Το χρίσμα της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού» για το 2023, που έλαβε επισήμως την περασμένη εβδομάδα η Πάφος από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζεται από τους φορείς της επαρχίας ως μια σημαντικότατη εξέλιξη, τηρουμένων των αναλογιών αντίστοιχη με το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. 

Η δημοσιότητα που θα λάβει η Πάφος σε παγκόσμιο επίπεδο από τη λειτουργία της ως πρωτεύουσα του «έξυπνου τουρισμού», αλλά και η τεράστια βοήθεια και τεχνογνωσία που θα λάβει το 2023 η τουριστική της βιομηχανία, μεγιστοποιεί τη σημασία και τα οφέλη για την κυπριακή πόλη από την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε χαρακτηριστικά στον «Φ» ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), Κυριάκος Δρουσιώτης.

«Αντίστοιχες πρωτοποριακές διαδικασίες για το τουριστικό μας προϊόν», επισήμανε, «σχεδιάζαμε ήδη και προωθούσαμε από την εποχή της θητείας μου ως προέδρου του ΕΒΕ Πάφου όταν και ιδρύσαμε πρώτοι σε όλη την Κύπρο την ΕΤΑΠ ως συλλογικό φορέα τουρισμού μιας περιοχής. Οραματιστήκαμε ένα οργανισμό που να μπορεί να υλοποιεί πρωτοποριακά και μοντέρνα σχέδια για όφελος της Πάφου και η σημερινή μεγάλη επιτυχία, αποτελεί απότοκο του μεγαλεπήβολου εκείνου στόχου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομβικό το χρίσμα της Πάφου ως Ευρωπαική Πρωτεύουσα

Ικανοποίηση για τη διάκριση εξέφρασε μιλώντας στον «Φ» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας τη σημασία της για την περαιτέρω αναβάθμιση της εικόνας και της φήμης του προορισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών της Πάφου.

«Η επιτυχία αυτή», τόνισε, «δεν ήρθε τυχαία, είναι αποτέλεσμα έντονων και συλλογικών προσπαθειών μας τα τελευταία χρόνια. Η Πάφος πρωτοπορεί εδώ και δύο χρόνια στην ψηφιακή καμπάνια προώθησης του τουρισμού της, που προωθούμε ως ΕΤΑΠ και ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, με την συνδρομή του Υφυπουργείου Τουρισμού στις διεθνείς αγορές. Αποδεικνύεται έμπρακτα πλέον ότι η προσπάθεια αυτή είναι απολύτως επιτυχής».

Η διάκριση που πέτυχε η Πάφος, να λάβει το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2023, μαζί με τη Σεβίλλη, έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς τόσο ο Δήμος όσο και οι παράγοντες της πόλης γενικότερα έχουν επενδύσει σημαντικά ώστε η Πάφος να μετατραπεί σε ένα πρότυπο έξυπνο προορισμό σε τομείς όπως η προσβασιμότητα, η αειφορία, η ψηφιοποίηση, η πολιτιστική κληρονομιά και η καινοτομία.

Την διάσταση αυτή τονίζει ιδιαίτερα με δηλώσεις του στον «Φ» ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διάκριση αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η πορεία που χάραξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Πάφου και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στους εν λόγω τομείς επιβραβεύονται και αναγνωρίζονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η πόλη μας ως νικήτρια πόλη αναμένεται να λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding για το 2023», αναφέρει ο Δήμαρχος Πάφου. «Αυτό θα περιλαμβάνει εξατομικευμένες δραστηριότητες προώθησης και προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και διεθνώς. Σε κεντρικό σημείο της Πάφου θα τοποθετηθεί καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας μας ως πρωτεύουσα έξυπνου τουρισμού, ένα ειδικά σχεδιασμένο γλυπτό hashtag για την πόλη.

Παράλληλα, η Πάφος έχει προγραμματίσει σωρεία ενεργειών και έργων για την προώθηση του τίτλου, περιλαμβανομένου ενός σχεδίου δράσης καλών πρακτικών για έξυπνους προορισμούς που θα υλοποιηθεί εντός του 2023».    

Για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023 οι επτά πόλεις που επιλέγηκαν για την τελική φάση μεταξύ 29 υποψηφίων από 13 χώρες ήταν το Άαρχους (Δανία), η Γκιχόν (Ισπανία), το Ζάγκρεμπ (Κροατία), η Πάφος (Κύπρος), το Πόρτο (Πορτογαλία), το Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και η Σεβίλλη (Ισπανία). Επισημαίνεται ότι η επιλογή έγινε μέσα από ελεύθερη διαγωνιστική διαδικασία ανάμεσα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και δεν ήταν προϋπόθεση να περιλαμβάνεται στη λίστα των επιλεγμένων πόλεων κάποια πόλη από την Κύπρο.

Για την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκονταν στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσουν τον τελικό φάκελο της πόλης ο διευθυντής έργων έξυπνης πόλης του δήμου Πάφου, δρ Ζήνων Ζήνωνος, και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΤΑΠ, Νάσος Χατζηγεωργίου.

Την εξέλιξη αυτή υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό όλοι οι τουριστικοί και οικονομικοί φορείς της επαρχίας, προσβλέποντας σε πρακτικά οφέλη από την δημοσιότητα που αποκτά για μια ακόμη φορά η Πάφος ως προορισμός. Πέραν του ΠΑΣΥΞΕ, που μετείχε ενεργά όλα αυτά τα χρόνια στις προσπάθειες εφαρμογής έξυπνων πρακτικών στον τουρισμό, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ) από την πλευρά του, χαιρέτισε την επιλογή την Πάφου ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού για το 2023. Ο φορέας των επιχειρήσεων εστίασης της Πάφου, συνεχάρη τον Δήμο Πάφου, την ΕΤΑΠ και γενικά όλους όσοι εργάστηκαν για να έρθει αυτή η μεγάλη επιτυχία για την Πάφο.

«Αναμένεται το 2023 να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και αυτό γιατί προηγήθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που ακόμη δεν έχει τελειώσει, αλλά και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ, Άγγελος Ονησιφόρου. «Η προσπάθεια, όμως από την πλευρά μας και ιδιαίτερα μετά την μεγάλη επιτυχία της Πάφου, θα πρέπει να συνεχιστεί  για να πετύχουμε περαιτέρω προσέλκυση τουριστών. Η επιτυχία αυτή επιβάλλεται να τύχει σωστών χειρισμών από τους αρμοδίους, αλλά και απ’ όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα οφέλη», κατέληξε.

Τα κριτήρια που έδωσαν τον «τίτλο»

Σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού ορίζεται μια πόλη η οποία θα πρέπει να υλοποιεί καινοτόμες, έξυπνες και ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του τουρισμού, να αξιοποιεί το γεωγραφικό, κοινωνικό και ανθρώπινό της κεφάλαιο για την ανάπτυξη του τουρισμού της, την ευημερία της πόλης και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής των κατοίκων της, να προσφέρει μία εμπλουτισμένη και εξατομικευμένη τουριστική εμπειρία μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πλεονεκτημάτων με σεβασμό και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, να επιτρέπει την πρόσβαση σε τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα μέσω των νέων τεχνολογιών, της διασυνδεσιμότητας και της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, να είναι προσβάσιμη στους ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνική ή την οικονομική τους κατάσταση, με ή χωρίς αναπηρία. 

Θα πρέπει επίσης να είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω διαφορετικών μέσων μεταφοράς και να διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο αστικών μεταφορών εντός της πόλης. Θα πρέπει να εργάζεται για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων της, ενώ να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικο-πολιτισμικής ανάπτυξης. Επίσης θα πρέπει να προσφέρει καινοτόμες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας πληροφορίες, προϊόντα, υπηρεσίες, μέρη και εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καταναλωτών με λύσεις βασισμένες σε ΤΠΕ και χρήση ψηφιακών εργαλείων και τέλος θα πρέπει να αξιοποιεί ευρηματικά την πολιτιστική της κληρονομιά και τη δημιουργική της βιομηχανία για την προσφορά μίας εμπλουτισμένης τουριστικής εμπειρίας.