Σωρεία ατασθαλιών, παραβιάσεων και αδυναμιών καταγραφεί σε έκθεση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται ότι καθηγητές και διοικητικό προσωπικό εργάζονται και εκτός του ιδρύματος, χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια. Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση των οικονομικών πόρων. Επίσης, αναφέρεται καθυστέρηση σε αποπεράτωση έργων.

Ειδικότερα, σε έκθεση για το 2019 και 2020, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι τα έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται από κρατική χορηγία, δεν δαπανούνται στη βάση των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης που ισχύουν στον δημόσιο τομέα και προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. «Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες στις διαδικασίες λειτουργίας, ενώ τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Κύπρου προβαίνουν στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες αντίκεινται στο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει και επιδεικνύουν ανεκτικότητα και κωλυσιεργία στη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον μελών του προσωπικού που παραβιάζουν τους κανονισμούς του Πανεπιστημίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε επίσης ότι: 

> Δεν υπήρξε συνεχής παρακολούθηση της διαχείρισης των έργων.

> Δεν έτυχαν έγκαιρου χειρισμού οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

> Σε αρκετές περιπτώσεις οι χρονικές και οικονομικές απαιτήσεις των αναδόχων εξετάστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

> Δεν καθορίστηκαν δεσμευτικά χρονικά ορόσημα για αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων.

> Δεν αποστάληκαν προς τους αναδόχους οι απαραίτητες γραπτές προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις των εργασιών.

> Καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά ως αποζημιώσεις προς τους αναδόχους.

> Τα έργα ολοκληρώθηκαν με σημαντικές καθυστερήσεις.

> Αδυναμίες και παραλείψεις σχετικά με την εφαρμογή της περί δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας. 

Σε Εκθέσεις του εσωτερικού ελεγκτή του Πανεπιστημίου Κύπρου καταγράφηκε ότι σε καθηγητή, ο οποίος κατέχει έδρα σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, παραχωρήθηκε άδεια μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το χρονικό διάστημα που κατέχει τη θέση του καθηγητή και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που κατέχει την εν λόγω έδρα.

Για τριετή περίοδο, κατά την οποία παραχωρήθηκε σε άλλο καθηγητή άδεια, έτσι ώστε να διοριστεί από κοινού σε θέση καθηγητή μερικής απασχόλησης σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι 20 μέρες ετησίως, δεν υπάρχουν καταχωρημένες στο σύστημα του Πανεπιστημίου διδακτικές ώρες για τα χειμερινά εξάμηνα.

Μέλος του διοικητικού προσωπικού, πέραν της μόνιμης απασχόλησής του στο Πανεπιστήμιο, απασχολείτο εξωπανεπιστημιακά χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια. Το Πανεπιστήμιο δεν προέβη σε πειθαρχική έρευνα αλλά υπέδειξε στο μέλος ότι οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακή απασχόληση είναι παράνομη, εκτός και αν εξασφαλιστεί σχετική έγκριση.

Παραχωρήθηκε άδεια άνευ απολαβών για περίοδο πέντε ετών σε καθηγητή (Νιαζί Κιζιλγιουρέκ), κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά την ύπαρξη νομικών γνωματεύσεων στις οποίες αναφέρεται ότι δημιουργείται ασυμβίβαστο για τον καθηγητή, με την ταυτόχρονη κατοχή θέσης στο Πανεπιστήμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το μέγιστο ποσό απολαβών μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού από ερευνητικά προγράμματα ανήλθε σε σημαντικό ποσοστό του ετήσιου μισθού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το ποσό του ετήσιου μισθού. 

Μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέχουν μετοχές ή είναι διευθυντές ή/και γραμματείς σε ιδιωτικές εταιρείες, ενδεχομένως χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική έγκριση και χωρίς το Πανεπιστήμιο να προβεί στη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας. 

Το Πανεπιστήμιο παράνομα, όπως φαίνεται, ενέκρινε την παράταση εργοδότησης καθηγητή για συνολική περίοδο 11 ετών μετά την ημερομηνία αφυπηρέτησής του