Υπό έλεγχο για τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά κυρίως για τα μέτρα που λαμβάνει για να αποφύγει ενδεχόμενες παρανομίες σε σχέση με αυτά, τίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κλιμάκιο της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής θα βρεθεί στην Κύπρο για περίοδο τριών ημερών, κατά τις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η αποστολή της ειδικής αυτής επιτροπής αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι αποτελεσματικό το σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λαμβάνει η Κύπρος και ειδικότερα κατά πόσον λαμβάνονται μέτρα για να αποφεύγονται φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος, απάτης και διαφθοράς.

Βάσει των πληροφοριών που συγκέντρωσε η εφημερίδα μας, η Κύπρος δεν τίθεται υπό το μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής στο πλαίσιο ευρύτερου και θεσμοθετημένου ελέγχου των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιο πρόσωπο από το οποίο ζητήσαμε διευκρινίσεις, η διαδικασία αφορά ειδικά την Κύπρο. Δεν μας διευκρινίστηκε κατά πόσον η «κάθοδος» του εν λόγω σώματος του Eυρωκοινοβουλίου αποφασίστηκε κατόπιν κάποιου ευρήματος.

Στο πλαίσιο του εξεταστικού του έργου, το κλιμάκιο της εν λόγω επιτροπής αναμένεται να μιλήσει με αξιωματούχους από την Κύπρο που είναι σε θέση να δώσουν πληροφορίες και στοιχεία σε σχέση με τους σκοπούς της έρευνας, η οποία σκοπεί στο να φανεί αν υπάρχουν μηχανισμοί για τη σωστή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κάποιες συναντήσεις του κλιμακίου θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της Ευρωβουλής στην Κύπρο.

Η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής (Committee on Budgetary  Control – CONT) αποτελείται συνολικά από 30 μέλη, τα οποία προέρχονται από 16 χώρες. Στόχος της είναι η διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής της επιτροπής από το 2019 είναι η Γερμανίδα πολιτικός Μόνικα Χολμέιερ (ΕΛΚ). Η τελευταία, θα προΐσταται και του κλιμακίου που θα έρθει στο νησί μας τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Eυρωκοινοβουλίου, ο συνολικός προϋπολογισμός κατά το 2020 ανερχόταν στα 170 δισεκατομμύρια ευρώ. Την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή του έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περίπου το 80% των κονδυλίων προορίζεται για τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ περίπου το 13% επενδύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και το 7% κατευθύνεται στη διοίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής έχει την ευθύνη για την εποπτεία των δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU. Πρόκειται για πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τεράστιο αυτό κονδύλι στην ουσία χρηματοδοτεί την ανάκαμψη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Ετησίως η επιτροπή κάνει αξιολογήσεις για τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκε ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα έχει συμβουλευτικό ρόλο, αφού υποβάλλει προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης του προϋπολογισμού και τη διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Ένα από τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι η ψηφιοποίηση του λογιστικού και άλλου ελέγχου των κονδυλίων της ΕΕ, ώστε να είναι δυνατό να εντοπίζονται οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων.

Το έργο της Επιτροπής υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην αρμοδιότητά της εμπίπτουν επίσης η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής είναι αρμόδια (1) για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), (2) την εξέταση των περιπτώσεων απάτης και ατασθαλιών κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης και μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη και δίωξη αυτών των περιπτώσεων, (3) την αυστηρή προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και (4) τις σχετικές ενέργειες του ευρωπαίου εισαγγελέα στο πεδίο αυτό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Όταν μπαίνουμε στο στόχαστρο…

«Όπου μικρός και η μοίρα του» σχολιάζουν αρκετοί συμπολίτες μας, όποτε η Κύπρος βρεθεί στο επίκεντρο ελέγχου από διεθνή σώματα για διαφθορά ή άλλα αρνητικά φαινόμενα. Όσοι τοποθετούνται με αυτό τον τρόπο, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι μεγάλα κράτη της ΕΕ έχουν ζητήματα διαφθοράς, όμως, δεν τίθενται στο στόχαστρο με την ίδια ευκολία. Δεν έχουν κι άδικο. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης. Αυτή που υπαγορεύει την εξυγίανση και αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στο εσωτερικό μέτωπο, ανεξάρτητα τι κάνουν άλλες χώρες. Γιατί έτσι διασφαλίζεται κι ένα υγιές μέλλον για την πατρίδα και τα παιδιά μας…