Του Ευαγόρα Προκοπίου

Στην 37η θέση, από 117 χώρες παγκοσμίως, όσον αφορά την ψηφιακή ευημερία κατατάσσει την Κύπρο η τέταρτη ετήσια έκδοση του Ψηφιακού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DQL).

Από τους πέντε θεμελιώδεις πυλώνες της ψηφιακής ζωής, τη χειρότερη θέση παίρνει η Κύπρος στην ποιότητα του διαδικτύου (κατάταξη στην 53η θέση παγκοσμίως) και την καλύτερη στην ηλεκτρονική ασφάλεια (22η). Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κύπρου τη φέρνουν στην 31η θέση, ενώ η ηλεκτρονική υποδομή και η οικονομική προσιτότητα στο διαδίκτυο στην 39η και 51η θέση, αντίστοιχα. Φέτος, η Κύπρος μπήκε στην πρώτη 40άδα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 37η θέση στον τελικό δείκτη και την 5η στην Ασία. Η μελέτη DQL διεξάγεται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι και €50.000 για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων

Στον μέσο όρο η ποιότητα διαδικτύου

Η ποιότητα του διαδικτύου της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή του, κατατάσσεται στην 53η θέση παγκοσμίως και είναι περίπου ίδια με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Όσον αφορά μόνο την ταχύτητα του διαδικτύου, το κινητό διαδίκτυο της Κύπρου κατατάσσεται υψηλότερα από τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση στην παγκόσμια κατάταξη, με ταχύτητα 159,2 Mbps/s (7η παγκοσμίως). Εν τω μεταξύ, το σταθερό ευρυζωνικό διαδίκτυο βρίσκεται στην 66η θέση (58 Mbps/s). Σε σύγκριση με την Τουρκία, το κινητό Διαδίκτυο της Κύπρου είναι 3 φορές ταχύτερο, ενώ το ευρυζωνικό είναι 30% ταχύτερο. Από πέρυσι, η ταχύτητα του mobile internet στην Κύπρο έχει βελτιωθεί κατά 49,9% (53 Mbps) και η ταχύτητα σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης έχει αυξηθεί κατά 14,9% (7,5 Mbps).

Ακριβότερο σε σχέση με αλλού

Σε ό,τι αφορά την τιμή του διαδικτύου της Κύπρου, κατέχει την 51η θέση παγκοσμίως. Οι κάτοικοι μπορούν να αγοράσουν 1 GB mobile internet στην Κύπρο για 3 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα εργασίας το μήνα, 3 φορές περισσότερο από ό,τι στην Τουρκία. Ωστόσο, σε σύγκριση με το Ισραήλ, που έχει το πιο προσιτό mobile internet στον πλανήτη (5 δευτ. ανά 1 GB), οι Κύπριοι εργάζονται 45 φορές περισσότερο για να το έχουν. Η σταθερή ευρυζωνική σύνδεση κοστίζει στους Κύπριους περίπου 2 ώρες 32 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο εργασίας τους κάθε μήνα. Για να το αντέξουν οικονομικά, οι Κύπριοι πρέπει να εργάζονται 8 φορές περισσότερο από τους Ισραηλινούς πολίτες, για τους οποίους το πιο προσιτό πακέτο κοστίζει μόνο 19 λεπτά εργασίας μηνιαίως. Από πέρυσι, το ευρυζωνικό διαδίκτυο έχει γίνει πιο προσιτό στην Κύπρο, κάνοντας τους ανθρώπους να εργάζονται 46 λεπτά λιγότερα για να αντέξουν οικονομικά την υπηρεσία σταθερού ευρυζωνικού Διαδικτύου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Θέλουμε ακόμη πολλή δουλειά

Θέλουμε δουλειά όσον αφορά το κόστος και την ποιότητα του διαδικτύου στην Κύπρο. Μόλις στην 53η θέση κατετάγη η ποιότητα του διαδικτύου που μας προσφέρεται, πολύ χαμηλά συγκριτικά με το πόσο ακριβά μας κοστίζει. Αν και σύμφωνα με την έρευνα κάνουμε βήματα σημαντικής προόδου, δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν πληρώνουμε ό,τι παίρνουμε, συγκριτικά με άλλες χώρες. Πάντως, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, κινούμαστε σε ασφαλή ψηφιακά μονοπάτια.