Κοινό μέτωπο για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ αποφάσισαν χθες οι συντεχνίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, περιπλέκοντας έτσι το σκηνικό γύρω από τη διαπραγμάτευση που αναμένεται να εκκινήσει τη Δευτέρα για το θέμα.

Πάντως, στη συνάντηση που θα έχει στις 7 Νοεμβρίου ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τις συντεχνίες του ιδιωτικού τομέα και τις εργοδοτικές οργανώσεις δεν θα παρευρίσκονται οι συντεχνίες του δημοσίου τομέα. Οι τελευταίες δεν έχουν συμφωνία με τον εργοδότη τους, δηλαδή το κράτος, και η καταβολή της ΑΤΑ καθορίζεται στη βάση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, που και για το 2023 προβλέπει απόδοση της ΑΤΑ στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και απόδοση της στο 100% της αύξησης του ΔΤΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να αυξηθεί κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια! Ως εκ τούτου, βάσει του ενιαίου μετώπου που συστάθηκε χθες μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το όλο ζήτημα αναμένεται να επηρεάσει και τα δημόσια οικονομικά, στην περίπτωση που οι ρυθμίσεις που αποφασιστούν θα ισχύσουν και στο δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινητοποιήσεις σε περίπτωση μη επαναφοράς της ΑΤΑ

Χθες, στα γραφεία της ΠΕΟ συναντήθηκαν οι ηγεσίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου και του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό ενεργειών ενόψει της έναρξης της συζήτησης για την νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ.  Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των πιο πάνω οργανώσεων, «κατά την συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, ενωμένο να δώσει την μάχη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ στο γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας, που όπως ρητά αναφέρεται είναι η απόδοση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της». Ταυτόχρονα, οι οργανώσεις εξέφρασαν την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων έτσι που ο θεσμός της ΑΤΑ να επεκταθεί και να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, προσθέτοντας πως «αναμένουν ότι οι  εργοδότες και η Κυβέρνηση θα προσέλθουν στο διάλογο σεβόμενοι το περιεχόμενο και τις αρχές της μεταβατικής συμφωνίας». Όπως, όμως, αναφέρθηκε, στην παρούσα φάση και βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, ο διάλογος θα αφορά την απόδοση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις, παρά τη μεταξύ τους μεταβατική συμφωνία, να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού, ενώ ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ζητούν την κατάργηση του θεσμού.