Αυξάνονται οι ψηφιακοί νομάδες από τρίτες χώρες που επιλέγουν την Κύπρο για προσωρινή τους βάση, καθώς, μέσω του σχεδίου που εφαρμόζεται, έχουν φτάσει πλέον τους 150, σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ» από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Στην ουσία, οι αιτήσεις για παροχή αδειών παραμονής μέσω του «Cyprus Digital Nomad Visa» τριπλασιάστηκαν σε διάστημα έξι μηνών περίπου, καθώς όταν ο «Φ» ασχολήθηκε ξανά με το θέμα υπήρχαν μόνο 50 αιτήσεις. Πλέον, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οι αιτήσεις από την αρχή του χρόνου που εφαρμόστηκε το νέο σχέδιο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων έχουν φτάσει τις 150 και στο σύνολο τους έχουν εγκριθεί.

Αυτό σημαίνει ότι  πήραν άδεια παραμονής για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια. Στην πλειοψηφία τους, όπως επίσης πληροφορούμαστε, οι ψηφιακοί νομάδες που βρίσκονται στο νησί συνοδεύονται από την οικογένεια τους, ήτοι από την/τον σύζυγο ή και τα παιδιά τους. Αυτό επιφέρει πρόσθετα οφέλη για διάφορους κλάδους της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμοι για περισσότερους… ψηφιακούς νομάδες

Το σχέδιο για προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, που εντάσσεται στη νέα στρατηγική για την προσέλκυση εταιρειών στην Κύπρο, προέβλεπε αρχικά την παραχώρηση μόλις 100 αδειών διαμονής αλλά λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος που αρχικά υπήρξε το Υπουργικό Συμβούλιο αύξησε τις άδειες που θα δοθούν στις 500. Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο πως το σχέδιο θα συνεχιστεί και του χρόνου, καθώς υπάρχει ακόμα περιθώριο για κάλυψη των 500 αδειών διανομής και για προσέλκυση κι άλλων ψηφιακών νομάδων, που πολλοί τους χαρακτηρίζουν και ως ολόχρονους τουρίστες. Στο σχέδιο μπορούν να ενταχθούν υπήκοοι από τρίτες χώρες, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να μπορούν να εκτελούν την εργασία του εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και την ίδια ώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν σταθερούς και επαρκείς μηνιαίους πόρους διαβίωσης ύψους τουλάχιστον €3500, όπως προκύπτουν μετά την αποκοπή εισφορών και φόρων.