Στον απόηχο της προσπάθειας εξαγοράς από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €50 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2022, επαναβεβαιώνοντας την πρόθεσή της για διανομή μερίσματος από το 2023 (αύξηση 20% σε ετήσια βάση).

Όσο αφορά την απόρριψη της εξαγοράς από το αμερικάνικο επενδυτικό ταμείο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πανικός Νικολάου δήλωσε πως «η πρόοδός μας γίνεται αντιληπτή. Σε ανακοίνωσή του στις 19 Αυγούστου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη στρατηγική και τις προοπτικές μας με τη βεβαίωση της λήψης και την ομόφωνη απόρριψη τριών εθελοντικών, υπό όρους, μη δεσμευτικών προσφορών από την Lone Star από τις 5 Μαΐου 2022, αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κύρια οικονομικά στοιχεία

Ανθεκτική Μακροοικονομική Προοπτική

• Ρυθμός ανάπτυξης ύψους 6.1% για το β’ τρίμηνο 2022. Αύξηση πάνω από 5% για το 2022, μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη

• Ισχυρός νέος δανεισμός ύψους €1.2 δισ., αυξημένος κατά 30% σε ετήσια βάση πάνω από τα επίπεδα πριν την πανδημία

• Αύξηση κατά 4% του xαρτοφυλακίου καθαρών εξυπηρετούμενων δανείων το α’ εξάμηνο 2022 Ισχυρή κερδοφορία από οργανικές δραστηριότητες

• Κέρδη μετά τη φορολογία και πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους €59 εκατ., αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση, τα οποία υποστηρίχθηκαν από αυξημένα έσοδα και χαμηλότερες απομειώσεις

• Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μετά τη φορολογία και πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους 7.3%

• Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €50 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2022 σε σχέση με €1 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2021

Ολοκλήρωση ενεργειών βελτίωσης αποτελεσματικότητας νωρίτερα από ότι αναμενόταν

• Δείκτης κόστος προς έσοδα στο 58% για το α’ εξάμηνο 2022, στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση

• Ολοκλήρωση με επιτυχία του Σχέδιου Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού (ΣΕΑ) το γ’ τρίμηνο 2022 με μη επαναλαμβανόμενο κόστος ύψους περίπου €99 εκατ.

• Μείωση του αριθμού μόνιμου προσωπικού κατά περίπου 16%. Αναμενόμενη ετήσια εξοικονόμηση κόστους προσωπικού ύψους περίπου €37 εκατ. (19%)

• Μείωση καταστημάτων κατά 25% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα

• Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας (CET1) 14.2%4,5 και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 19.3%4,5

• Καταθέσεις ύψους €18.5 δισ., αυξημένες κατά 4% σε τριμηνιαία βάση

• Σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €6.7 δισ., σε ευνοϊκή θέση για τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Μεσαίο Μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια

• Μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε 5.7% (2.4%6,7 μετά τις πιστωτικές ζημιές), σε σχέση με 6.5%6,7 τον Μάρτιο 2022

• Δείκτης κάλυψης ΜΕΔ στο 59% . Χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων ύψους 43 μ.β.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος Πανίκου Νικολάου

«Η απόδοση του Συγκροτήματος κατά το α’ εξάμηνο 2022 επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με καλά διαφοροποιημένα και αυξημένα έσοδα, ενώ τα έξοδα παραμένουν υπό έλεγχο, δημιουργώντας υγιή κέρδη μετά τη φορολογία, πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, ύψους €59 εκατ. (αύξηση 20% σε ετήσια βάση) και αντίστοιχη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ύψους 7.3%. Η επιχειρηματική δυναμική, οι ενέργειες που έχουμε λάβει, το βελτιωμένο περιβάλλον επιτοκίων και η σημαντικά ευνοϊκή μας θέση για τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μας δίνουν πεποίθηση για επίτευξη του στόχου μας για διψήφια απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) νωρίτερα, το 2023.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, η Κυπριακή οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται σημαντικά κατά το β΄ τρίμηνο με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 6.1%, σημαντικά πιο πάνω από την Ευρωζώνη. Ο αυξημένος τουρισμός αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη αυτή τη χρονιά, με το πραγματικό ΑΕΠ στην Κύπρο να αναμένεται να ξεπεράσει το 5% το 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, συνεχίσαμε να στηρίζουμε την οικονομία χορηγώντας νέα δάνεια ύψους €1.2 δις τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας παράλληλα αυστηρά κριτήρια δανεισμού. Ως αποτέλεσμα, το χαρτοφυλάκιο των καθαρών εξυπηρετούμενων δανείων μας αυξήθηκε κατά 4% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022 σε €9.7 δις. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, είχαμε συνολικά έσοδα ύψους €299 εκατ. και λειτουργικά κέρδη ύψους €109 εκατ., αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση. Το β’ τρίμηνο του 2022 αντικατοπτρίζει την αρχή της ανάκαμψης των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της βελτίωσης των επιτοκίων. Επιπρόσθετα, το τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από ισχυρή επίδοση στα καθαρά έσοδα από προμήθειες και δικαιώματα και σταθερά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες, ενώ τα συνολικά λειτουργικά έξοδα (αναπροσαρμοσμένα για τον ειδικό φόρο επί των καταθέσεων και άλλα τέλη/εισφορές) παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης μας κόστος προς έσοδα ανήλθε σε 58%, στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για περιορισμό των εξόδων. H χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων (cost of risk) παρέμεινε εντός των ορίων του εύρους των στόχων μας στις 43 μ.β. Τα συνολικό αποτέλεσμα για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ανήλθε σε καθαρά κέρδη ύψους €50 εκατ.

Τον Ιούλιο ολοκληρώσαμε Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού (ΣΕΑ), μέσω του οποίου 550 υπάλληλοι έχουν εγκριθεί για αποχώρηση με το συνολικό μη επαναλαμβανόμενο κόστος να ανέρχεται σε περίπου €99 εκατ. που αναμένεται να αναγνωριστεί κατά το γ΄ τρίμηνο. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού, η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται σε περίπου €37 εκατ. ή 19% του κόστους προσωπικού. Ταυτόχρονα, μειώσαμε τον αριθμό των καταστημάτων κατά 20 από την αρχή του έτους σε 60, μείωση ύψους 25%. Μέσω αυτών των δύο επιτυχημένων πρωτοβουλιών, το Συγκρότημα έχει επιτύχει νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί τον στόχο για εξορθολογισμό του μοντέλου λειτουργίας μας, ο οποίος είναι βασικός για τη βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας.

Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει ισχυρή και σημαντικά πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, μετά την πλήρη απορρόφηση του συνολικού κόστους του ΣΕΑ. Στις 30 Ιουνίου 2022, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 19.3% και ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) σε 14.2%, με μεταβατικές διατάξεις και σε αναπροσαρμοσμένη βάση. Η ρευστότητά μας επίσης παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να λειτουργούμε με σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους περίπου €6.7 δις, και βρισκόμαστε σε ευνοϊκή θέση για τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Οι καταθέσεις στον ισολογισμό μας παρουσίασαν αύξηση ύψους 4% κατά το τρίμηνο και ανήλθαν σε €18.5 δις. Η ομαλοποίηση στον ισολογισμό μας συνεχίστηκε κατά το β’ τρίμηνο, με περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΔ ύψους €74 εκατ., μειώνοντας το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια σε 5.7%, αναπροσαρμοσμένο για τις πωλήσεις ΜΕΔ. Παραμένουμε σε ορθή πορεία για την επίτευξη του στόχου μας για μείωση του ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε περίπου 5% μέχρι το τέλος του έτους και σε κάτω από 3% μέχρι το τέλος του 2025. Το 2022, αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά για την Τράπεζα Κύπρου, ολοκληρώνοντας τις ενέργειες για μεταμόρφωση του Συγκροτήματος σε ένα ισχυρό, και σταθερά κερδοφόρο οργανισμό με προσφορά τραπεζικών και ευρύτερα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κύπρο. Η δυναμική στρατηγική μας, η οποία αξιοποιεί την ισχυρή πελατειακή μας βάση, την ηγετική μας θέση στην αγορά και την επένδυση μας στην ψηφιακή μας υποδομή και την προσφορά ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες, αποδεικνύεται επιτυχημένη. Η πρόοδός μας γίνεται αντιληπτή. Σε ανακοίνωσή του στις 19 Αυγούστου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη στρατηγική και τις προοπτικές μας με τη βεβαίωση της λήψης και την ομόφωνη απόρριψη τριών εθελοντικών, υπό όρους, μη δεσμευτικών προσφορών από την Lone Star από τις 5 Μαΐου 2022, αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Παραμένουμε ξεκάθαρα επικεντρωμένοι στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας και με τη σημερινή αναβάθμιση τωνστόχων μας τώρα αναμένουμε να επιτύχουμε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% από το 2023 και μετέπειτα, θέτοντας τις βάσεις για διανομή μερίσματος από το 2023 και μετέπειτα, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς και υπό τη λήψη εποπτικών εγκρίσεων.»