Ξεκάθαρη στροφή προς τις χώρες της ΕΕ κάνει και ο κυπριακός τουρισμός, με τον αρμόδιο υφυπουργό να δηλώνει πως οι συγκεκριμένες αγορές μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει και την επόμενη χρονιά τις δεδομένες απώλειες αφίξεων από τη Ρωσία, αλλά κι άλλες προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός.

Μιλώντας στον «Φ», από το Παρίσι όπου βρέθηκε για τη συμμετοχή της χώρας μας σε τουριστική έκθεση, ο Σάββας Περδίος ανέφερε πως υπάρχει σοβαρή δυναμική, τόσο από τη γαλλική αγορά, όσο κι από άλλες χώρες της ΕΕ που πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Για του λόγου το αληθές, ανέφερε πως το πρώτο οκτάμηνο οι συνολικές αφίξεις τουριστών, αν και ξεπέρασαν ήδη τον στόχο που τέθηκε για φέτος (πέραν των 2 εκατομμυρίων), εντούτοις καταγράφουν μείωση της τάξης του 22% σε σχέση με αυτές του 2019, αντιθέτως, οι αφίξεις από τις αγορές της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση, στο ίδιο ποσοστό συγκριτικά και πάλι με το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η αγορά της Τσεχίας καταγράφει για το πρώτο οκτάμηνο αύξηση 22% σε σχέση με το 2019, η Δανία αύξηση 70%, η Γερμανία 26%, η Γαλλία 100%, η Ιταλία 52%, η Ουγγαρία 70%, η Μάλτα 70%, η Αυστρία 57%, η Πολωνία αύξηση 134% και η Σλοβακία 40%.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, είναι πως πλέον οι αφίξεις από τις αγορές της ΕΕ -εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου- φτάνουν σχεδόν το 40% του συνόλου των αφίξεων φέτος, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 25%.

«Η προοπτική των αγορών της ΕΕ είναι μεγάλη. Σε αντίθεση με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν είναι κορεσμένες για την Κύπρο αυτές οι αγορές. Ναι, μιλάμε για πληθωρισμό, για την οικονομική κρίση, αλλά δεν μιλάμε για αγορές οι οποίες είναι κορεσμένες για την Κύπρο, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

Υπογράμμισε, ακόμα, πως η δυναμική αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η Κύπρος τόσο για τη Γαλλία όσο και για τις υπόλοιπες αγορές της ΕΕ θεωρείται σχετικά καινούριος προορισμός. «Είναι πρόσφατα ανοίγματα για εμάς, οπόταν το ενδιαφέρον συνέχεια ανεβαίνει. Από τη στιγμή που θεωρείται η Κύπρος καινούργιος προορισμός για αρκετές από αυτές τις χώρες, από τη στιγμή που είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που διαφοροποίησαν στη διάρκεια της πανδημίας το προϊόν τους και βγαίνουμε στις αγορές με κάτι φρέσκο, νιώθουμε ότι υπάρχει μια δυναμική για την Κύπρο από την ΕΕ και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες θα έρθουν από δω και μπρος. Είτε αυτές αφορούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε τον πληθωρισμό είτε την ύφεση που κάποιοι αναμένουν».

Ικανοποιημένοι οι Γάλλοι

Στις δηλώσεις του, ο υφυπουργός στάθηκε και στα θετικά μηνύματα που αποκόμισε για τη δυναμική ιδιαίτερα της γαλλικής αγοράς, στην οποία επιχειρεί ως γνωστόν ανοίγματα η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό, από το Παρίσι προ ημερών άρχισε και το λανσάρισμα της νέας ταυτότητας της χώρας και του σχεδιασμού των νέων περιπτέρων της στο εξωτερικό. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι πως όλοι οι οργανωτές ταξιδίων στη Γαλλία μας είπαν ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις οι πελάτες τους ήταν πλήρως ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους στην Κύπρο. Αυτό το θεωρώ το πιο σημαντικό από όλα, καθότι είναι μια επένδυση για το μέλλον και καταρρίπτει τις ανησυχίες και το μύθο που υπήρχε ότι δεν θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τους Γάλλους. Βεβαίως μπορέσαμε και είναι ένα μεγάλο κομπλιμέντο για την Κύπρο ότι ικανοποιήθηκαν από τις διακοπές τους στην Κύπρο και πλέον μιλάνε πολλοί για την Κύπρο, όχι μόνο λόγω των δικών μας εκστρατειών και αυτών των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και μεταξύ τους οι Γάλλοι, από στόμα σε στόμα, που είναι η καλύτερη διαφήμιση. Το γεγονός ότι για πολλά χρόνια απουσιάζαμε από τη γαλλική αγορά μάς δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθούμε ως κάτι καινούργιο και φρέσκο», ανέφερε ο Σάββας Περδίος.

Για τη δυναμική της γαλλικής αγοράς αναφέρθηκε και στις έως τώρα αφίξεις και σε σημαντικό μομέντουμ, σημειώνοντας πως «σε τέσσερις μήνες από την ημέρα που ξεκίνησαν οι πολλές πτήσεις καταφέραμε και φέραμε στην Κύπρο σχεδόν 50 χιλ. αφίξεις, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το τι είχαμε το 2019 και αριθμός που είναι ήδη ο υψηλότερος αριθμός όλων των εποχών που είχαμε από τη συγκεκριμένη αγορά».

«Αυτό δείχνει ότι αγκαλιαστήκανε οι πτήσεις και πως όσες πιο πολλές μπαίνουν, τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνει και ο αριθμός των επισκεπτών», προσθέτει. 

Ο υφυπουργός είπε, επίσης, πως στο πλαίσιο των επαφών του υπήρξαν και θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, αφού όπως είπε θα υπάρξουν προγράμματα και τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι η EasyJet θα διατηρήσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ Σαρλ ντε Γκολ και Λάρνακας και η Ryanair από την Πάφο για το Παρίσι και τη Μασσαλία. «Άρα θα συνεχιστεί η ροή τουριστών από τη Γαλλία, αν και με πιο μικρούς αριθμούς, ωστόσο, είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει και θα διατηρηθεί η συνδεσιμότητα η οποία είναι βάση για περαιτέρω ενίσχυση των πτητικών προγραμμάτων για του χρόνου. Ήδη πάνω – κάτω τα προγράμματα που είχαμε φέτος συνεχίζουν και του χρόνου και υπάρχει σοβαρή προοπτική για περαιτέρω βελτίωση της συνδεσιμότητας με άλλες εταιρείες και με άλλες πόλεις. Αυτό θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν το τέλος της φετινής χρονιάς», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Εμείς οι Κύπριοι

Ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος όταν τον ρωτήσαμε εάν θα υπάρξει νέο σχέδιο επιδότησης του εγχώριου τουρισμού: «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη». Εκτίμησε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κινητικότητα από ντόπιους τα Σαββατοκύριακα, κυρίως για εγχώριο τουρισμό. «Να μην ξεχνάμε και τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά, που φέτος θα είναι εφτά και θα λειτουργήσουν από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 15 Γενάρη» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως κι άλλες, βοηθούν και εμάς να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα στην Κύπρο. Τώρα, πόσο θα εκτιμηθεί αυτό κανείς δεν ξέρει. Είναι όμως, σημαντικό να έχουμε όλοι υπόψη ότι ένας προορισμός είναι και οι άνθρωποί του. Κυρίως αυτοί.

Αναζητήσεις στο διαδίκτυο και αφίξεις

Ενδείξεις ότι ροή τουριστών θα υπάρξει και τον χειμώνα δίνουν και οι αναζητήσεις για την Κύπρο στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού, οι αναζητήσεις που υπήρξαν τον Αύγουστο για την Κύπρο έφτασαν τα 7 εκατ. και κατέγραψαν αύξηση 20%, σε σχέση με αυτές του Αυγούστου του 2019. Αυτό, είπε, δεν σημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση το επόμενο διάστημα κατά 20% αλλά οι αναζητήσεις δείχνουν πως παρά την κρίση και τον πληθωρισμό ο κόσμος αναζητά ταξίδια στο εξωτερικό. Εκτίμησε πως εάν η Κύπρος διατηρήσει ένα καλό πτητικό πρόγραμμα και για το χειμώνα θα συνεχιστεί η ροή τουριστών προκειμένου να έχουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για φέτος σε σχέση με πέρσι.

Οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν, πάντως, ότι τελικά η χρονιά θα κλείσει μεταξύ του 75 έως 80% του 2019, που σημαίνει κοντά στα 3 εκατ. αφίξεις. Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίος ανέφερε πως θα πρέπει από τώρα να υπάρξει προετοιμασία και για το 2023, που θα είναι επίσης δύσκολο και χωρίς Ρώσους. «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες από όλους για προσέλκυση των αγορών της ΕΕ», είπε, συμπληρώνοντας πως τη νέα χρονιά αναμένεται να υπάρξουν και αφίξεις από τη Σαουδική Αραβία αλλά θα είναι μόνο τα πρώτα βήματα και δεν αναμένονται θαύματα.