοστό της απώλειας των Ρώσων. Θα περάσει χρόνος για να καλυφθεί αυτή η αγορά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και χωρίς τους Ρώσους ανέβηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό

Πολύ χαμηλές παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι αφίξεις από Ρώσους μετά την έναρξη πτήσεων από τη Μόσχα προς τη Λάρνακα, μέσω της πρωτεύουσας της Αρμενίας Γερεβάν.

Πλέον όλες οι προσπάθειες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, επικεντρώνονται στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Νοέμβριο. Εγχείρημα διόλου εύκολο, αφού υπάρχει απότομη κάμψη στις κρατήσεις για τον επόμενο μήνα. 

«Έχουμε μία διαφημιστική καμπάνια που καλύπτει τόσο την Κύπρο όσο και το εξωτερικό και ευελπιστούμε να προσελκύσει τουρίστες. Η εκστρατεία “τρέχει” στη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Επιπρόσθετα υπάρχει και ραδιοφωνική διαφήμιση για τους Κυπρίους».

Οι τουριστικοί φορείς της περιοχής έχουν εναποθέσει πολλά και στα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού για επιχορηγημένες διακοπές ντόπιων, που αναμένεται να εξαγγελθούν τον επόμενο μήνα.