Περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους αγοραστές πρώτης κατοικίας που μπήκε στο μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας το τελευταίο δίμηνο εντοπίστηκε να έχει καταχραστεί τον μειωμένο ΦΠΑ 5% (αντί 19%) κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας. Δηλαδή, είτε αγόρασαν εξοχικό, βαφτίζοντάς το ως κύρια κατοικία, είτε αγόρασαν διαμερίσματα, τα οποία «έγραψαν» στα παιδιά τους και στη συνέχεια τα ενοικίαζαν, είτε αφορούσαν περιπτώσεις ξένων επενδυτών οι οποίοι αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα και επαύλεις εκατομμυρίων, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, για να πάρουν κυπριακό διαβατήριο και είτε δεν χρησιμοποιούν τα υποστατικά, είτε τα αξιοποιούν με άλλο τρόπο. Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων του Τμήματος Φορολογίας, που αποκαλύπτουν μεγάλη κατάχρηση ενός λεγόμενου «κοινωνικού μέτρου» (για το οποίο η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου) έκανε χθες στο Προεδρικό ο υπουργός Οικονομικών Κ. Πετρίδης.

Όσο το Τμήμα Φορολογίας ενισχύει τους επιτόπιους ελέγχους του, τόσο περισσότερες εξόφθαλμες περιπτώσεις κατάχρησης εντοπίζει. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, από τις 3 Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, λειτουργοί του Τμήματος διενήργησαν συνολικά 1.741 επιτόπιους ελέγχους και σε 794 «κύριες κατοικίες» εντοπίστηκαν να διαμένουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Από αυτά, διαφάνηκε πως 275 δεν έπρεπε να επωφεληθούν με το 5% ΦΠΑ και θα τους επιβληθεί  επιπρόσθετη φορολογία, συνολικού ύψους €16.2 εκατ. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί τη διαφορά του ΦΠΑ, δηλαδή θα καταβάλουν επιπλέον 14%, έτσι ώστε να τους επιβληθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 19%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για μείωση ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 

Από το ύψος του επιπλέον ΦΠΑ που επιβλήθηκε για κατοικίες/διαμερίσματα στη Λεμεσό συνάγεται πως οι καταχρήσεις της νομοθεσίας στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανόν σχετίζονται με ξένους επενδυτές, ενώ στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμόχωστου οι καταχρήσεις προφανώς σχετίζονται με εξοχικά που δηλώθηκαν σαν πρώτες κατοικίες. Στις δύο συγκεκριμένες περιοχές, η επιπρόσθετη φορολογία που επιβλήθηκε σύμφωνα μετα επίσημα στοιχεία ήταν ύψους €10.6 εκατ., από το σύνολο των 16,2 εκατ. που επιβλήθηκε παγκύπρια ως πρόσθετη φορολογία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: €16.2 εκατ. θα πληρώσουν οι μη-δικαιούχοι μειωμένου ΦΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι φοροθέτες κατά τη δεύτερη φάση της εκστρατείας επικεντρώθηκαν σε περιπτώσεις επαύλεων, εξοχικών και διαμερισμάτων, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες πως είτε είναι κενά είτε οι ιδιοκτήτες τους τα ενοικιάζουν μέσω του booking ή του Airbnb. 

Επαύλεις στη Λεμεσό

Για παράδειγμα, στη Λεμεσό έγιναν 457 έλεγχοι, κατά τους οποίους σε 237 ακίνητα εντοπίστηκε να διαμένει κάποιος. Από αυτά, σε 82 περιπτώσεις υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας. 

100% στην ελ. Αμμόχωστο

Στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου σχεδόν σε όλα τα ακίνητα που εντοπίστηκε να διαμένει κάποιος διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση! Δηλαδή, έγιναν έλεγχοι σε 225 υποστατικά και σε 45 ακίνητα εντοπίστηκαν να διαμένουν πρόσωπα τα οποία είχαν επωφεληθεί με μειωμένο ΦΠΑ, χωρίς να δικαιούνται.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Κοντά σε πανεπιστήμια για ενοικίαση…

Στη Λευκωσία εντοπίστηκαν 81 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Οι παραβάσεις αφορούσαν 375 διαμερίσματα, τα οποία γειτνιάζουν κυρίως με περιοχές με πανεπιστήμια και ενοικιάζονται. Άλλα 163 ακίνητα βρέθηκαν κενά/ακατοίκητα. Στη Λάρνακα για 38 ακίνητα επιβλήθηκε επιπρόσθετη φορολογία €1.1 εκατ. Έγιναν συνολικά 242 επισκέψεις, όπου σε 89 ακίνητα διέμεναν κάποιοι φορολογούμενοι ενώ άλλα 153 ήταν κενά.

Στην Πάφο, σε 29 περιπτώσεις από τις 48 που εντοπίστηκαν επιβλήθηκε πρόσθετη φορολογία €2.7 εκατ. Υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για αλλοδαπούς που αγόρασαν τα ακίνητα για ιδιοκατοίκηση αλλά στην πορεία αναχώρησαν από την Κύπρο -ή δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ- βάζοντάς τα στο νοίκι.