Σε στοχευμένες λύσεις και όχι σε οριζόντιο πάγωμα των εκποιήσεων καλεί τη Βουλή, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου. Η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τεθεί την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να κινείται σε δύο επίπεδα. Από τη μια θα πρέπει να προστατευθούν στοχευμένα oı δανειολήπτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και από την άλλη να μην υπάρξει παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2023, ανέφερε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία θα προστατεύει στοχευμένα τους δανειολήπτες χωρίς να επηρεάζεται ο κρατικός προϋπολογισμός και η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, εισηγείται προσεκτική αναδιατύπωση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας, ώστε η στόχευση να είναι συγκροτημένη και να έχει ενιαία μορφή για όλες τις κατηγορίες ακινήτων με στόχο να αποτρέπει τη δημιουργία στρεβλώσεων και αντιφάσεων.

Όπως, εκτιμά ο Επίτροπος, εάν η Βουλή κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο πιθανόν να μειωθούν δραστικά οι κίνδυνοι για αρνητικές αντιδράσεις από τους ευρωπαϊκούς θέσμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελετά μέτρα το Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό της ΔΥ

Επανέλαβε τη διαφωνία του με την πλήρη αναστολής της νομοθεσίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023, υποδεικνύοντας πως με αυτό τον τρόπο,  δεν βελτιώνεται η θέση στην οποία βρίσκεται ο δανειολήπτης. Τόνισε, επίσης, πως είναι άνευ νοήματος το πάγωμα των εκποιήσεων, επισημαίνοντας πως η αναστολή των εκποιήσεων συνιστά παρέμβαση των συμβάσεων κάτι το οποίο δεν βλέπουν με καλό μάτι οι επενδυτές. Υπενθυμίζεται πως πολλές φορές κ. Ιωάννου έχει τονίσει πως οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία μετατρέπουν την ισχύ του νομικού συστήματος της χώρα σε μεταβλητή, με επιπτώσεις στην αξιοπιστία του , υποσκάπτοντας μάλιστα και το κράτος δίκαιου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το γραφείο του έχει λάβει γύρω στα 450 παράπονα από δανειολήπτες για το ζήτημα των εκποιήσεων. Είπε, επίσης πως έχουν λάβει και αριθμό παραπόνων από δανειολήπτες για παραβίαση της νομοθεσίας μετά την αναστολή των εκποιήσεων. Ο κ. Ιωάννου, σημείωσε πως εάν πετύχαινε το Σχέδιο Εστία δεν θα υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τις εκποιήσεις. Αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση της εφαρμογής του Σχέδιου Ενοίκιο αντί δόσης. Επιπρόσθετα,  αναφέρθηκε στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σύμφωνα με την οποία για να εκποιηθεί ένα ακίνητο θα πρέπει να εξεταστούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν για το Σχέδιο Εστία. Όπως είπε, πως παρά την απόφαση κάποιες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν συμμορφώθηκαν, αναφέροντας πως δεν δεσμεύονται από το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ακόμη δεν κατέληξαν στην τελική πρόταση

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης νόμου που θα συζητηθεί την Πέμπτη. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ επιδιώκουν να βρεθεί μια συναινετική φόρμολα. Συγκεκριμένα με τη νέα πρόταση θα επιχειρηθεί το πάγωμα των εκποιήσεων για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ., οι οποίες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι μονογονιοί, άνεργοι και όσοι έχουν μηναίο οικογενειακό εισόδημα κάτω των €2 χιλ. Παράλληλα γίνονται επαφές για την προώθηση του Δικαστήριού Εκποιήσεων και εφαρμογής του Σχεδίου Ενοίκιο αντί Δόσης. Τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα τα οποία παρόλο που επιμένουν στην αναστολή των εκποιήσεων όπως εφαρμοζόταν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αναμένουν τις τελικές προτάσεις του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχείρισης Δανείων άρχισε επαφές με τα κόμματα.   

ΑΠΟΨΗ

Ισορροπημένη λύση

Δεν θα πρέπει να υπάρξει νέα αναβολή στη συζήτηση των εκποιήσεων. Όσο διαιωνίζεται η συζήτηση τόσο περισσότερη αβεβαιότητα προκαλείται.  Η τελική πρόταση που θα τεθεί την Πέμπτη ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, έτσι ώστε να επωφελούνται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δεν θα δημιουργούνται κίνδυνοι για τη χώρα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις κύριες κατοικίες και να εξαιρεθούν από τη νομοθετική ρύθμιση η επαγγελματική στέγη και τα αγροτεμάχια. Έτσι, εάν η προστασία θα επικεντρωθεί στην πρώτη κατοικία μέχρι €350 χιλ. , ίσως οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες. Πάντως, ελάχιστες κύριες κατοικίες μέχρι €350 χιλ. έχουν εκποιηθεί από τις τράπεζες σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.