Κυπριακό καθεστώς ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού ενέκρινε η Κομισιόν. 

Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για κρατικές ενισχύσεις COVID. 

Βάσει του καθεστώτος, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο απευθύνεται σε εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς εκτός του χρηματοοικονομικού, καθώς και στους αυτοαπασχολούμενους. Το σύστημα αποσκοπεί στον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών που επήλθαν από τη διαταραχή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η οποία συνδέεται με τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Οι επιχορηγήσεις χορηγήθηκαν σε χρονικό διάστημα που έληξε στις 27 Νοεμβρίου 2020. Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι δικαιούνταν να λάβουν ποσό ενίσχυσης από 1.250 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο COVID που ίσχυε κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο COVID. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.