Ασυμφωνία επικρατεί για την ώρα μεταξύ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για την εξεύρεση κοινής φόρμουλας για τις εκποιήσεις. Χθες εξετάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του νόμου για αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023.

Άλλοι μελετούν το ενδεχόμενο μερικής αποδοχής της αναπομπής και της αναθεώρησης της πρότασης, ώστε να προστατεύεται μόνο η κύρια κατοικία και άλλοι ευνοούν μεν περαιτέρω στόχευση της αναστολής των εκποιήσεων, με τη συμπερίληψη ωστόσο της επαγγελματικής στέγης και των αγροτεμαχίων (πέραν της κύριας κατοικίας), με κάποια περιοριστικά κριτήρια. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιλογή της απόρριψης της αναπομπής.

Υπάρχει ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό της 10ης Νοεμβρίου, όπου, λόγω της ασυνεννοησίας και της έλλειψης κοινά αποδεκτής εναλλακτικής επιλογής, ανεστάλη τελικά για άλλους τρεις μήνες η νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πριν την έναρξη της χθεσινής συζήτησης, στα πηγαδάκια οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, με στόχο να βρεθεί μια συναινετική φόρμουλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ΔΗΚΟ μελετά το ενδεχόμενο μερικής αποδοχής της αναπομπής, με παράλληλη προστασία (μόνο) της κύριας κατοικίας, αξίας μέχρι €350 χιλ. Θέση την οποία φαίνεται να συμμερίζονται η ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, έτσι ώστε να συνάδει με τη δέσμευση που έδωσαν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την οποία δεν θα έβγαζαν στο σφυρί πρώτες κατοικίες μέχρι €350 χιλ., που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Παράλληλα, όμως, η ΔΗΠΑ, πέραν της κύριας κατοικίας, επιδιώκει να υπάρξει στοχευμένη προστασία και της επαγγελματικής στέγης και των αγροτεμαχίων. Κάτι το οποίο επιχείρησε να πράξει μέσω τροπολογιών και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Από την άλλη, ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, πρότεινε προστασία της κυρίας κατοικίας, αξίας μέχρι €350 χιλ., λαμβάνοντας όμως υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια του Σχέδιου Εστία. Παράλληλα, εισηγήθηκε προστασία της επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασίων έως €350 χιλ. (αντί 750.000 που είναι στον νόμο που αναπέμφθηκε) και η αξία του ακινήτου μέχρι €600 χιλ., καθώς και των αγροτεμαχίων μέχρι €100 χιλ., νοούμενου ότι οι ιδιοκτήτες των τεμαχίων είναι ενεργοί γεωργοί και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Πληρωμών. Σήμερα, ο κ. Παπαδούρης θα αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας τις θέσεις του επί των εισηγήσεων.

Το ΑΚΕΛ εμμένει στην αρχική του θέση αλλά δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει όποια πρόταση τεθεί ενώπιον του. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ απουσίαζαν από τη συνεδρία, ενώ το ΔΗΣΥ θα αποδεχθεί την αναπομπή για ακύρωση της αναστολής εκποιήσεων.

Δύσκολα τα πράγματα για την Κυβέρνηση

Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί η Κυβέρνηση σε περίπτωση απόρριψης της αναπομπής από την Ολομέλεια. Και αυτό, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει δεδικασμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο (έκρινε συνταγματικό το προηγούμενο πάγωμα των εκποιήσεων) και ίσως διστάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου. Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρία, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Προέδρου σε περίπτωση που η Βουλή εμμείνει στο πλήρες πάγωμα ή σε μερική αποδοχή της αναπομπής, με την προστασία μόνο της κύριας κατοικίας. Επανέλαβε πως ίσως να υπάρξει πρόβλημα με την επόμενη αξιολόγηση από την Κομισιόν, σε σχέση με τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας λέχθηκε πως η αναπομπή ενός νόμου γίνεται για οποιοδήποτε λόγο, ενώ η αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο γίνεται μόνο για συνταγματικούς λόγους.

ΑΠΟΨΗ

Απαιτείται συναινετική φόρμουλα

Στο χέρι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων είναι να προστατεύσουν τους δανειολήπτες μέσω μιας στοχευμένης ρύθμισης σε σχέση με τις εκποιήσεις. Για το καλό των δανειοληπτών που πραγματικά έχουν οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει τα κόμματα να βάλουν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές και να προχωρήσουν σε μια λειτουργική ρύθμιση. Ας προχωρήσουν αρχικά με μια ρύθμιση που αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ., κάτι για το οποίο έχουν δεσμευθεί τόσο οι τράπεζες όσοι και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και στη συνέχεια ας βρουν μια στοχευμένη ρύθμιση για την επαγγελματική στέγη και τα αγροτεμάχια.