Έχοντας ως σημαία την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (που θεώρησε συμβατή με το σύνταγμα προηγούμενη στοχευμένη και προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων) και προτάσσοντας τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντιπολίτευση επιδιώκει να συνεχίσει να κρατά στο ψυγείο τις εκποιήσεις. Τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή του νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, η οποία είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Χθες, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι κατέθεσαν πρόταση νόμου, με την οποία προτείνουν όπως η αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων συνεχιστεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2023.

Οι εισηγητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για στοχευμένο πάγωμα της διαδικασίας των εκποιήσεων. Όπως και σήμερα, θα προστατεύονται από τον νόμο η κύρια κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ., η επαγγελματική στέγη του δανειολήπτη με ετήσιο κύκλο εργασιών τις €750 χιλ. και τα αγροτεμάχια αξίας μέχρι €100 χιλ. Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν των εξωγενών παραγόντων που επικαλούνται οι εισηγητές, υποστηρίζουν πως άλλος ένας λόγος που τους οδήγησε στην κατάθεση της πρότασης είναι η μη εφαρμογή του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

Σύμφωνα με τους βουλευτές Αντρέα Καυκαλιά του ΑΚΕΛ, Σωτήρη Ιωάννου του ΕΛΑΜ, Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ, Αλέκο Τρυφωνίδη της ΔΗΠΑ και Σταύρο Παπαδούρη των Οικολόγων, οι οποίοι υπογράφουν την πρόταση νόμου, το σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» δεν αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του 2022, για αυτό θα πρέπει να ανασταλούν για περίοδο άλλων τριών μηνών οι εκποιήσεις, για να προστατευθούν οι δανειολήπτες. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση νόμου εξασφαλίζει πλειοψηφία, καθώς αναμένεται να την στηρίξει και το ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαναφέρουν το Δικαστήριο Εκποιήσεων

Η πρόταση νόμου θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με στόχο να οδηγηθεί στις 27 του μήνα στην Ολομέλεια. Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός από τη νέα προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παρατείνει το πάγωμα των εκποιήσεων. Να σημειωθεί πως λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου, τα χέρια της κυβέρνησης μοιάζουν δεμένα. Το μόνο που μπορεί να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να αναπέμψει τον νόμο στη Βουλή, όπως έπραξε και το περασμένο καλοκαίρι. Μάλλον δεν θα προχωρήσει σε αναφορά της νομοθεσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς είναι πολύ πιθανό αυτή να απορριφθεί.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσουν τις εκποιήσεις για να ασκήσουν πίεση σε σχέση με το Δικαστήριο των Εκποιήσεων. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, στη Βουλή, η Νομική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, στην οποία ουσιαστικά αποτυπώνεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που είχε αποσυρθεί τελικά.

Στο μεταξύ, πρόταση νόμου με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί Μεταβιβάσεως κατάθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Με την πρόταση, προτείνεται όπως μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από τον ενυπόθηκο δανειστή, σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμής ενυπόθηκου χρέους, να προωθείται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης. Σύμφωνα με τον εισηγητή, η συγκεκριμένη πληροφόρηση θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε σχέση με τις απαιτήσεις των τραπεζών, θα περιορίσει τα προβλήματα, την υποβολή ενστάσεων και τις καθυστερήσεις, ενώ θα διευκολύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή ρύθμισης δανείων.