Η Κύπρος φαίνεται να εδραιώνεται ως προορισμός για εγγραφή επενδυτικών ταμείων, καθώς, μετά την κάθοδο στην Κύπρο της MUFG Investor Services, που διαχειρίζεται  περιουσιακά στοιχεία της Mitsubishi UFJ Financial Group στη χώρα μας, έχει εγγραφεί και επενδυτικό ταμείο στο οποίο συμμετέχει και ο κολοσσός Saudi Aramco. Η τελευταία είναι η γνωστή σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία, που πρόσφατα ξεπέρασε και την Apple, ως η πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως, βάσει της χρηματιστηριακής της αξίας!

Η είδηση αποκαλύφθηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), όπου αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η πορεία ανάπτυξης του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, ερωτηθείς για την προσέλκυση της Saudi Aramco είπε πως η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών αυτών. Ανέφερε δε, πως το εν λόγω επενδυτικό ταμείο – το  Global Maritime Fund – με ενεργητικό $1,25 δισ., θα αυξήσει τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση των επενδυτικών ταμείων στη Κύπρο κατά 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Saudi Aramco συμμετέχει στο ταμείο Global Maritime Fund μέσω της εταιρείας IMI, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ναυπηγείο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Στόχος του Global Maritime Fund, που εγγράφηκε ήδη στην Κύπρο και στοχεύει να διαχειρίζεται $10 δισ. στα επόμενα 10 χρόνια, είναι η χρηματοδότηση ναυτιλιακών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στη χρηματοδότηση πελατών της IMI. Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, οι δύο μεγάλες επιτυχίες, όπως είπε, της προσέλκυσης της MUFG της Mitsubishi και της Saudi Aramco είναι στην ουσία «κράχτες» και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να έλθουν και άλλες εταιρείες.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης χθες πως ο τομέας των επενδυτικών ταμείων διαγράφει ανοδική πορεία και τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνοντας ότι το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση από €6.3 δισ., το 2018, έχει ανέλθει στα €11,1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εποπτεύει τα ταμεία που εγγράφονται στο νησί. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε χθες, οι  επενδύσεις ταμείων στην ίδια την Κύπρο έχουν ξεπεράσει έως σήμερα τα €2,5 δισ. και έχουν διάχυση σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και τα ακίνητα. Τα οφέλη, όμως, από την εγγραφή επενδυτικών ταμείων στο νησί δεν εξαντλούνται στις επενδύσεις τους στον τόπο.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου, που παρέστη στη συνέντευξη του CIFA, η συνεισφορά του τομέα, που αποτελεί προτεραιότητα και για τον CIPA, αποτυπώνεται πέραν των επενδύσεών του εντός Κύπρου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, των νέων πηγών εσόδων που προκύπτουν για το κράτος και κυρίως από τη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας. «Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι τα επενδυτικά ταμεία είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη πτυχή του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών», είπε.

Ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε χθες και στις προσπάθειες που γίνονται για προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας, αναφέροντας πως τα νέα φορολογικά κίνητρα έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. «Ενδεικτικά, το 2022 ο αριθμός των αδειών εργασίας που δόθηκαν σε σχέση με άτομα υψηλής εξειδίκευσης για εταιρείες οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υφυπουργείο Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής και πέρασαν μέσα από την μονοθυρική υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου είναι της τάξης 7.000», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται ήδη στην Κύπρο ή είναι στην διαδικασία να έλθουν, «ζουν, εργάζονται πληρώνονται εδώ, καταναλώνουν εδώ, στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία και συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Με προοπτική και με αρκετά οφέλη

Τα τελευταία λίγα χρόνια, ο τομέας των επενδυτικών ταμείων δείχνει να μπορεί να δώσει αρκετές ανάσες στην οικονομία και στον τομέα της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών γενικότερα. Οι τομείς σαφώς συνδέονται και ορθώς αρχικά ο CIPA και ακολούθως ο CIFA με πρωτοβουλίες τους κατάφεραν και έβαλαν στον χάρτη των επενδυτικών ταμείων και τη χώρα μας. Τα οφέλη από την ανάπτυξη του τομέα είναι πολλά και αυτά εξηγήθηκαν πολύ παραστατικά  χθες από τον πρόεδρο του CIFA, Ανδρέα Γιασεμίδη: «Έρχονται νέες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία, αυξάνονται τα κρατικά έσοδα, δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας, διαφοροποιείται το παραδοσιακό μοντέλο του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και την οικονομίας γενικότερα».