Ψηφιακοί γίνονται όλο και περισσότερο οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου γυρίζοντας την πλάτη στον παραδοσιακό τρόπο διεκπεραίωσης για τις συνηθισμένες τραπεζικές συναλλαγές και αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την επίσκεψη σ’ ένα τραπεζικό κατάστημα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου 2022 έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι στόχοι της διοίκησης για ψηφιακή μεταμόρφωση της τράπεζας αρχίζουν και αποδίδουν.

Η υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες συνέχισε να αυξάνεται και να κερδίζει δυναμική κατά το γ’ τρίμηνο 2022 και μετέπειτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η τράπεζα. «Στα τέλη Οκτωβρίου 2022, το 94% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν μέσω των ψηφιακών καναλιών (αύξηση κατά 27.6 ε.μ. από 66,4% τον Σεπτέμβριο 2017, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ψηφιακής μεταμόρφωσης). Επιπλέον, το 81,3% των ιδιωτών πελατών επιλέγουν ψηφιακά κανάλια έναντι των καταστημάτων για την εκτέλεση των συναλλαγών τους (αύξηση κατά 21,1 ε.μ. από 60,2% τον Σεπτέμβριο 2017).

Στα τέλη Οκτωβρίου 2022, οι ενεργοί χρήστες της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά και οι ενεργοί χρήστες QuickPay αυξήθηκαν κατά 14,5% και 33,1% αντίστοιχα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Τον Οκτώβριο 2022 καταγράφηκε, μέχρι στιγμής, ο υψηλότερος αριθμός χρηστών QuickPay με 162 χιλιάδες ενεργούς χρήστες. Αντίστοιχα, ο υψηλότερος αριθμός πληρωμών QuickPay μέχρι στιγμής καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022 με 477 χιλιάδες συναλλαγές. Επίσης, νέες υπηρεσίες, όπως το Google Pay, καθώς και η διαχείριση εμπρόθεσμων καταθέσεων θα είναι σύντομα διαθέσιμες στους πελάτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψηφιακή μεταμόρφωση

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων που βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών, τον εξορθολογισμό των εσωτερικών διαδικασιών και την εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας. Τον Οκτώβριο 2022, η τράπεζα συνέχισε να εμπλουτίζει και να βελτιώνει τις ψηφιακές της υπηρεσίες προωθώντας ένα νέο καινοτόμο προϊόν προς τους πελάτες της, τα QuickLoans. Τέσσερα νέα δανειοδοτικά προϊόντα είναι τώρα διαθέσιμα στα ψηφιακά κανάλια του Συγκροτήματος (Mobile App και Internet Banking), επιτρέποντας έτσι στους ιδιώτες πελάτες της Τράπεζας να υποβάλουν αίτηση για δάνειο και να λαμβάνουν άμεση ενημέρωση για την απόφαση στην αίτησή τους. Προσφέροντας αυτή τη νέα ψηφιακή λύση, η Τράπεζα διαφοροποιείται περαιτέρω στην κυπριακή αγορά και ενισχύει τη θέση της ως πρωτοπόρος σε ψηφιακές υπηρεσίες στον τραπεζικό τομέα.

Μοντέλο  λειτουργίας

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση καταστημάτων, το συγκρότημα μείωσε τον αριθμό καταστημάτων κατά 20 από την αρχή του έτους σε 60, μείωση ύψους 25%. Μέσω αυτών των επιτυχημένων πρωτοβουλιών, το Συγκρότημα έχει επιτύχει να ολοκληρώσει τον στόχο του, νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, για μείωση του προσωπικού κατά περίπου 15% και του αριθμού των καταστημάτων κατά 25%. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κόστος προς έσοδα αναπροσαρμοσμένος για τον ειδικό φόρο επί των καταθέσεων και άλλα τέλη/εισφορές για το εννιάμηνο 2022 μειώθηκε σε 54%, κατά 7 ε.μ., σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.