Τη μείωση της εξάρτησης του κυπριακού τουρισμού από τις παραδοσιακές αγορές, που κάποτε αντιπροσώπευαν πέραν του 50% των συνολικών αφίξεων στο νησί, καταγράφει το Υφυπουργείο Τουρισμού στα έως τώρα επιτεύγματά του στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Σε σημείωμα που κατατέθηκε στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα, καταγράφεται ως πολύ σημαντικό στοιχείο η μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακές αγορές, προσθέτοντας: Από την έναρξη της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και εντεύθεν, πλέον το 70% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προέρχεται από χώρες εκτός Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου και το 80% των διαθέσιμων πιστώσεων του υφυπουργείου για προβολή δαπανάται για την ανάπτυξη νέων αγορών.

Ως πολύ σημαντική κρίνει το Υφυπουργείο Τουρισμού και την αυξημένη δαπάνη των τουριστών, εντάσσοντάς την επίσης στα όσα μέχρι στιγμής επιτεύχθηκαν μέσω της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Σύμφωνα με το υφυπουργείο, το πιο θετικό για τον τουρισμό από το 2019 και εντεύθεν είναι η αυξημένη ημερήσια δαπάνη, λόγω της αγοραστικής δύναμης των χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το μερίδιο τους στις συνολικές αφίξεις, αλλά και η αυξημένη ροή μεμονωμένων τουριστών. Όπως αναφέρει, για τους πρώτους 9 μήνες του 2022 οι αφίξεις περιηγητών από τις χώρες της ΕΕ καταγράφουν αύξηση κατά 21,3%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας ότι ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, για ολόκληρο το 2021, η δαπάνη ανά περιηγητή ανήλθε στα €781, σε σύγκριση με €621 το 2020 και €675 το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερδισμένος ο τουρισμός με τα νέα κίνητρα σε αεροπορικές

Το υφυπουργείο σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2022, ανήλθαν σε 2.540.554, σε σύγκριση με 1.299.392 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με 512.184 την περίοδο Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2020, καθώς και με 3.260.546 αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019. Από τα πιο πάνω, προσθέτει, «συνάγεται ότι το πρώτο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους η Κύπρος έχει ανακτήσει περίπου το 78% των αφίξεων του 2019, που ήταν ιστορικά η ψηλότερη επίδοση σε αριθμό τουριστών για τη χώρα μας». Παρατηρείται, συνεπώς, σημαντική αύξηση των εισροών τουριστών κατά τα έτη 2021 και 2022 και κατ’ επέκταση σημαντική προσέγγιση της ιστορικής επίδοσης του 2019.

Όσον αφορά τα έσοδα, τα στοιχεία της Στατιστικής τα ανεβάζουν για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε €1.217,4 εκ., σε σύγκριση με €504,5 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με €164,5 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 και με €1.425,2 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019.

Δεν ξεχνά το Glamping και θα επανέλθει

Αναφορά στο σημείωμα του Υφυπουργείου Τουρισμού γίνεται και στο θέμα των κατασκηνώσεων πολυτελείας, τύπου Glamping, όπου επιβεβαιώνεται η πρόθεση να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο και της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Όπως αναφέρεται, η εκπόνηση ενός νέου, ολιστικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις με βάση τις οποίες θα εκσυγχρονίζεται και θα ρυθμίζεται εξειδικευμένα ο τομέας του κατασκηνωτικού τουρισμού βρίσκεται στην στρατηγική. Υπενθυμίζει ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος του 2022» και οι σχετικοί «Γενικοί Κανονισμοί του 2022») έχει απορριφθεί από τη Βουλή στις 30.6.2022, προσθέτοντας, όμως, ότι το υφυπουργείο έχει προβεί σε τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκαν μεταξύ άλλων και οι θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ενημερώνει δε, πως το νέο νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου.

Για τη νέα χρονιά, το υφυπουργείο αναφέρει πως μεταξύ άλλων θα ενισχύσει περαιτέρω το ψηφιακό μάρκετινγκ και πως θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους μήνες μη αιχμής, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εποχικότητας. Επίσης, έμφαση θα δοθεί και σε δράσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος και την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσω σχεδίων επιχορηγήσεων.