Σκέφτονται περισσότερο πριν ανοίξουν την πόρτα ενός καταστήματος για να ζητήσουν δάνειο οι νέοι και οι υφιστάμενοι πελάτες των τραπεζών, ανατρέποντας την τάση που επικρατούσε μέχρι το εννιάμηνο του έτους. Η ζήτηση δανείων από τον Οκτώβριο και μετά εμφανίζεται μειωμένη, όπως τουλάχιστον σημειώνουν τραπεζικές πηγές και γίνονται δεύτερες σκέψεις υπό τον φόβο της συνεχόμενης ανόδου των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος χρήματος εν μέσω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η αύξηση των επιτοκίων δεν φαίνεται να έκαμπτε τους δανειολήπτες που ζητούσαν νέο δανεισμό τόσο για στεγαστικά όσο και επιχειρηματικά δάνεια. Στην παρούσα φάση και μετά τη νέα άνοδο των επιτοκίων οι πελάτες είναι μουδιασμένοι. Τα κυμαινόμενα επιτόκια για στεγαστική πίστη φθάνουν κοντά στο 5%, ενώ τα κυμαινόμενα κινούνται με βάση το euribor πλέον περιθωρίου το οποίο φθάνει μέχρι και 3,5%. Η εικόνα της πιστωτικής επέκτασης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου δεν έδειξε να επηρεάζεται από την ενεργειακή  κρίση, την αβεβαιότητα που παρατηρείται αλλά και την εκτόξευση των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λένε οι τράπεζες στους πελάτες τους για τα επιτόκια

Οι τράπεζες στην Κύπρο έδωσαν νέα δάνεια €2,4 δισ. το εννεάμηνο του 2022 από €2,08 δισ. το εννεάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 15,3%. Τον Σεπτέμβριο που έγινε και η δεύτερη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, τα νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €478,3 εκατ., σε σύγκριση με €261,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Ο κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια είναι υπαρκτός, αν και οι τράπεζες πιστεύουν πως το πρόβλημα θα είναι μικρότερο  καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν δάνεια με πολύ σχολαστικότητα θέλοντας να αποφύγουν υπερβολές ή λάθη του παρελθόντος. Μια γεύση για το πώς κινείται η αγορά ως προς τον δανεισμό και την εξυπηρέτηση χρέους αναμένεται να δώσει την επόμενη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη δεν παραλείπουν κάθε φορά που τους δίνεται ευκαιρία να τονίσουν ότι το ευνοϊκό περιβάλλον των επιτοκίων έχει λειτουργήσει θετικά για τις τράπεζες, αλλά πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στις προοπτικές κινδύνου. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Άντρεα Ένρια, σε δυο ομιλίες του την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ότι τα επιτόκια αυξάνονται. Ζητάμε από τις τράπεζες, σημείωσε, να βελτιώσουν τα πλαίσιά τους για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν την κερδοφορία, αλλά μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του ενεργητικού και την καθαρή θέση των τραπεζών. Κατά την ανταλλαγή απόψεων με το Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ενρία ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα έχουν αυξηθεί και το τρέχον περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ουσιαστική αβεβαιότητα. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για τις προκλήσεις στο εγγύς μέλλον.