Άλλα υπολόγιζε η αντιπολίτευση και με άλλα ήρθε τελικά αντιμέτωπη για το Δικαστήριο Εκποιήσεων. Εκεί που υπολόγιζαν πως θα χρησιμοποιούσαν ως μοχλό πίεσης την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, με την οποία δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις χρηματοοικονομικών διαφορών, περιλαμβανομένων εκποιήσεων και διαφορών επί των αξιογράφων, για να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό το συναφές κυβερνητικό νομοσχέδιο, τελικά η θέση της Νομικής Υπηρεσίας περί αντισυνταγματικότητας ανέτρεψε τα πάντα.

Μάλιστα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που δίνονταν τους τελευταίους μήνες, δεν έγινε το τελευταίο διάστημα καμία αναφορά από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Απλά, υπήρξαν τοποθετήσεις από την εκτελεστική εξουσία για εξέταση των υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς νέο πάγωμα εκποιήσεων – Πρόταση για παράταση

Η πρόταση για εκποιήσεις

Λίγα 24 ώρα αργότερα, προστέθηκε στο σκηνικό η νέα προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει εκ νέου τις εκποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023 (τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή εκποιήσεων που ισχύει σήμερα). Τα συγκεκριμένα ζητήματα συμπληρώνει το ένα το άλλο και, όπως φαίνεται, θα συνθέσουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Δηλαδή, το παιχνίδι που θα παιχτεί το επόμενο διάστημα στο Κοινοβούλιο θα είναι προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μια η αντιπολίτευση θα επιμένει στην έγκριση του Δικαστηρίου Εκποιήσεων και από την άλλη στην αναστολή του νόμου για τους πλειστηριασμούς, για να διασφαλίσει πως δεν θα βγει τίποτα στο σφυρί παραμονές των εκλογών. Από τα ακίνητα, βέβαια, που καλύπτει η αναστολή. Κάτι φυσικά που θα το χρησιμοποιήσουν και οι προεδρικοί υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην επιχειρηματολογία τους για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους δώσουν την ψήφο τους. Να σημειωθεί πως ασπίδα της αντιπολίτευσης είναι και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πρόσφατα έκρινε συνταγματικό ένα παλαιότερο ολιγόμηνο πάγωμα των εκποιήσεων.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να καταθέσει το περιβόητο νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει νέο πάγωμα των εκποιήσεων. Για άλλη μια φορά, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα προτάξει στην επιχειρηματολογία του τον επηρεασμό του τραπεζικού συστήματος της χώρας, τον κίνδυνο υποβάθμισης της οικονομίας και τη μεταφορά μηνυμάτων αστάθειας και αβεβαιότητας στο εξωτερικό.

Η πρόταση νόμου για παράταση των εκποιήσεων θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Τετάρτη, 27 του μήνα.

Ρύθμιση πριν το τέλος του χρόνου

Σε σχέση με την πρόταση νόμου για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, μετά τις διαπιστώσεις της Νομικής Υπηρεσίας πως αυτή πάσχει νομικά και συνταγματικά και παρόλο που ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως το θέμα παραπέμπεται μετά τις προεδρικές εκλογές, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα επιμείνουν να ρυθμιστεί το θέμα πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, στις 8 Δεκεμβρίου. Κάτι το οποίο έχουν δηλώσει τόσο η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ. Εξάλλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού προανήγγειλε πως το κόμμα του θα επαναφέρει το ολοκληρωμένο πακέτο τροπολογιών που είχαν επεξεργαστεί και συμφωνηθεί μεταξύ της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Οι συγκεκριμένες τροπολογίες είχαν αποτελέσει την αιτία για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας της Κυβέρνησης. Έμμεσα ο κ. Δαμιανού άφησε να νοηθεί πως η πρόταση θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του «Φ», από πλευράς της Κυβέρνησης δεν υπήρξε τοποθέτηση εάν το νέο νομοσχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι με το ίδιο περιεχόμενο.

Τι τους έταξε ο Πετρίδης

Το θέμα του Δικαστηρίου Εκποιήσεων επανήλθε ξαφνικά τον περασμένο Ιούλιο, μετά από κομματικές πιέσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, για να πείσει τα κόμματα να εγκρίνουν τα νομοσχέδια για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης, τους είχε τάξει πως το συντομότερο δυνατό το υπουργείο θα κατέθετε το σχετικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει τα κόμματα πως δεν θα αποδεχόταν και πάλι αλλαγές, όπως έγινε τον Απρίλιο του 2021 που θα επηρέαζαν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και ανάγκασαν την Κυβέρνηση να το αποσύρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαναφέρουν το Δικαστήριο Εκποιήσεων

Την περασμένη Τετάρτη, μετά από πολλούς μήνες στασιμότητας, βγήκε από τα συρτάρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, την οποία είχε συνυπογράψει στην πορεία και το ΔΗΚΟ. Στην πρόταση νόμου αποτυπώνεται το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που αποσύρθηκε, με εξαίρεση μια πρόνοια που αφαιρέθηκε. Η συγκεκριμένη πρόνοια δίνει την εξουσία στον αρμόδιο υπουργό να καθορίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που θα μπορούν να προσφεύγουν στο Δικαστήριο Εκποιήσεων. Ουσιαστικά, με την αφαίρεση της συγκεκριμένης πρόνοιας το μέτρο γίνεται οριζόντιο, παρόλο που ο εισηγητής της πρότασης νόμου, πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συζητήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση των δικαιούχων που θα έχουν πρόσβαση στο Δικαστήριο Εκποιήσεων.

Τι είπε πως θα ετοίμαζε η Κυβέρνηση

Στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή, το περασμένο καλοκαίρι, σε σχέση με την ετοιμασία του νέου νομοσχεδίου για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, δίνοντας το περίγραμμα της νέας κυβερνητικής πρότασης ανέφερε πως θα προβλέπει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της εκδίκασης υποθέσεων εντός «εύλογου χρόνου». Δηλαδή, η εξέταση και ολοκλήρωση των αιτήσεων και εφέσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων δανείων, θα γίνονται εντός 60 ημερών από την καταχώρηση τους. Σε σχέση με τις εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις, αυτές, όπως είχε υποστηρίξει τότε ο Υπουργός, θα μεταβιβαστούν για συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και έκδοσης απόφασης στους δικαστές που θα οριστούν για να εκδικάζουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αφού τύχουν ειδικής εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι υποθέσεις στις οποίες άρχισε η ακρόαση θα αποπερατωθούν από το δικαστήριο στο οποίο εκκρεμούν. Μάλιστα, ο υπουργός είχε ενημερώσει τη Βουλή πως στον προϋπολογισμό του 2019 περιλήφθηκαν έξι νέες πρόσθετες θέσεις δικαστών για την εκδίκαση αποκλειστικά υποθέσεων τέτοιας φύσης.

Παράλληλα, το υπουργείο υποστήριξε το καλοκαίρι πως το νομοσχέδιο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εκδίκαση των χρηματοοικονομικών διαφορών, προς όφελος των επηρεαζομένων. Στην επιστολή αναφερόταν επίσης πως ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και στον φάκελο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ψυγείο μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι εκποιήσεις

Σημαντική διαφορά οι 60 ημέρες της εκδίκασης

Τα συνταγματικά ζητήματα που εντόπισε ο λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας που ασχολείται τώρα με το θέμα, επικεντρώνονται στο χρονικό διάστημα των εξήντα ημερών που θα πρέπει να εκδικάζονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά και στον διορισμό των δικαστών του Δικαστηρίου Εκποιήσεων. Η Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει πως θα πρέπει να διαγραφεί η πρόνοια ότι οι δικαστές θα εκδικάζουν τις υποθέσεις εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, καθώς αναφέρθηκε ότι η προθεσμία των 60 ημερών για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων δεν μπορεί να επιβληθεί από τη Βουλή αλλά μόνο από το ενωσιακό δίκαιο. Επίσης, θα πρέπει να διαγραφεί η πρόνοια που επιτρέπει στο Ανώτατο να διορίζει δικαστές για τη λειτουργία του Δικαστηρίου Εκποιήσεων, αντί να τους διορίζει το Επαρχιακό Δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες πρόνοιες που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου ήταν ενσωματωμένες και στο αρχικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε.