Άλλα προγραμμάτιζε το Υπουργείο Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2023-2025 και άλλα εφάρμοσε τελικά στην πράξη. Συγκεκριμένα, είχε προγραμματιστεί πως ο προϋπολογισμός του 2023 θα ετοιμαζόταν στη βάση των δραστηριοτήτων των υπουργείων, λόγω της εφαρμογής του νέου ολοκληρωμένου μηχανογραφημένου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (Enterprise Resource Planning – ERP), ωστόσο οι δοκιμαστικοί έλεγχοι δεν το επέτρεψαν.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, η οποία συνοδεύει τον προϋπολογισμό, στα πλαίσια των ενεργειών για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Διαχείρισης των Δημοσίων Οικονομικών (ΔΔΟ), η οποία ξεκίνησε το 2013 και πραγματοποιείται σε φάσεις, είναι σε εξέλιξη οι τελικοί έλεγχοι του νέου μηχανογραφικού συστήματος διαχείρισης ERP. Μάλιστα, σημειώνει «πως σε περίπτωση που οι σχετικοί έλεγχοι ολοκληρωθούν με επιτυχία και καταστεί εφικτή η ετοιμασία του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων, με τη χρήση του νέου μηχανογραφικού συστήματος, θα υπάρξει μεταξύ μας συνεννόηση (με τη Βουλή) ως προς τις περαιτέρω ενέργειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος, έγιναν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την εξοικείωση με το νέο μοντέλο διαχείρισης των πόρων και τη συνεχή βελτίωση και εμπλουτισμό των προϊόντων του. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός για το 2023 κατατέθηκε στην παραδοσιακή του μορφή. Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών, για να αποφύγει τυχόν απρόβλεπτες τεχνικές δυσκολίες, είχε καλέσει τα υπουργεία από τον περασμένο Μάιο να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό στην παραδοσιακή του μορφή. Σε διπλή μορφή, δηλαδή με τον παραδοσιακό τρόπο και στη βάση δεδομένων, ετοιμάστηκαν και οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για το 2023, παρόλο που δεν έχουν προωθηθεί στο Κοινοβούλιο. Όπως φαίνεται και οι συγκεκριμένοι προϋπολογισμοί θα κατατεθούν στην παραδοσιακή τους μορφή.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κύρια διαφορά στη μορφή του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό στην παραδοσιακή του μορφή, είναι η εισαγωγή μιας τρίτης διάστασης προγραμματικής δομής (στόχοι, δραστηριότητες, έργα κλπ), πέραν των υφιστάμενων διαστάσεων της οργανωτικής δομής (υπουργεία, υφυπουργεία, τμήματα, υποδιαιρέσεις τμημάτων) και της οικονομικής ανάλυσης.