Τη φόρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται να κόβει το Υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για τις εκποιήσεις. Αρμόδια κυβερνητική πηγή, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως η εκτελεστική εξουσία δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη πρόταση, που προωθούν κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως μας λέχθηκε, δεν πρόκειται για συμβιβαστική πρόταση, αλλά για κεκαλυμμένη κατάργηση του πλαισίου των εκποιήσεων, γεγονός που συνιστά πρόκληση για κάθε συνετό δανειολήπτη.

Επίσης, σημείωσε πως η πρόταση θέτει σε κίνδυνο τους καταθέτες, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε δανειοδότηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, ενώ επιβραβεύει και τους κακοπληρωτές. Παράλληλα, ανέφερε πως εάν το υπουργείο συναινούσε με την πρόταση, η εκτελεστική εξουσία θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα έχανε την αξιοπιστία της έναντι των οίκων αξιολόγησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιμένουν τον Πετρίδη πριν αποφασίσουν για εκποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως η συμβιβαστική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αποτελεί εναλλακτική επιλογή της Βουλής για να μην απορρίψει, αύριο, την αναπομπή από τον Πρόεδρο της αναστολής εκποιήσεων.

Η πρόταση προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι €350 χιλ., με τα εισοδηματικά κριτήρια του Σχεδίου Εστία και της επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασιών της ιδιοκτήτριας εταιρείας μέχρι €350 χιλ. και με μέγιστη αξία επαγγελματικής στέγης (του ακινήτου) τις €600 χιλ. Επιπρόσθετα, προβλέπει την προστασία των αγροτεμαχίων τα οποία αποτελούν επαγγελματική δραστηριότητα, με τη βεβαίωση εγγραφής του δανειολήπτη στο Μητρώο Αγροτών του ΚΟΑΠ, με την ανώτατη αξία τεμαχίου στις €100 χιλ.

Με την συγκεκριμένη πρόταση διαφωνούν και οι τράπεζες, οι οποίες θεωρούν πως είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Τραπεζικοί κύκλοι δήλωσαν στον «Φ» πως με την πρόταση θα παγώσει ο νόμος, καθώς θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι δικαιούχοι. Όπως είπαν, σε σχέση με τα κριτήρια του Σχεδίου Εστία για την κύρια κατοικία, οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν κατά πόσο οι αιτητές δεν έχουν άλλη περιουσία ή αν έχουν καταθέσεις πέραν των €25 χιλ. Σε σχέση με την επαγγελματική στέγη, σημείωσαν πως οι τράπεζες θα εξετάζουν τις οικονομικές καταστάσεις των νομικών προσώπων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανησυχίες των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Παρά τη διαφωνία της Κυβέρνησης, κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ΔΗΠΑ, φαίνεται να ασκούν πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση και να μην την αναπέμψει, σε περίπτωση έγκριση της από τη Βουλή. Μετά τα νέα δεδομένα, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πεδίο, με κάποια αντιπολιτευόμενα κόμματα να εξετάζουν και μερική αποδοχή της αναπομπής και την κατάθεση τροπολογίας για προστασία μόνο της κύριας κατοικίας, αξίας μέχρι €350 χιλ.