Πλοιοκτήτρια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βερμούδες και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φαίνεται να έχει δρομολογήσει τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο. Πρόκειται για την Frontline Ltd, στον στόλο της οποίας περιλαμβάνονται πετρελαιοφόρα και δεξαμενόπλοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στη χθεσινή έκδοση της αγγλόφωνης εφημερίδας των Βερμούδων The Royal Gazette, τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας έχουν λάβει ήδη απόφαση για τη «μετεγγραφή» των πλοίων του στόλου της Frontline Ltd στο κυπριακό νηολόγιο.

Ωστόσο, το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί και τυπικά κλειστό. Σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση. Αν οι μεγαλομέτοχοι ανάψουν πράσινο, τότε η «μετακόμιση» της επιχειρηματικής αυτής οντότητας πιστεύεται πως θα ολοκληρωθεί ακόμη και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 1ο ρωσικό τάνκερ «ξεκόλλησε» από τον Βόσπορο

Η εταιρεία ήδη έχει ανακοινώσει πως οι μετοχές της θα συνεχίσουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Όσλο, υπό το τρίγραμμα FRO.

Σε έγγραφο που συμπληρώθηκε για λογαριασμό των αμερικανικών Αρχών που εποπτεύουν εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, σημειώνεται: «Η Frontline πιστεύει ότι η μεταφορά, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει νομικά, διοικητικά και άλλα σχετικά πλεονεκτήματα. Ως ένα καλά εγκαθιδρυμένο κέντρο διαχείρισης πλοίων, η Κύπρος αναμένεται να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην εταιρεία, περιλαμβανομένης της προσέλκυσης έμπειρου προσωπικού εμπορικά, διοικητικά και διευθυντικά».

Στο ίδιο έγγραφο η διεύθυνση της Frontline Ltd  σημειώνει πως θα υπάρχουν ωφελήματα από το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου που είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προστίθεται ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου θα είναι ευεργετική για την εταιρεία, καθώς είναι μεταξύ των αγορών που την ενδιαφέρουν.

Η Frontline Ltd έχει ήδη εισέλθει σε διαδικασία συγχώνευσης με τη βελγική Euronav NV τον περασμένο Ιούλιο, στη βάση συμφωνίας και συγκεκριμένου πλάνου. Μόλις η συγχώνευση ολοκληρωθεί θα προκύψει, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο.

Ο συνδυασμένος πετρελαϊκός στόλος θα αποτελείται από 69 πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου, 57 δεξαμενόπλοια μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους (Suezmax vessels), καθώς και 20 δεξαμενόπλοια με χωρητικότητα νεκρού βάρους μεταξύ 80.000 και 120.000 μετρικών τόνων (LR2/Aframax).