Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τα λάθη και τις αδυναμίες του Επενδυτικού Προγράμματος, υπογραμμίζουν στο Insider κυβερνητικές πηγές, oι οποίες επικαλούνται το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, στο οποίο επισημαίνεται ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος δεν έπραξε έγκαιρα αυτό που έπρεπε να πράξει.

«Ο Γενικός Ελεγκτής έχει νομικό δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τους ελέγχους που θα διενεργηθούν και να θέσει τις προτεραιότητες που ο ίδιος κρίνει. Ωστόσο, εάν ο Γενικός Ελεγκτής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται, επέλεγε να προβεί σ’ ετοιμασία έκθεσης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, έτος που η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε έλεγχο και απέκτησε γνώση των προβλημάτων, ή έστω και αργότερα όταν είχε γίνει λήπτης αρκετών καταγγελιών, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα έρχονταν στην επιφάνεια. Ενδεχομένως, δε το Πρόγραμμα να είχε μια ευκαιρία να διορθωθεί, να λειτουργήσει ορθά και να αποφευχθεί ο τερματισμός του, αλλά και συνάμα να αποφύγουμε τον διασυρμό της χώρας», είναι η αναφορά που υπάρχει στο πόρισμα για τον Γενικό Ελεγκτή.

Ενήμερος

«Ο Γενικός Ελεγκτής όπως φαίνεται, σε αντίθεση με τις αναφορές του, ήταν ενήμερος για την διεξαγωγή του ελέγχου στο ΥΠΕΣ για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις το 2016», αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής. Μήπως ο Γενικός Ελεγκτής θέλει να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες, διερωτήθηκε κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Insider, προσθέτοντας ότι η απάντηση εξάγεται από τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Νικολάτου: «Όπως φάνηκε από τα ενώπιον μας στοιχεία, τεκμήρια και μαρτυρίες, δεν έπραξε έγκαιρα για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα, αυτό που μπορούσε να πράξει στη βάση των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Ο Γενικός Ελεγκτής, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος του Κράτους, δεν είναι υπόλογος σε κανέναν για τις αποφάσεις του, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι υπεράνω κριτικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως μας σημειώθηκε, ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του επέλεξε να ασχοληθεί μόνο με την περίοδο που κυβερνά ο Νίκος Αναστασιάδης, δηλαδή από το 2013 και μετά. «Δημιουργεί εύλογο ερώτημα γιατί αυτή η σκοπιμότητα εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή. Από το 2007 που εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα, και ενώ μεσολάβησαν δύο διακυβερνήσεις, οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν με την επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη».

Η Επιτροπή Νικολάτου στην έκθεση της σημειώνει ότι ευθύνη για το πρόγραμμα έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 μέχρι το 2020 που καταργήθηκε το πρόγραμμα. «Η κατά συρροή αδυναμία των τριών Κυβερνήσεων, που διαχειρίστηκαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, να προχωρήσουν στην εφαρμογή της απόφασης 65.824 του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 11.07.2007 ότι: «Τα πιο πάνω κριτήρια/όροι θα ισχύουν μέχρι την οριστική διαμόρφωση σχετικού τροποποιητικού ή σχεδίου κανονισμών…,» συνέβαλε τα μέγιστα και κατά τρόπο καθοριστικό στη δημιουργία αριθμού εκτός νόμου πολιτογραφήσεων και /ή σειρά αυθαιρεσιών και ή άλλων παρανομιών».

Βουλή

Στο πόρισμα Νικολάτου κατανέμονται ευθύνες και στη Βουλή: «Η Κυβέρνηση λειτούργησε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα χωρίς Κανονισμούς και χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες, με την ανοχή της Βουλής, η οποία δεν φαίνεται να έλαβε οποιαδήποτε μέτρα σε σχέση με τη λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, μέχρι το 2020, παρά το συνταγματικό της δικαίωμα να νομοθετεί επί παντός θέματος, με σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Εξαρτώμενα

Από πλευράς κυβέρνησης σημειώνουν παράλληλα ότι, ουδεμία αναφορά γίνεται στην νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι από την καθιέρωση του προγράμματος το 2007 πραγματοποιήθηκαν, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι οποιοιδήποτε κανονισμοί, πολιτογραφήσεις εξαρτωμένων προσώπων (συζύγων και τέκνων). «Κάτι που επιχειρήθηκε να διορθωθεί το 2011 με την εισαγωγή κριτηρίων εν είδει κινήτρου προς τους επενδυτές που προέβλεπαν την πολιτογράφηση των συζύγων και των εξαρτώμενων τέκνων των επενδυτών. Δεδομένου επομένως ότι στα δημοσιοποιημένα κριτήρια επενδύσεων περιλαμβανόταν το δικαιώματα πολιτογράφησης καθορισμένων μελών της οικογένειας του επενδυτή, όλοι είχαν ή όφειλαν να είχαν γνώση αυτών των κινήτρων που παρείχε το Πρόγραμμα». Η εν λόγω πρακτική που ακολουθήθηκε από την εισαγωγή του Προγράμματος το 2007 αποδεικνύει την πολιτική βούληση τριών κυβερνήσεων να παρέχουν το συγκεκριμένο κίνητρο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.