Η άνοδος τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών συνεχίζεται μήνα παρά μήνα και αναπόφευκτα επηρεάζει κυρίως τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, τα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έναν δύσκολο χειμώνα, με επίκεντρο τη θέρμανσή τους.

Από τη μια η πανδημία που άφησε πίσω της μεγάλες αυξήσεις λόγω του κόστους μεταφορών και από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία και το συνεχές ράλι τιμών σε καύσιμα και ενέργεια με αβέβαιη εξέλιξη, ανησυχεί τα νοικοκυριά που βλέπουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν για την αγορά του καθημερινού «καλαθιού». Η εκτίναξη των τιμών για σειρά βασικών καταναλωτικών ειδών φαίνεται και μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ανατιμήσεις σε τρόφιμα που αφορούν τόσο τα γαλακτοκομικά, όσο και τα κρέατα, τα έλαια και το ψωμί. 

Σε σύγκριση τιμών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου παρατηρείται σημαντική αύξηση στην τιμή του χαλλουμιού κατά 21,4% ως αποτέλεσμα της διάθεσής του πλέον στην αγορά με τη σήμανση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Μέσα στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η τιμή του τυριού ένταμ κατά 4%, ενώ η τιμή του προϊόντος από τον Ιανουάριο του 2022 παρουσιάζει αύξηση 28%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ρύζι, φακές, φασόλια και πουργούρι παρουσιάζουν ανατιμήσεις από 4%-7% μέσα σε ένα μήνα, ενώ σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου οι αυξήσεις κυμαίνονται από 6% έως και 45%. Άνοδος και στην τιμή του καφέ με τον κυπριακό να αυξάνεται κατά 10% σε έναν μήνα και 20% από την αρχή του 2022, ενώ ο εισαγόμενος καφές παρουσιάζει αύξηση 5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και 10% από τον Ιανουάριο. 

Αύξηση παρουσιάζει και η τιμή των αβγών με τη 12αδα να πωλείται με καπέλο 6% σε έναν μήνα και 20% μέσα στο 10μηνο. Η τιμή της ζάχαρης που αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 47% αυξήθηκε περαιτέρω 3% τον τελευταίο μήνα. 

Όσον αφορά τις αυξήσεις τιμών που αφορά λόγους εποχικότητας, αυτές ανήλθαν στο 66% για τα αγγουράκια θερμοκηπίου και στο 23% για τις ντομάτες. Η τιμή στις ντομάτες είναι διπλάσια από την αρχή του χρόνου. Μικρή αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος που πωλείται ακριβότερο κατά 20% από τον Ιανουάριο, ενώ και η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε την ίδια χρονική περίοδο κατά 16%. Η τιμή του ψωμιού παρουσιάζει επίσης μεγάλη αύξηση από την αρχή του χρόνου κατά 20% και του ελαιόλαδου κατά 34%. Το ελαιόλαδο αυξήθηκε από τον Σεπτέμβριο κατά 7%. 

Στο Παρατηρητήριο Τιμών καταγράφονται και μειώσεις σε μικρό όμως αριθμό προϊόντων τον τελευταίο μήνα. Συγκεκριμένα, μείωση παρουσιάζει η τιμή των ψαριών κατά 13%, των λαδιών κατά 10%, των κατεψυγμένων προϊόντων 9% και των ζυμαρικών 6%.