Σήμερα στην Κύπρο, ως γνωστόν, η φοιτητική στέγαση βρίσκεται σε κυμαινόμενα επίπεδα, με τις τιμές και τη ζήτηση να έχουν αυξηθεί σε όλο το εμβαδόν του νησιού σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, παρά τις προβλέψεις πως θα μειώνονταν δραματικά.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ολική μας, σχεδόν, απελευθέρωση από τους περιορισμούς της πανδημίας, δείχνει πως η φοιτητική στέγαση ορθοποδεί γρηγορότερα από όσο περιμέναμε, και κερδισμένοι βγαίνουν, εκτός από τον μικρό αριθμό φοιτητών που πρόλαβε σπάνιες, καλές ευκαιρίες σε κρατικές εστίες, και αυτοί που επενδύουν σε ιδιωτικές.

Με την έναρξη της πανδημίας και το φαινόμενο της διαδικτυακής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, οι προβλέψεις για τις φοιτητικές εστίες ήταν αρνητικές, αφού τα πανεπιστήμια είχαν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν πολλά από τα μαθήματά τους σε διαδικτυακό περιβάλλον. Έκπληξη, όμως, ήταν για όλους, η έντονη επιθυμία των φοιτητών να ζήσουν την αυθεντική φοιτητική ζωή, σε κοινωνικό περιβάλλον και ανεξάρτητοι από τους γονείς τους. Έτσι, η φοιτητική στέγαση αποδείχθηκε ανθεκτική σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις της εποχής μας.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους λόγους που κάνουν την αποδεδειγμένα σταθερή αυτή αξία να είναι κάτι περισσότερο από κατάλληλη για επένδυση, με μερικά tips και προφυλάξεις.

Ζήτηση και αυξανόμενη επένδυση

Παρουσιάστηκε τεράστια ζήτηση τα τελευταία 2 χρόνια και ένεκα τούτου αυξήθηκαν οι τιμές, κάτι που δυσκολεύει τους φοιτητές οι οποίοι, όμως, ανένδοτοι συνεχίζουν να ψάχνουν το καλύτερο για τα φοιτητικά τους χρόνια. Την ίδια στιγμή, όμως, το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές που ξέρουν πως η στέγαση δεν θα χάσει την αξία της, και, όσο ακριβή και να είναι η επένδυση, θα είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Σύγκριση, ασφάλεια και τοποθεσία

Στις ιδιωτικές εστίες, οι φοιτητές έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κρατικές, παρόλο που το κόστος ενοικίου είναι παρόμοιο. Απολαμβάνουν την πολυτέλεια και την ασφάλειά των κτηρίων που έχουν υψηλές προδιαγραφές, αλλά και την προσωπική τους ασφάλεια σε 24ωρη βάση μέσω ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που βρίσκονται στις εστίες. Επίσης, κερδίζουν το αίσθημα κοινωνικοποίησης διαμένοντας σε μια ήσυχη περιοχή μακριά από το χάος και την ανασφάλεια που υπάρχει στο κέντρο της πόλης, βελτιώνοντας έτσι και την ψυχική τους υγεία, εξαιτίας των ανέσεων και των μηδενικών λόγων ανησυχίας στο περιβάλλον τους.

Οι φοιτητές απολαμβάνουν smart homes με περιβαλλοντική συνείδηση, αφού οι ιδιωτικές εστίες είναι μοντέρνες και κατασκευασμένες από εταιρείες που ενδιαφέρονται για τους ενοίκους τους.

Διεθνείς φοιτητές και διεθνή πρότυπα

Με την ίδρυση και λειτουργία αξιόλογων Πανεπιστημίων στην Κύπρο με διεθνή αναγνώριση, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και η φοίτηση σε αυτά από φοιτητές από πολλές χώρες του εξωτερικού. Επομένως, η ανάγκη για φοιτητική στέγαση παρατηρείται να είναι ασταμάτητη και συνεχώς αυξανόμενη, με την επένδυση σε αυτή κερδοφόρα μακροπρόθεσμα. Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εστιών, πολλές λαμβάνουν μέτρα για να ξεπεράσουν και τα διεθνή πρότυπα εστιών σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, για την ευχαρίστηση των διεθνών φοιτητών συνηθισμένων σε αυτές τις προδιαγραφές, αλλά και των ντόπιων που ψάχνουν κάτι καλύτερο για τους ίδιους και για το περιβάλλον.

Tips και προφυλάξεις

Επενδύοντας στην ιδιωτική στέγαση είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική κίνηση για το portfolio των επενδυτών ακινήτων, αφού ο τομέας είναι recession-proof, δεν επηρεάζεται, δηλαδή, από οποιαδήποτε πιθανή οικονομική κρίση. Οι επενδυτές πρέπει να επιλέγουν χώρους στέγασης που πληρούν όλες τις  προϋποθέσεις, των οποίων οι τιμές ενοικίασης είναι σταθερές, αφού η ζήτηση και η ποιότητα είναι δεδομένες. Με ξεκάθαρα συμβόλαιά και πληροφόρηση εξαρχής είναι σε θέση να ανταγωνίζονται και τις πιο αναγνωρισμένες υποδομές στέγασης με διεθνή πρότυπα. Οι εκτιμήσεις για τις μεγάλες απολαβές λόγω των επενδύσεων στη φοιτητική στέγαση είναι πολύ θετικές, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να δείτε τις επιλογές σας το συντομότερο δυνατόν.

Μπορείτε να αρχίσετε το επενδυτικό σας ταξίδι με τη διεθνούς φήμης κυπριακή εταιρεία bbf®, με πολυτελείς μοντέρνες αναπτύξεις κυρίως σε Λεμεσό και Λευκωσία, όπως το οικιστικό συγκρότημα «Cape Town Loft», το οποίο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό «σημείο αναφοράς», από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο – uha London, και βρίσκεται στον Δήμο Έγκωμης στη Λευκωσία, κοντά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που εντυπωσιάζει με τις σύγχρονες και ποιοτικές προδιαγραφές του.

Μάθετε περισσότερα για την bbf: και το Cape Town Loft στο https://bbf.com/.