Στα όρια της γελοιοποίησης βρέθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είδε την πρότασή της για πλαφόν 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, και μάλιστα με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, να απορρίπτεται με εντονη απαρέσκεια από την πλειοψηφία των υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών, μετά από μια πολύ έντονη συζήτηση στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.

Μάλιστα, υπουργοί Ενέργειας δεν δίστασαν να μιλήσουν με πολύ απαξιωτικά σχόλια, για την πρόταση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την ακόμα και γελοία. Επικρίνεται επίσης η μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξε τους τελευταίους πολλούς μήνες η Επιτροπή για να καταθέσει προτάσεις που να ικανοποιούν τις μίνιμουμ απαιτήσεις των κρατών, επιλέγοντας να κινείται στα όρια των επιλογών και των προτεραιοτήτων της Γερμανίας και μερικών άλλων χωρών, με παρόμοιες θέσεις.

Από τις προηγούμενες μέρες είχε διαφανεί πως το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πολύ δύσκολα θα κατέληγε σε απόφαση. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν χθες νωρίς το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε πως η συζήτηση θα επαναληφθεί -με την ελπίδα να ληφθεί απόφαση- σε νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου. Δύο μέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, την οποία πιθανό να απασχολήσει ξανά το ίδιο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα και άλλες 3 χώρες θέλουν πλαφόν αερίου στα 150/MWh

Λίγο πριν την έναρξη του χθεσινού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ (μεταξύ τους και η Ελλάδα), κατά την οποία αποφασίστηκε να μην εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν. Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με την στάση των 15 διαφώνησαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Η Γερμανία διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στα επίπεδα που επιθυμούν οι 15 (περίπου 150 ευρώ τη μεγαβατώρα) αλλά αποδέχθηκε την πραγματοποίηση νέου Συμβουλίου στις 13/12.

Το προτεινόμενο επίπεδο του πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα κρίνεται από την πλειοψηφία πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, είπε πως «το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο είναι «αστεία», δήλωσε από τη μεριά της η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα. Ο ομόλογός της της Ισπανίας το είχε χαρακτηρίσει κοροϊδία. «Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…), δεν λέει με σαφήνεια αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντερ Στράτεν. Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας, Μίριαμ Ντάλι, σχολίασε ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός τον καθιστούν «σχεδόν αδύνατο».