Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας αναβαθμίζεται η Λαϊκή Αγορά του Δήμου Δερύνειας. Οι εργασίες αναβάθμισης αναμένεται να διαρκέσουν ένα περίπου χρόνο και υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ.  

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, χθες Τρίτη 22 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου και του Δήμου Δερύνειας, επισκέφθηκαν το χώρο όπου λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κεντρικό Κράτος και την Τοπική Αρχή.

Πρόσθεσε ότι «αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να γίνει η προκήρυξη προσφορών και μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, δηλαδή εντός Απριλίου, θα αρχίσουν οι εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης της Λαϊκής Αγοράς. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν πλακόστρωτο, χώρους στάθμευσης και υγιεινής, στέγαστρα, μοντέρνοι πάγκοι και διάφορες άλλες υπηρεσίες για τους παραγωγούς και το κοινό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος και τον χρόνο που θα πάρει για να υλοποιηθεί έργο ο κ. Καραγιάννης είπε πως «το έργο αναμένεται να στοιχίσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και οι εργασίες αναβάθμισης υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε ένα περίπου χρόνο».

Στη Λαϊκή Αγορά, ανέφερε, «λειτουργούν προς το παρόν 45 πάγκοι με παραγωγούς οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους και με την αναβάθμιση του χώρου οι πάγκοι θα αυξηθούν στους 50».

Υπολογίζουμε, συνέχισε, «οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν και τους πενήντα πάγκους, αφού μεταβαίνουν στη Λαϊκή Αγορά σε συγκεκριμένες περιόδους, δηλαδή υπάρχουν άτομα  ολόκληρο το χρόνο ή μόνο για δύο, τρεις, τέσσερις ή ακόμα και έξη μήνες, αναλόγως των προϊόντων που διαθέτουν προς πώληση».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, στόχος του Δήμου είναι οι παραγωγοί να πουλούν ό,τι επιτρέπεται από τη Νομοθεσία, δηλαδή λαχανικά, φρούτα, φθαρτά, σαλιγκάρια, ψάρια, μεταποιημένα και βιολογικά προϊόντα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λουλούδια και συσκευασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και χοιρομέρι, χαλλούμια και τραχανά τα οποία δεν έχουν εμπορική επωνυμία.

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Δερύνειας απάντησε πως «προκειμένου ένας παραγωγός να λάβει άδεια πώλησης των προϊόντων του στη Λαϊκή Αγορά, αυτά θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους και να προσκομίσει στον Δήμο όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Ανέφερε ακόμα ότι «στη Λαϊκή Αγορά υπάρχουν και παραγωγοί που φτάνουν από ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο ακόμα και από την Πάφο. Οι παραγωγοί θα μετακινηθούν σύντομα σε παρακείμενο τεμάχιο, με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς κατά την εκτέλεση των εργασιών και περιορισμό της ταλαιπωρίας παραγωγών και καταναλωτών».