Σμικρύνθηκε ο χρόνος ανέλιξης αστυφυλάκων και πυροσβεστών στην Α8. Πλέον έχει οριστικοποιηθεί πως θα υπάγονται στην εν λόγω μισθολογική κλίμακα με τη συμπλήρωση 16 ετών υπηρεσίας.

Η προηγούμενη προκαταρκτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, προνοούσε μεν τη μισθολογική ανέλιξη αστυφυλάκων μέχρι την Α8 (βάσει των προηγούμενων δεδομένων έφταναν μέχρι την Α7), ωστόσο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών αποδεχόταν όπως η εν λόγω βαθμίδα παραχωρείται στα 21 χρόνια υπηρεσίας. Αυτό το χρονικό όριο αποτέλεσε αντικείμενο νέων συνδικαλιστικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, για να επιτευχθεί η νέα βελτιωμένη συμφωνία.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), με την οποία συμπορεύεται συνδικαλιστικά ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) και ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥΠΥΚ), είχε ανακοινώσει στις 8 Σεπτεμβρίου τη συμφωνία με τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για αναβάθμιση των κλιμάκων από τις χαμηλότερες βαθμίδες μέχρι και τη θέση του ανώτερου υπαστυνόμου. Το περιεχόμενο της είχε δημοσιοποιηθεί στον «Φ» στις 11 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιταχυνόμενη ανέλιξη και αυξήσεις για 4.000 αστυνομικούς

Ωστόσο, τις μέρες που ακολούθησαν συνέχισαν τις επαφές τους με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον χρόνο εισδοχής αστυφυλάκων στην Α8. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες μας, μέσα από τις διαπραγματεύσεις επετεύχθη όπως στην Α8 εισέρχονται οι αστυφύλακες μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας, κατά πέντε χρόνια ενωρίτερα απ΄ ό,τι προνοείτο στην προκαταρκτική συμφωνία που αναγνώριζε η κυβέρνηση.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ και ΠΑΣΥΔΥ την περασμένη Παρασκευή (21/01) και 1,5 μήνα μετά την αρχική συμφωνία, δεν αφήνει αμφιβολίες για την νεότερη εξέλιξη. Αφού πρώτα παρατίθενται οι νέες κλίμακες γίνεται ειδική αναφορά για τους αστυφύλακες και τους πυροσβέστες, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Η αναβάθμιση των συναδέλφων από την κλίμακα Α5 στην Κλ. Α8 θα γίνεται μετά από υπηρεσία 16 ετών». Όλα τα πιο πάνω επιβεβαίωσε στον «Φ» και αρμόδια πηγή με άμεση ανάμειξη στις επαφές που είχαν γίνει.

Από τις μισθολογικές αναβαθμίσεις που επιτεύχθηκαν επωφελούνται πέραν των 4.000 μελών της Αστυνομίας. Τα κέρδη για τα στελέχη της Δύναμης που επηρεάζονται θετικά, δεν περιορίζονται στο μηνιαίο μισθολόγιο, αλλά επεκτείνονται και στα ωφελήματά τους. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του ΣΑΚ, του ΣΥΠΥΚ και της ΠΑΣΥΔΥ,  τα επιδόματα και οι υπερωρίες, «θα υπολογίζονται με βάση τους νέους συντελεστές (rate) των κλιμάκων τους θα επωφελούνται και με τις ανάλογες αυξήσεις που θα επέλθουν και στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα (σύνταξη και εφάπαξ)».

Με τα νέα που θα ισχύσουν από 1/1/2023 τα μισθολογικά δεδομένα στο Σώμα διαμορφώνονται ως ακολούθως: Ειδικός αστυφύλακας – Α7 (, αστυφύλακας – Α8 (στα 16 χρόνια), λοχίες – Α9, υπαστυνόμοι – Α10, ανώτεροι υπαστυνόμοι –Α11, αστυνόμος Β’- Α12, αστυνόμος Α’ – Α13, ανώτερος αστυνόμος – Α14 και βοηθός αρχηγός Α15. Αρχηγός και υπαρχηγός Αστυνομίας, δεν περιλαμβάνονται στις κλίμακες, καθώς διορίζονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λαμβάνουν μισθό ως ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.

Πίστωση Αρχηγού

Ο κλάδος αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», με ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο (22/10), εξέφρασε ικανοποίηση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και πίστωσε τον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, κάνοντας λόγο και για προσωπικές προσπάθειές του ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευαρέσκεια αλλά και την ικανοποίηση μας, προς τον αρχηγό Αστυνομίας για την αναβάθμιση των κλιμάκων. Μάθαμε να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη. Ήρθαμε πολλές φορές σε αντίθετες πλεύσεις με τον Αρχηγό για πολλά θέματα των εργαζομένων στην Αστυνομία και στο μέλλον αναπόφευκτα θα ξαναγίνει αυτό. Όμως, πάντα μέσα στα πλαίσια του Συνδικαλισμού» σημειώνεται αρχικά, ενώ προβάλλεται η θέση ότι ο αρχηγός είχε συμβολή και προέβαλε επιχειρήματα, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο «για τον ορθό κανονισμό αναβάθμισης των Αστυνομικών».