Αφότου πέτυχε τον πρώτο μεγάλο στόχο, που ήταν η κατεδάφιση των πετρελαιοδεξαμενών και με δεδομένο πως μέχρι τις αρχές του 2023, θα έχουν μετακινηθεί και οι εγκαταστάσεις γκαζιού, ο Δήμος Λάρνακας άρχισε να σχεδιάζει την επόμενη μέρα για τη νέα τουριστική του περιοχή, στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, στην οποία προγραμματίζονται μεγαλεπήβολα δημόσια έργα, που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Το έναυσμα για την έναρξη των σχεδιασμών για τα έργα, που θα βασιστούν σε όσα προβλέπει το Σχέδιο Περιοχής, έδωσε η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, πως το κράτος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της μελέτης και των αντιδιαβρωτικών έργων που πρέπει να εκτελεστούν. Αυτό στην ουσία αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα για την «πολύπαθη» περιοχή, αφού μέσω των έργων θα ανακτηθεί παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων.

«Δεν υπάρχει στην Κύπρο, μπορεί ούτε στη Μεσόγειο, τόσο μεγάλη έκταση γης διαθέσιμη για αξιοποίηση δίπλα από τη θάλασσα και μάλιστα μέσα στην πόλη», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, υποδεικνύοντας τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται για ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επένδυση για ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας, που είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο και ανέρχεται σε 1,2 δισ. 

Μέχρι τον επόμενο μήνα, το Τμήμα Θαλάσσιων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη μελέτη των αντιδιαβρωτικών έργων, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται πως θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. «Η μελέτη εκτιμάται πως σε δύο χρόνια από σήμερα θα τελειώσει και μετά θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων που θα γίνουν με σύγχρονες μεθόδους». 

Σημειώνεται πως αρχικά στο Σχέδιο Περιοχής, περιλαμβανόταν η δημιουργία επίχωσης στα πρότυπα του μόλου της Λεμεσού. Ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί παραλιακό μέτωπο με αμμουδιά στην περιοχή, που με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο ελκυστική για τουριστικές αναπτύξεις, ενώ θα μπορούν να την απολαμβάνουν περισσότερο κάτοικοι και επισκέπτες.  

Την ίδια περίοδο, με την ολοκλήρωση της μελέτης για τα αντιδιαβρωτικά έργα, περί τα τέλη του 2024 δηλαδή, ο Δήμος Λάρνακας θ’ αρχίσει την ωρίμανση των υπόλοιπων μεγάλων δημόσιων έργων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή και θα ενταχθούν στη νέα «Προγραμματική Περίοδο 2027 – 2034». Έργα θα εκτελεστούν τόσο προς την πλευρά της θάλασσας, όσο και προς την πλευρά που βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.  

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά, είναι η επέκταση του πεζόδρομου της Ορόκλινης προς το λιμάνι Λάρνακας. Ο πεζόδρομος αυτός, μέσω των έργων που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Kition Ocean Holdings στο λιμάνι και τη μαρίνα, θα ενοποιηθεί με αυτόν στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, που φτάνει μέχρι την περιοχή Μακένζι, στα όρια του αεροδρομίου Λάρνακας. Με δεδομένο πως προγραμματίζεται επέκταση του συγκεκριμένου έργου και στη βόρεια πλευρά, με στόχο να περάσει από την τουριστική Πύλας και να φτάσει μέχρι τα όρια των Βρετανικών Βάσεων, γίνεται αντιληπτό πως η Λάρνακα, θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο παραλιακό πεζόδρομο της Κύπρου.  

Ο Δήμος Λάρνακας, όπως σημείωσε ο κ. Βύρας, θέλει να δημιουργήσει προς την πλευρά της θάλασσας και «εστίες όασης». «Στους ιδιωτικούς χώρους όπου θα δοθούν άδειες για αναπτύξεις, προβλέπεται χώρος πρασίνου 20% που είναι μεγαλύτερο ποσοστό από τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, που είναι 15%. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία σε αρκετούς χώρους, σύγχρονων πάρκων με πράσινο και παιδότοπους». 

 

 

 

Πλατεία διυλιστηρίων και στο βάθος πανεπιστημιούπολη

Στην περιοχή όπου ήταν οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη αστική πλατεία με πολλούς χώρους πρασίνου κι αναψυκτήριο, με τον Δήμο Λάρνακας να φιλοδοξεί να γίνει το κέντρο αναφοράς για την πανεπιστημιούπολη, που επιθυμεί να δημιουργήσει στον χώρο. 

Ήδη έχει ζητηθεί, όπως ανέδειξε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ο «Φ», το κτήριο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), προκειμένου να ανακαινιστεί και να μεταφερθεί στο χώρο η ιατρική σχολή ιδιωτικού πανεπιστημίου. Η ΚΕΤΑΠ είναι θετική και αυτό που απομένει είναι να γίνουν μετρήσεις στον συγκεκριμένο χώρο, για να διαφανεί εάν έχει επηρεαστεί το υπέδαφος. Εάν έχει επηρεαστεί, τότε θα καθαριστεί ο χώρος, κάτι που θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια και ακολούθως θα κινηθούν οι διαδικασίες. Εάν είναι, ωστόσο, καθαρό το υπέδαφος τότε οι ενέργειες θα είναι άμεσες και μόλις ανακτηθεί το κτήριο θα ανακαινιστεί για να φιλοξενηθεί η πρώτη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ανάμεσα στα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, είναι η δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων και η μετατροπή της οδού Ψηλορείτη που έχει κατεύθυνση προς τα διυλιστήρια, σε περιβαλλοντικό δρόμο. Επιπρόσθετα θα γίνει διαμόρφωση των τριών καναλιών των ομβρίων υδάτων που καταλήγουν στη θάλασσα και αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη για το κανάλι των Λιβαδιών, έχει εγκριθεί κονδύλι 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η προκήρυξη προσφορών.

Τέλος, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της ταλαιπωρημένης λεωφόρου Παναγούλη που βρίσκεται πίσω από τα διυλιστήρια, η δεύτερη φάση της οποίας παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Πρόκειται για έργο κομβικής σημασίας για την περιοχή, αφού ο δρόμος που θα δημιουργηθεί θα καταλήγει στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς – Αγίας Νάπας και θα αποσυμφορήσει την τροχαία κίνηση στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. 

Καθησυχάζοντας δημότες που εκφράζουν φόβους πως η νέα τουριστική περιοχή της Λάρνακας, θα είναι απλησίαστη λόγω των ιδιωτικών αναπτύξεων που προγραμματίζονται, ο δήμαρχος Λάρνακας διαβεβαίωσε, πως ο σχεδιασμός που έγινε για τα δημόσια έργα, αποσκοπεί ακριβώς στο αντίθετο. 

«Εμείς αυτό που διαβεβαιώνουμε είναι πως η ανάπτυξη θα είναι σύμφωνα με το Σχέδιο Περιοχής. Δεν θα είναι κλειστός χώρος για οποιονδήποτε, γι’ αυτό θα γίνει και ανάκτηση της παραλίας που θα είναι δημόσια. Δεν πρέπει ν’ ανησυχούν οι Λαρνακείς, οι ιδιωτικές αναπτύξεις θα συνδυαστούν μαζί με τους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους, ώστε τον χώρο να τον χαίρονται όλοι οι δημότες και όλοι οι επισκέπτες».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως ο Δήμος Λάρνακας, δεν προτίθεται να δεχθεί παρεκκλίσεις ως προς το ύψος των κτηρίων στην πλευρά της θάλασσας, που σύμφωνα με το Σχέδιο Περιοχής δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 68 μέτρα.  

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Πολλά δισεκ. για ιδιωτικές αναπτύξεις 

Παρά τα δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν περίπου στο 20% του χώρου που απελευθερώνεται, το χαρακτήρα της περιοχής, θα τον διαμορφώσουν εν πολλοίς οι ιδιωτικές αναπτύξεις που υπολογίζεται πως θα ανέλθουν, σε βάθος χρόνου, σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη δόθηκε άδεια σε Ισραηλίτες επενδυτές που επιθυμούν να ανεγείρουν δύο δεκαπενταόροφα κτήρια για οικιστική και τουριστική χρήση, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο, ενώ σε διαβουλεύσεις με τον Δήμο Λάρνακας βρίσκεται ακόμη ένας επενδυτής. 

Την πιο καταλυτική συμβολή στη διαμόρφωση του χώρου πάντως θα έχει ο Όμιλος Petrolina, στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή, μήκους περίπου 400 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ήδη η εταιρεία, άρχισε να καταρτίζει master plan για το χώρο που της ανήκει, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.