Με καπέλο 0,4% θα επιβαρυνθούν, αναδρομικά, περίπου 43 χιλ. ακίνητα και οι αγοραστές τους, τα οποία πωλήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2021 και εντεύθεν. Μάλιστα, όσοι δεν το καταβάλουν, θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Το συγκεκριμένο τέλος είχε εγκριθεί πριν από 20 μήνες από την Ολομέλεια της Βουλής, για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ωστόσο το κράτος δεν είχε καθορίσει μηχανισμό ή Αρχή που θα το εισέπραττε. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο από τις πωλήσεις ακινήτων που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι φέτος τον Σεπτέμβριο, θα έπρεπε να καταλήξουν στα ταμεία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών €15.6 εκατ., τα οποία θα διατεθούν σε σχέδια στήριξης προσφύγων.

Τελικά, αυτό ρυθμίστηκε χθες, με κυβερνητικά νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα, τα οποία καθορίζουν ως αρμόδια Αρχή τον Έφορο Φορολογίας για να εισπράττει το τέλος 0,4% από την πώληση ακινήτων και μετοχών. Παράλληλα, ο Έφορος Φορολογίας θα μπορεί να λαμβάνει δικαστικά μέτρα και να εισπράττει οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος προς τη Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή του τσιμέντου

Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν «επεισοδιακή».  Κατατέθηκε προφορική τροπολογία από το ΔΗΚΟ, που απορρίφθηκε, με την οποία η νομοθεσία θα εφαρμοζόταν μεταγενέστερα, με στόχο η Κυβέρνηση να περιλάβει στον προϋπολογισμό τα €15.6 εκατ. για να δοθούν στον Φορέα. Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία για να μην έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος, δηλαδή να μην επιβληθεί το τέλος του 0,4% στις πωλήσεις που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά να εφαρμόζεται από τούδε και στο εξής. Όπως εξήγησαν βουλευτές του ΔΗΣΥ, σε περίπτωση που το τέλος επιβληθεί αναδρομικά, χιλιάδες επηρεαζόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του κράτους, με κίνδυνο τα δικαστήρια να κατακλυστούν με υποθέσεις.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην αναδρομική ισχύ και τελικά ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι πωλήσεις ακινήτων που έγιναν τους τελευταίους 20 μήνες θα επιβαρύνονται από το συγκεκριμένο τέλος. Όπως και οι επόμενες. Μάλιστα, βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως η νομοθεσία δεν είναι αντισυνταγματική και ουσιαστικά διορθώνει μια αδικία, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει να εισπράξει το τέλος. Υπήρξαν και καταγγελίες πως κάποιοι επιχειρηματίες ήδη εισέπραξαν το 0.4% από τους αγοραστές, το οποίο ωστόσο δεν έχει δοθεί στην Κυβέρνηση, καθώς δεν υπήρχε αρμόδια Αρχή να εισπράξει. Με την αναδρομικότητα του νόμου είχαν διαφωνήσει οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, καθώς και η ΟΕΒ. Οι πωλήσεις ακινήτων που έγιναν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων δανείων εξαιρούνται από το 0,4%.