Ξεπερνά τα €851 εκατ. το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής των 21 κυριότερων έργων υποδομής που προωθούνται στην Κύπρο. Κάποια από τα έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και για άλλα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής τους το 2023.

Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023 περιλαμβάνεται ενδεικτικός κατάλογος των πιο σημαντικών έργων υποδομής για τα οποία περιλήφθηκαν οι σχετικές πιστώσεις. Είναι δεδομένο πως στους προϋπολογισμούς και των επόμενων ετών θα περιλαμβάνονται κονδύλια για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, το κόστος των οποίων αναμένεται να αυξηθεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ανόδου τιμών στα κατασκευαστικά υλικά. Στον συγκεκριμένο πίνακα δεν περιλαμβάνονται τα έργα υποδομής που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και άλλα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων κονδυλίων. Ακολουθεί καταγραφή και σύντομη παρουσίαση των δέκα κυριότερων έργων υποδομής στον προϋπολογισμό του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκήρυξη έργου για αυτοκινητόδρομο Λ/σίας–Παλαιχωρίου

Νέο Κυπριακό Μουσείο

Υπολογίζεται πως θα κοστίσει €143.9 εκατ. Περί τα τέλη Αυγούστου έκλεισε η διαδικασία των προσφορών για κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου, για το οποίο είχαν υποβληθεί δύο προσφορές. Στον προϋπολογισμό του 2023 περιλήφθηκαν κονδύλια γύρω στα €19 εκατ. γι’ αυτό το έργο. Η έναρξη εργασιών έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2023, εφόσον εκκενωθούν τα κτήρια των Υπηρεσιών Υγείας, τα οποία βρίσκονται στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, στο οποίο θα ανεγερθεί το μουσείο. Η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα 3.5 χρόνια. Το νέο μουσείο θα περιλαμβάνει αίθουσες για τα εκθέματα, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καταστήματα και χώρους στάθμευσης.

Δικαστικό Μέγαρο Λευκωσίας

Υπολογίζεται να κοστίσει €93 εκατ. Αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για αναδιαμόρφωση του κτηρίου που έχει ήδη αγοραστεί, με στόχο μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός και οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός δύο ετών.

Δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς

Το συνολικό κόστος του έργου προϋπολογίστηκε στα €89.2 εκατ. Στον προϋπολογισμό του 2023 περιλήφθηκαν πιστώσεις €14.9 εκατ., οι οποίες θα διατεθούν για τη συνέχιση των εργασιών της 1ης φάσης του αυτοκινητόδρομου, με δύο μόνο λωρίδες κυκλοφορίας, από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί. Οι εργασίες υπολογίζεται να υλοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2024. Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί και θα λειτουργεί αυτόνομα. Για την ολοκλήρωση του έργου υπολείπεται τμήμα δρόμου άλλων 15 χιλ. μέχρι την είσοδο της Πόλης. Παράλληλα, τα κονδύλια θα καλύψουν τις υπηρεσίες συμβούλων για τον έλεγχο των μελετών του συμβολαίου της ά φάσης, υπηρεσίες περιβαλλοντολόγου, υπηρεσίες παρακολούθησης της πτηνοπανίδας και υπηρεσίες συμβούλων για την ετοιμασία των εγγράφων προσφορών για τη δεύτερη φάση του έργου με τη μέθοδο μελέτη και κατασκευή. Περιλαμβάνεται και κονδύλι για την έναρξη των εργασιών των βελτιωτικών έργων στον υφιστάμενο δρόμο. Οι απαλλοτριώσεις είναι έτοιμες για δημοσίευση. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα του 2023 και να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες.

Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη- Ευρύχου

Προϋπολογίστηκε κόστος €88.5 εκατ. Στον προϋπολογισμό του 2023 περιλήφθηκαν κονδύλια €11.3 εκατ. Αρχές Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Το έργο θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και προσβασιμότητα των ορεινών περιοχών με το αστικό κέντρο. Το έργο αφορά υπεραστικό αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, μήκους 11 χλμ. περίπου. Ξεκινά σε σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη-Ευρύχου, νοτίως της κοινότητας Αστρομερίτη, μετά τη διασταύρωση προς την Κοινότητα Βυζακιάς και τερματίζει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου. Το έργο περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο και ανισόπεδες διαβάσεις με τα σχετικά τμήματα δρόμων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου. Στην αρχή και το τέλος προβλέπονται ισόπεδοι κόμβοι για τη σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Η υλοποίηση του έργου προγραμματίζεται να αρχίσει σύντομα και θα διαρκέσει 36 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο Κυπριακό Μουσείο το 2028 εάν και εφόσον…

Άλλα σημαντικά έργα

– Ανέγερση νέου κτηρίου Γενικού Χημείου με κόστος €77.3 εκατ. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται μικρό κονδύλι για το έργο.

– Δρόμος Λευκωσίας- Παλαιχωρίου- Αγρού, με κόστος €73 εκατ. Στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι €7.8 εκατ., το οποίο θα διατεθεί για την αναθεώρηση των κατασκευαστικών σχεδίων για αναβάθμιση του δρόμου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου. Περί τα μέσα του 2023 υπολογίζεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αναγυιών και Αγροκηπίας, οι οποίες θα διαρκέσουν 3 χρόνια.

– Κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, πρώτη φάση, με κόστος €72.2 εκατ. Στον προϋπολογισμό έχουν περιληφθεί πιστώσεις €21.7 εκατ. Τον Δεκέμβριο του 2023 ολοκληρώνεται η ά φάση των έργων του περιμετρικού, που  αφορά μια απόσταση 7,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τμήμα που συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και περιλαμβάνει 4 ανισόπεδους κόμβους, από τους οποίους ο ένας είναι κόμβος μεταξύ αυτοκινητόδρομων. Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε πέντε φάσεις.

– Ανέγερση κτηρίου για τη Νομική Υπηρεσία, με συνολικό κόστος €50.7 εκατ. Στον προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνονται πιστώσεις €6.3 εκατ., οι οποίες θα καλύψουν τις δαπάνες για τη διενέργεια μελέτης, σχεδιασμό και για την ανέγερση του ιδιόκτητο κτηρίου για την στέγαση της Νομικής Υπηρεσίας.

– Κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σάϊττα, με κόστος €31 εκατ. Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου. Στο προϋπολογισμό για το 2023 περιλήφθηκε κονδύλι €10.1 εκατ. Οι κατασκευαστικές εργασίες, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεμεσού – Σαϊττά θα είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, με κεντρική διαχωριστική νησίδα. Το συνολικό του μήκος θα ανέρχεται στα 22,5 χλμ. και ο σχεδιασμός του μεγάλου αυτού έργου προωθείται σε τρεις φάσεις.

Άλλα έργα υποδομής στον προϋπολογισμό είναι τα κεντρικά γραφεία του Κτηματολογίου, η βελτίωση και κατασκευή των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως στη Λακατάμεια και στον Στρόβολο, η βελτίωση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας και η βελτίωση των δρόμων Δερύνειας- Σωτήρας, Ακρούντας-Διερώνα και Αρακαπά. Επίσης, αφορούν τα κατασκευαστικά σχέδια για το ειδικό δίκτυο Κάππαρη, η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας, η αναβάθμιση της λεωφόρου εντός του Δήμου Τσερίου, η ανέγερση πυροσβετικού σταθμού Αγίας Νάπας, η βελτίωση της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου στον Άγιο Δομέτιο και η επιδιόρθωση 96 κατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό «Στρόβολος ΙΙ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έργα 100 εκατομμυρίων για τη «νέα» Λάρνακα-Φιλόδοξα σχέδια

Νέο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου

Στον προϋπολογισμό του 2023 περιλήφθηκε και το έργο για κατασκευή νέου κέντρου φιλοξενίας αιτητών ασύλου και προαναχωρησιακού κέντρου στην περιοχή Λίμνες στη Μενόγεια. Το κόστος υλοποίησης του έργου υπολογίζεται στα €75.8 εκατ. Η χωρητικότητα του κέντρου φιλοξενίας «Λίμνες» στην περιοχή της Μενόγειας μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.000 άτομα. Φιλοξενεί άτομα που έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας στην Κύπρο και των οποίων η αίτηση είτε βρίσκεται υπό εξέταση είτε έχει απορριφθεί και εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης.

Στη νέα δομή θα φιλοξενούνται οι μετανάστες των οποίων το αίτημα για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε και βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής ή απέλασης. Το κέντρο θα είναι κλειστού τύπου. Το νέο προαναχωρησιακό κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων και επέκτασής του μελλοντικά για φιλοξενία 1.500 ατόμων.